Правителството одобри създаването на Единен регистър на вещите лица

Правителството одобри създаването на Единен регистър на вещите лица
снимка: freepik.com

Министерският съвет (МС) прие проект на Закон за допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), който регламентира въвеждането на информационна система „Единен регистър на вещите лица“. Тя ще съдържа данните, вписани в списъците на експертите, утвърдени за вещи лица, уточняват от правителствената пресслужба.

От Министерския съвет припомнят, че в момента съществува специализиран софтуер за мониторинг и контрол на вещите лица, като с него се систематизира и актуализира информацията за наличността, специалността и дейността на вещите лица, проведените експертизи и резултатите от тях. Този софтуер обаче се използва от съдилищата поотделно, без да има взаимна свързаност между тях и единна база данни.

Създаването на автоматизирана информационна система „Единен регистър на вещите лица“ се очаква да надгради съществуващия до сега регистър и ще позволи да се избегне фрагментарността при избора на специалисти. Това ще позволи органите на досъдебното и съдебното производство да намират бързо и лесно експерти в подходяща специалност.

Системата ще разполага и с удобен интерфейс за избор на вещи лица на база на зададени критерии при необходимост от специфични експертизи и ниво на познание. За всяко вещо лице системата ще поддържа електронно досие с история на изготвяните експертизи, решението на органа (приема или не заключението на експерта, с включени мотиви, дали е възложена допълнителна или повторна експертиза и с какви мотиви, в срок ли са предоставени заключенията на експерта), както и броят откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания.

Още по темата

КАТ привлича кандидати за работа с наклонности към бързо забогатяване oтвъд законите

Предишна новина

Пламен Узунов уредил на брат си договор за 5000 лв. на месец с Пламен Бобоков

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  +- | нерегистриран
  23
  0

  Тия работи не се решават с електронни регистри.
  Трябва си закон за вещите лица, система за подготовката, атестирането и специализацията им.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.