Правителството ще разгледа ратификацията на спорната Истанбулска конвенция

Правителството ще разгледа ратификацията на спорната Истанбулска конвенция

На утрешното си заседание, което е и първото за тази година, правителството ще разгледа проект на решение за предложение до Народното събрание за ратифицирането на т. нар. Истанбулска конвенция от 2016 г. Това става ясно от проекта на програма на Министерски съвет за сряда - 03.01.2018 г. Предложението за ратификацията е на министъра на правосъдието.

Конвенцията на Съвета на Европа е свързана с превенцията и борбата с насилието над жени, както и срещу домашното насилие. Миналата седмица една от трите партии в управляващата коалиция - "Обединени патриоти" – ВМРО, обаче се обяви срещу ратифицирането на конвенцията, която е подписана от настоящия вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, но в качеството й на министър на правосъдието през април 2016-та година. 

В остра декларация "Обединени патриоти" – ВМРО, чиито лидер е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, изразиха несъгласие с ратификацията на документа, тъй като "по този начин се осигурява възможност за признаване от България на наличието на "трети пол". 

"Истанбулската конвенция също така насърчава изучаване на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм, травестизъм и други подобни, и то на всички образователни нива – от детската градина до университетите. Член 3, например, въвежда определение за пол и полова идентичност като нещо различно от биологичния пол на човека: "Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете"", се посочва още в позицията на "Обединени патриоти" - ВМРО.

Според формацията "на практика това дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове – ако един от двамата брачни партньори при законно сключен брак смени своя пол автоматично, според Истанбулската конвенция, се създава еднополово "семейство".

"Както е известно, българската Конституция признава пол от мъж и жена и семейство от мъж и жена. Това означава да се даде възможност за осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България, ако бъде ратифицирана тази Конвенция, която уж се занимава само с домашното насилие", пише още в декларацията.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева неотдавна също се обяви за ратифицирането на документа, като отрече това да доведе до легализиране на гей-браковете у нас. В края на ноември месец заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви, че България е "на прага" да ратифицира документа. 

Казусът с ратифицирането на Конвенцията е поредният, който поражда напрежение в управляващата коалиция, като по всичко личи, че ГЕРБ ще търси подкрепата от други формации, извън "Обединени патриоти", които да осигурят гласовете в парламента за ратифицирането на документа от Народното събрание.

Междувременно в писмо до зам.-министър председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов над 30 граждански, християнски и други организации за защита на семейството, се обърнаха с молба за недопускане на ратификация на Истанбулската конвенция.

Поради цялата сложност на ситуацията, вицепремиерът Красимир Каракачанов даде отрицателно становище на текстовете в съгласувателната междуведомствена процедура, като пусна и писмо до началника на кабинета на премиера Бойко Борисов, в което категорично се противопостави на приемането на Истанбулската конвенция. В писмото се настоява тази Конвенция да бъде подложена на широк обществен дебат и едва тогава да бъде разглеждана по същество.

Още по темата

Прокуратурата иска по-високи присъди за биячите на отбора по кану-каяк в Асеновград

Предишна новина

Все още не е открито оръжието, с което е извършено убийството в Нови Искър (видео)

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  адвокат–сак | нерегистриран
  3
  0

  НЕ СЪЩЕСТВУВА БИОЛОГИЧЕН ТРЕТИ ПОЛ ПРИ ХОМО САПИЕНС! СПРЕТЕ ПОДИГРАВКАТА С МЕДИЦИНСКАТА НАУКА! БЪЛГАРИЯ Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА, А НАШАТА МЕДИЦИНА Е ПОСТАВЕНА НА НАУЧНА ОСНОВА, СЪГЛАСНО КОЯТО БИОЛОГИЧНИЯТ ПОЛ НА ХОМО САПИЕНС Е МЪЖКИ ИЛИ ЖЕНСКИ- НЯМА ТРЕТИ БИОЛОГИЧЕН ПОЛ ПРИ ХОМО САПИЕНС! Който твърди, че има, ДА ДОКАЖЕ с количествени и качествени НАУЧНИ методи съществуването му! КАК НЕ ВИ Е СРАМ В СЕКУЛАРНА БЪЛГАРИЯ ОТ 21 ВЕК ДА ВЪВЕЖДАТЕ В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО НИ НЕНАУЧНИ ДОКТРИНИ И ДА ПРИЕМАТЕ ЕДНА ФИКЦИЯ ЗА НАУЧНА, А НЕ ЗА ПРАВНА ИСТИНА! СРАМ!

 2. 4
  ? | нерегистриран
  5
  -1

  А защо ли народният трибун Волен Сидеров все още скромно мълчи по този въпрос? По време на предизборната кампания доста гръмогласно държеше високопарни речи и по този въпрос май, а?

 3. 3
  Соросоид | нерегистриран
  6
  0

  Добра идея, е че-новите евроценностти-например теория на травестизма, теория на педерастията ще се учат от-цитирам ви- "детската градина". Слабост е,че не са предвидени и уроци по практика. За да познаваш дадена школа трябва и лично да си опитал, пробвал. Едва след това може да знаеш дали ти допада или не. Така,че в бъдеще трябва да има и практически занимания.

  Също така-днес в дир бг известна лекарка заяви,че нямало "трети пол". Това е скандално и нетолерантно изказване.

 4. 2
  Христова | нерегистриран
  11
  0

  Цецка Цачева е определено от третия пол.

 5. 1
  Христов | нерегистриран
  5
  0

  Май си режат клона сами тези хора.

  Не мислят ли поне малко?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.