Правителството на Румен Радев атакува главния прокурор с компромати за местоживеенето му

Правителството на Румен Радев атакува главния прокурор с компромати за местоживеенето му
Иван Гешев и Румен Радев, колаж: БНТ

Правителството на Румен Радев, чиято основна задача би трябвало да е да се занимава основно с провеждането и подготовката на бъдещите предсрочни избори на 11 юли, се захвана с атаки срещу главния прокурор на ниво битови нужди.

В средата на петъчния работен ден българската редакция на „Свободна Европа“ излезе с просторен материал относно местоживеенето на главния прокурор Иван Гешев, позовавайки се на официални данни, предоставени от служебния кабинет. Като оставим настрана факта, че инсинуациите около това живее ли в „Бояна“ Иван Гешев или не, са в авторство на свързаното с банкер-беглец Цветан Василев сдружение БОЕЦ, сега явно и от служебното правителство се смята, че въпросът е от жизнена важност за обществото.

Така, на първо място служебният кабинет претоплят историята за това, че Иван Гешев се е настанил в държавен имот в Дом 5 на резиденция „Бояна“. Информация, която главният прокурор още през август 2020 г. потвърди недвусмислено. Тогава Гешев заяви пред „Нова телевизия“, че живее във въпросното жилище, при това по препоръка на всички български служби за сигурност, включително Национална служба за охрана (НСО), срещу наем на пазарни цени.

Главният прокурор вече обясни подробностите около това при какви условия живее в имота в "Бояна" още през лятото на 2020г.

Сега обаче в материала на „Свободна Европа“, позоваващ се на информацията от служебния кабинет, изчисляват, че главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. „От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лева“, пише в дописката, правеща внушение, че Гешев плаща по-малко от дължимото.

Истината обаче се оказва по-различна. Проверка на „Правен свят“ показа, че подобни къщи, като тази, в която главният прокурор живее със семейството си, се отдават на цени малко над 4 000 лв. Елегантен пропуск в материала на „Свободна Европа“ е фактът, че освен самият Гешев, същата сума за наем на жилището плаща и съпругата му. Така, изчислено средно за 30 дни в месеца, семейството на Иван Гешев всъщност заплаща наем около 5000 лв., който очевидно е в рамките, а дори и малко над пазарните стойности.

По-нататък материалът продължава с позоваване на правителствената информация относно извършените в имота ремонтни дейности, при това преди самият главен прокурор да се настани в жилището със семейството си. Според данните на правителството на Радев, предоставени на медията, в настоящия имот, в който живее главният прокурор, за последно били извършени ремонти за 297 653 лева на инсталацията, помещенията и най-важното - на водопровода. Били поставени и камери за видеонаблюдение.  

Посочената цена за ремонти дейности обаче няма никакво реално отношения към наемателя – в случая Иван Гешев, защото те са извършени изцяло по решение на собственика. Трудно е да си представим, че след няколко години, когато главният прокурор и съпругата му освободят жилището някой от тях би взел кабелите от инсталацията или водопроводните тръби, поставени там заедно със себе си в багажника на колата си. Всъщност, извън кръга на шегата, всички ремонтни дейности по реновирането на помещенията ще останат като актив единствено за собственика на имота.

И след като се оказа, че стойността на ремонтирания водопровод в жилището на Иван Гешев е „разковничето на проблемите“ на съдебната система, очакванията в обществеността са, че следващите важни разкрития, които ще направи служебното правителство на президента, са свързани с подмяната на плочките в банята на апелативния прокурор на Пловдив, например.

И, ако трябва да се върнем в духа на сериозния тон, не може да не се отбележи, че поредната атака срещу главния прокурор през медийни публикации е налице, само че буди сериозна изненада кой е нейният първоизточник. Веднага се поражда и въпросът докъде би могло да стигне президентското правителство за краткото време което има, в усилието да бъде обслужена целта за смачкване и компрометиране на Иван Гешев, а с това и за подчиняване на прокуратурата на всякакви други власти и интереси, но не и тези на закона и справедливостта.

Рекапитулацията е следната – семейството на главния прокурор живее под наем на пазарни цени, в къща, строена преди около 1 век, в частта на резиденция „Бояна“, в която е обичайна практика да се наемат жилища от частни лица. Включително там има и хотелска база, в която всеки гражданин може да отседне. Пак в „Бояна“, но в отделни парцели, по право и напълно безплатно, резиденции ползват премиерът и президентът. Но не съвсем безплатно, защото за къщите на Румен Радев и тази ползвана доскоро от Бойко Борисов, плащат българските граждани.

Още по темата

ВКС образува тълкувателно дело за делбата на имоти, които не са еднакви по вид и предназначение

Предишна новина

Българските шпиони в полза на Русия пазели нерегламентирано класифицирана информация в бюрата в службите си

Следваща новина

Коментари

34 Коментара

 1. 34
  Azar | нерегистриран
  17
  0

  Борисов, Пеевски и Гешев да бъдат съдени за тероризъм и геноцид, ако станем правова държава
  .
  Насилието срещу обикновените граждани най-често е осъждано като проява на „тероризъм“. Терористичните актове могат да бъдат извършени от отделни хора, от групировки, или дори от държави, чрез властта в тях, като за управлението това е вид диктатура. Терорът служи като средство за натиск, насаждайки несигурност и страх, като в същото време се опитва да предизвика симпатия или готовност за подкрепа.
  В женевската декларация срещу тероризма от 1987 година съдържа следните определения за тероризъм:
  Отмяна или нарушаване на гражданските права и свободи, записани в конституцията и законите под предлог, че се противодейства на тероризма.
  Превръщането в полицейска държава се изразява в: наблюдение, подслушване и следене на неудобни граждани, манипулация на новините, необосновани арести, фалшиви обвинения и извънредни съдилища.
  Кои от тези условия не са „изпълнени“ от модела „Борисов-Пеевски“? Нима този модел не гарантираше безгранична власт на управлението чрез подчинение на уж независимата прокуратура? Държавното обвинение се превърна в придатък на изпълнителната власт плюс задкулисната такава, а силовите и контролиращите структури като МВР, тайни служби, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, КЗК, АДФИ и пр. са инструментите за натиск, преследване и „размазване“, както се изразява Борисов в някои изтекли към медиите негови разговори. Преследвани и репресирани са не само бизнесмени с цел да плащат такса „спокойствие“, но и политици, журналисти и граждански активисти, които са неудобни или считани за врагове на властта. Арести, повдигане на обвинения, ограничаване на възможностите за работа и бизнес, подслушване, следене, заплахи…
  Всичко това характеризира модела „Борисов-Пеевски“, който е усъвършенстван вариант на Ахмед Доган, който проповядва разпределение на баницата, т.нар. “библиотекари“.
  ***
  Геноцидът е организираното унищожаване на хората с основна цел да сложи край на тяхното колективно съществуване. Следователно за прилагането на геноцида са необходими централизирано планиране и вътрешен механизъм за неговото прилагане, който превръща геноцида в държавно престъпление, тъй като само държавата е снабдена с всички ресурси, които могат да бъдат използвани за изпълнение на подобна политика. Обикновено геноцид се извършва под лозунги за патриотизъм и бъдещо благоденствие и стабилност.
  Една от проявите на геноцид е влошаването на условията за живот на части от населението или на повече групи. Това от своя страна ограничава и възпрепятства възпроизвеждането и води до демографска криза.
  През последните 10 години България е рекордьор по намаляване на населението и брой емигранти на глава от населението. Според британското издание „Икономист“, „Балкан Инсайт“ и ООН, страната ни е задминала по тези тъжни показатели дори Босна и Херцеговина, която е била няколко години във война. По броя напуснали страната водим дори на Сирия, където се водят бойни действия от над десет години.
  Над 2,5 млн българи живеят в чужбина, като 49 на сто от тях заявяват, че са напуснали родината заради лошото управление, невъзможност за кариерно развитие и неудовлетвореност от условията за труд и ниско заплащане. Всички тези спънки са плод на некачествено управление. Една от основните причини за търсене на по-добри условия за живот, образование и работа навън е огромната корупция в България. Заслугата, без съмнение, е на модела „Борисов-Пеевски“, довел до безконтролност на управлението и прокуртурата и разпад на ценностната система.
  У нас няма бомбени атентати, нито от възродителния процес насам някой е сменял имена и прогонвал по етнически признак. Но бяхме подложени на управление, което използваше методи на геноцида и тероризма, за да държи в подчинение и страх големи групи от населението с цел облагодетелстване на малки кръгове. В интерес на тези „избрани“ кръгове е и обезлюдяването на цели области, довеждането на чести от населението под чертата на бедност и превръщането на България в територия. Прибавете към това предателската политика в услуга на интересите на други държави.
  Обществото трябва да е наясно, че давност и прошка за подобно управление не може да има, защото рискуваме да се повтори. Вече допуснахме такава грешка.

 2. 33
  Поредната мисирка... | нерегистриран
  4
  0

  Измислената собственичка на сайта "Афера", където командват ДПС и ТИМ, лешперката известна повече във Варна като Голямата Водка Веселина Томова с изявите си в последно време ярко демонстрира, че парите на задкулисието, пръснати по различни шкафчета и зайчарници, са достигнали до още един доскорошен борец за правда, превръщайки я в поредната мисирка на борисов след такива бивши ярки негови критикари като Антон Тодоров, Тома Биков и др. видни новогерберасти. Жалко, но факт...Да се включив в лошо скроена комбинация от страна на задкулисието срещу президентски съветник дори е подсъдно. Самото днешно изявление на бившия премиер е най-яркото доказателство за нейното измекярство, започнало с няколкомесечни нейни и на други лумпенизирани дебили антирадевски публикации, и използването й не само като пощенска кутия в едно нескопосано милиционерско мероприятие, наподобяващо на активно.

 3. 32
  Проф.Николай Слатински | нерегистриран
  5
  -1

  Теория и практика на предателството…
  09.06.2021
  Предателите по природа предават заради самото предателство – те с предателства осмислят живота си.
  Предателите по корист предават когато имат полза от това
  Предателите по внушение предават когато това им бъде внушено да го направят.
  Предателите по принуда предават когато бъдат принудени да го направят.
  Предателите по глупост предават когато изобщо не е нужно да го правят и пропускат да предадат, когато трябва да го направят, в опит да спасят кожата си…
  Гешев очевидно е от последния вид предатели. Той катастрофично пропусна момента да предаде ББ и ще приключи мандата си още преди ББ да е станал обект на спецслужбите и съдебните разследвания.
  Гешев е пътник. След като макар по нрав, по корист, по внушение и по принуда да е предател, той пропусна момента да извърши предателство, затова сега него първи ще го предадат.
  Йоще миг ще падне главният прокурор!

 4. 31
  Стела Николова | нерегистриран
  4
  0

  182 милиона са дадени за свлачища.
  Изпълнено е само едно за 6 милиона до Рилски манастир, което се срути.
  Министърката на регионалното развитие извикала фирмите, за да разбере кога ще изпълнят проектите, които още даже ги няма на хартия, а те не се отзовали на поканата.
  Пак да напишем очевидното, но явно убягващо на назначените за бизнесмени, както и на допотопните "юристи", изявяващи се все още в Безправен свят:
  Герб и Бойко повече няма да управляват!
  Запишете си! Няма да управляват!
  А 46- то НС ще уволни Гешев!
  И това си запишете!
  Купете си монета с лика на Бойко, „бизнесмени“, за да си го имате за спомен.

 5. 30
  адв.Николай Хаджигенов | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #27 от "Огнян Стефанов | нерегистриран":
  Адът се отвори! Чували ли сте за Иди Амин Дада? Диктаторът на Уганда, който изяждал свои опоненти? Било през 70-те. Сега чуйте как този сюжет от ада се проектира в европейска държава. Български гражданин, бизнесмен, поискал среща със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на когото разказал, че вече бившият премиер Бойко Борисов го заплашил: Имаш семейство. Искаш ли децата ти да ядат от твоето месо!? Зловещото разкритие бе направено от Бойко Рашков . Той ще даде този сигнал на главния прокурор Иван Гешев.
  Хора, разтъркайте си очите. Деца ще ядат месо от баща си, защото той нещо ядосал г-н премиера!… В роман на Томас Харис за Ханибал Лектър ли живеем? Всеки ден ни показват как Борисов се кръсти в църкви и манастири, целува икони и ръцете на свещенослужители и върти хитро очички към Началника горе. Позира с внуците и дъщеря си. Тях той обича, но други деца можело да ядат баща си…Какъв човек би измислил подобен сюжет, за да натопи когото й да било, още повече публична личност като Борисов? Може да го направи само луд и такъв, който го е преживял.
  Гешев трябва моментално да започне разследване, но не като онова по скандала „Мата Хари“. И без да тича при Шефа, както нарича Борисов в едни изтекли към медиите записи, да го пита как да замажат случая.Всички българи, Европа и светът трябва да узнаят истината.
  Борисов, разбира се, ще отрече. Ще нарече случая „реваншизъм“, „народен съд“, „заговор“ и пр. Но ако наистина „следите остават“?
  Защото сме чували от устата му закани за „размазване“ и „изгаряне“ на политически опоненти и бизнесмени в записи на различни разговори. За тях чужди лаборатории се произнесоха, че са автентични.
  Рашков запали фитила на страшна бомба и пое огромен риск. Затова трябва да научим истината: Борисов – жертва на клевета или морално деградирал мафиот с власт?

  Тази прокуратура обвинява само хората, които са противници на управлението, а Бойко Борисов е политически труп.
  Ще се радвам много, когато махнем Иван Гешев и поставим истински главен прокурор на неговото място.
  Телефонните номера, които са проследявани и прослушвани са много повече от 82-та известни, а това, което е показал в телевизионен ефир, не е класифицирана информация
  За мен „канибалският сигнал“ е ужасяващ!

 6. 29
  инж ХРИСТИНА Анастасова Сбиркова Канавос | нерегистриран
  3
  -3

  И АД ИМАМ ДОКАДАТЕЛСТВА СРЕЩУ ГЕШЕВ ЗА ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С ДЪРЖАВЕН ПЕЧАТ =ДЪРЖАВНА ИЗМАНА!! УДОСТОВЕРЕНО С ДЕЛА И ЖАЛБИ С ОТГОВОР ДАДЕНИ БЕЗ РАЗСЛЕДВАНЕ НА ИСТИНАТА!!

 7. 28
  | нерегистриран
  4
  -1

  Идиот

 8. 27
  Огнян Стефанов | нерегистриран
  9
  -42

  Адът се отвори! Чували ли сте за Иди Амин Дада? Диктаторът на Уганда, който изяждал свои опоненти? Било през 70-те. Сега чуйте как този сюжет от ада се проектира в европейска държава. Български гражданин, бизнесмен, поискал среща със служебния вътрешен министър Бойко Рашков, на когото разказал, че вече бившият премиер Бойко Борисов го заплашил: Имаш семейство. Искаш ли децата ти да ядат от твоето месо!? Зловещото разкритие бе направено от Бойко Рашков . Той ще даде този сигнал на главния прокурор Иван Гешев.
  Хора, разтъркайте си очите. Деца ще ядат месо от баща си, защото той нещо ядосал г-н премиера!… В роман на Томас Харис за Ханибал Лектър ли живеем? Всеки ден ни показват как Борисов се кръсти в църкви и манастири, целува икони и ръцете на свещенослужители и върти хитро очички към Началника горе. Позира с внуците и дъщеря си. Тях той обича, но други деца можело да ядат баща си…Какъв човек би измислил подобен сюжет, за да натопи когото й да било, още повече публична личност като Борисов? Може да го направи само луд и такъв, който го е преживял.
  Гешев трябва моментално да започне разследване, но не като онова по скандала „Мата Хари“. И без да тича при Шефа, както нарича Борисов в едни изтекли към медиите записи, да го пита как да замажат случая.Всички българи, Европа и светът трябва да узнаят истината.
  Борисов, разбира се, ще отрече. Ще нарече случая „реваншизъм“, „народен съд“, „заговор“ и пр. Но ако наистина „следите остават“?
  Защото сме чували от устата му закани за „размазване“ и „изгаряне“ на политически опоненти и бизнесмени в записи на различни разговори. За тях чужди лаборатории се произнесоха, че са автентични.
  Рашков запали фитила на страшна бомба и пое огромен риск. Затова трябва да научим истината: Борисов – жертва на клевета или морално деградирал мафиот с власт?

 9. 26
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #25 от "Поручик Галицин | нерегистриран":
  Само не разбрах, кое му е компромативното???

  А де!

 10. 25
  Поручик Галицин | нерегистриран
  7
  0

  Само не разбрах, кое му е компромативното???

 11. 23
  | нерегистриран
  9
  -33

  В БЪЛГАРИЯ Е ПОСТИГНАТО НИВО НА ДОХОДИ, КОИТО СА ЗА СВЕТОВЕН СТАНДАРТ, СЛЕД КАТО МОЖЕ БЕЗ ДА СЕ ТРОГНАТ. ГЕШЕВИ ДА ПЛАЩАТ 5000 ЛЕВА.
  КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ДА СИ ЖИВЕЯТ КЪДЕТО Е ЖИВЯЛ ПРЕДИ И ДА ИМА ПОЛИЦЕЙСКА ОХРАНА, КАКТО И ТЕХНИЧЕСКА ОХРАНИТЕЛНА СИСТЕМА.
  МОЖЕ ПЪК. ТАКИВА СУМИ ДА СА МУ КАТО ЗА СЕМКИ, НОООО .....СЛЕДВАТ ДРУГИ ВЪПРОСИ:-)
  АВТОРА НИ УСПОКОЯВА, ЧЕ ГЕШЕВ НЯМАЛО ДА ВЗЕМЕ КАБЕЛИТЕ:-) АЗ СЕ ИЗПЛАШИХ, ЧЕ ЩЕ ГИ ЗАДИГНЕ НО ВЕЧЕ СЪМ СПОКОЕН:-)
  ДА, АМА ...НЕ.
  В АНГЛИЯ СА ПРИВЛЕКЛИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ДА ОТГОВАРЯ ЗА НАД 200000 ПАУНДА ПОХАРЧЕНИ ЗА РЕМОНТ КАКТО ПРИ ГЕШЕВ.

 12. 22
  | нерегистриран
  6
  -46
  До коментар #21 от "битови нужди? | нерегистриран":
  Главния прокурор е с битови нужди? В резиденция „Бояна“ е обичайна практика да се наемат жилища от частни лица? Николай Хайтов - Капитан Петко Войвода - "Големият Стамболов не е проблем, малките стамболовчета които искат да угодят на големия са проблема" .....Един герой на Николай Хайтов в «Капитан Петко Войвода» казваше : "Бай Петко, ние живеем в държава, където всеки, от селски кмет нагоре, може да спре действието на закона." ...Бай Петко, в 21 век живеем в държава, където всеки може да спре действието на закона...

  Пътнико несвиден, пътнико немлад.....

 13. 21
  битови нужди? | нерегистриран
  8
  -59

  Главния прокурор е с битови нужди? В резиденция „Бояна“ е обичайна практика да се наемат жилища от частни лица? Николай Хайтов - Капитан Петко Войвода - "Големият Стамболов не е проблем, малките стамболовчета които искат да угодят на големия са проблема" .....Един герой на Николай Хайтов в «Капитан Петко Войвода» казваше : "Бай Петко, ние живеем в държава, където всеки, от селски кмет нагоре, може да спре действието на закона." ...Бай Петко, в 21 век живеем в държава, където всеки може да спре действието на закона...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.