Правителството официализира влизането в специалност „Право“ само с матура

Правителството официализира влизането в специалност „Право“ само с матура
снимка:freepik.com

Министерският съвет официално разреши приема в специалност „Право“ само с резултатите от матурите на зрелостниците.

Това стана с отмяната на приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Както „Правен свят“ писа, миналата седмица Академичния съвет на Софийския университет (СУ) взе решение се признават оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми, в това число и за „Право“.

Пред „Правен свят“ деканът на Юридическия факултет в СУ проф. Даниел Вълчев заяви, че това се налага с оглед пандемичната обстановка и е предвидено като изключение, само за тази година. Той увери, че не може да се очаква понижаване на качеството на образованието във факултета, само заради отмяната на Наредбата, както и, че не предвижда прием на студенти, които нямат необходимата подготовка и знания.

С изменението се дава възможност за учебната 2020/2021 година висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България.

„В настъпилата извънредна обстановка според своите възможности може да избере друг формат, или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити по български език и по история. Предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити“, уточняват от МС.

От друга страна правителството взе решение и да остане в сила възможността за задочно обучение на студентите, които пожелаят това. Това идва вследствие на решение на Комисията за защита от дискриминация, в което се посочва, че възможността за обучение в специалност „Право“ само в редовна форма на обучение създава неравно третиране по признаци „увреждане“ и „лично положение“ спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд. До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието, ще остане в сила и ще се прилага сега действащата Наредба, като в нея се приемат промени с цел свеждане до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища.

Ефектът „Биг Брадър” от пандемията доведе до ръст на домашното насилие

Предишна новина

Прокурорската колегия отказа втори мандат на окръжния прокурор на Враца

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Цанев | нерегистриран
  5
  -1

  Причината е ,че вече трудно се намират кандидат-студенти за спец "Право". Няма работа за юристи- всичко е заето, разпределено, монополизирано, парцелирано, наредено. Свободни места няма, кандидатите съвсем намаляват. Скоро и преподаватели няма да има- ниско, мизерно заплащане, лоши условия, неуважение към труда ми, липса на стимул- и да пишат учебници и монографии- какво от това ? Един съдебен помощник получава по-голяма заплата от професора, който го е обучавал. Стойността на знанието е сведена до минимум. Факултетите, които останат, ще взимат "преподаватели" отвън- от практиката, тези, които се извървели кариерната стълбица вече са на изчезване, нови кандидати за тази работа няма.

 2. 3
  Re: | нерегистриран
  2
  0

  Да довършим мисълта си за Храма на Хирам № 1 - всичко се купува и продава на тази територия, включително с 2 млрд. народна пара се търгува с национален суверенитет - индулгенция за белия прах на кака Цеца Секса. Нима откакто съществува ВСС са обявили и провели поне един ненагласен "конкурс", а? Като се има предвид че, до 2004 г. всичко беше без всякакъв конкурс съдия, прокурор, следовател, а да можеше разни млади предимно бургазлийки да минат и по красота. И това е ДНЕС или се нарича - правосъдие ?!?!?! Поне сега и гащите са свалени. Няма нужда дори от конкурсен изпит за ЮФ на СУ ... напред към светлото бъдеще!

 3. 2
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  3
  -1

  От 1892 година е те така! Без изпит. Но само с едно съм съгласен. Защо да мъчим младите хора след като хиляди други без изпит, без знания, без усилия завършват многобройните ПУЦ, бивши АОНСУ със статус на РАБФАК.

 4. 1
  | нерегистриран
  7
  -1

  Националната ни история е само бреме за хора, които завършвайки право стават юристи. Тези юристи, както никоя друга специалност, без вяра и националност са дялан камък в храма на масоните - пасват навсякъде :) но плодовете на това премъдро решение (което може да не остане изключение) ще бъдат брани от идните поколения. По- добре да бяха обявили нулева година. И без това хиляди юристи от хиляди вузове са се нароили ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.