Правителството пита КС дали разследващият главния прокурор обвинител трябва да му се отчита

Правителството пита КС дали разследващият главния прокурор обвинител трябва да му се отчита

Министерският съвет одобри искане до Конституционния съд (КС) за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 126, ал. 2 от Конституцията на Република България.

Повод за тълкувателното питане, което предстои да бъде внесено, са отправените препоръки от независимия технически анализ на Прокуратурата на Република България и във връзка с препоръките на Венецианската комисия за необходимостта от изготвяне на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор.

В началото на декември правителството внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с което се предвижда създаването на ново звено, което да се ръководи от "абсолютно независим прокурор", който да има правомощия да разследва главния прокурор при евентуални данни за извършено от него престъпление, но без да му докладва. Правосъдният министър Данаил Кирилов тогава уточни, че става дума за нова правна фигура, която да разследва главния прокурор, на която ще се даде статут на "прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховна касационна прокуратура, той ще се избира от Прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще е с мандат от седем години".

Идеята на управляващите обаче предизвика вълна от негативни реакции основно сред представителите на академичната общност, които възразиха, че подобен механизъм противоречи на основния закон.

В тази връзка Министерски съвет се допитва до КС за тълкуване дали "общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип "никой не може да съди себе си" /nemo judex in causa sua/, който е елемент на правовата държава?"

Като аргумент за допустимост на тълкуването, в решението на Министерския съвет е посочено, че нормата на чл. 126, ал. 2 от Конституцията не дава ясен отговор на този въпрос, а това води до "различни тълкувания и колебания, както в юридическите, така и в политическите среди с оглед внесения на 9 декември 2019 г. в Народното събрание проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс".         

Още по темата

ВКС ще тълкува въпроса за закриването на част от предприятие като основание за прекратяване на трудово правоотношение

Предишна новина

Атестирането на магистрати и обученията влизат в критериите за измерване на натовареността на прокурорите

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  до 4 | нерегистриран
  4
  -1

  Има поне един адвокат, който така е набрал на прокуратурата,че ако го направят независим прокурор, до седмици Главния прокурор(който и да е той) ще е обвиняем.

 2. 6
  продавач в мол | нерегистриран
  3
  0

  КС в ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 8  София, 22 ноември 2016 г.  конституционно дело № 17/2016 г.  се е произнесъл-не подлежат на тълкуване норми от Конституцията, които са ясни.

  По така зададения въпрос, отговорът е ясен. Да, включват. Главният прокурор има право да дава методически указания на прокурорът ,който го разследва и проверява. Така пише в Конституцията-директно и ясно във чл 126 ал 2.

  Предвид това,че нормата в Конституцията е ясна, тълкуване не се дължи.

 3. 5
  Конституционният съд юрисконсулт на правителството ли е? | нерегистриран
  3
  0

  Или само така изглежда да е.

 4. 4
  Я пак... | нерегистриран
  3
  0

  "Разследващият главния прокурор", туй означава ли, че с встъпването си, ГП ще е постоянно разследван?!

 5. 3
  След десет години идиотизъм едва сега се оказа ,черазпоредбата била неясна | нерегистриран
  9
  0

  Чл. 126. (1) Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата. (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Какво не ви е ясно другари ? Кое ? Конституцията е пределно ясна в тази си част.Това,че на вас не ви е ясно и не разбирате и сте скарани с правото, не означава,че конституцията не е ясна в тази разпоредба. Страшно е и започв а да става все по опасно. Бившите и сегашни милиционери и полицаи трябва да го разберат и проумеят.България се управлява от много, изключително прости и невежи хора с криминално мислене и съждение,без капка елементарна правна култура. Те просто изобщо ,изначално нямат представа какво означава правосъдие, а за правова държава да не говорим. Хайде на някои им е простено, те са или за псиухшка или за затвор или за дурдом и това е очевидно, но тия дето ги подържат и дето стоят зад тях, там е трагедията на нещастна България. Катастрофата и бедите, които неизбежно следват от управлението на простите хора тепърва предстоят. Бог този път няма да може да опази България със сигурност. Десет години лудница и скандал след скандал,кой от кой по налуден и абсурден.

 6. 2
  | нерегистриран
  6
  0

  КС вече има тълкуване-не подлежат на тълкуване на норми на конституцията , които са ясни!

 7. 1
  | нерегистриран
  9
  0

  И какъв отговор не дава като е ясно, че, дори де не може да контролира пряко актовете на подчинените му прокурори касетелно собствената му личност, изхождайки от горния принцип, може да контролира всеки друг техен акт и по този начин да влияе пряко върху професианалното им положение по начин, който изначално ги прави зависими.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.