Правната комисия „пусна“ едноличните адвокатски дружества

Правната комисия „пусна“ едноличните адвокатски дружества

Правната комисия на Народното събрание единодушно прие предложените от четирима депутати от ГЕРБ законодателни промени в Закона за адвокатурата (ЗА), с които бе дадена възможност адвокатите сами да избират дали да упражняват адвокатска професия и да получава доходите си от нея като физически лица, извършващи независима икономическа дейност, или да го правят самостоятелно чрез еднолично адвокатско дружество, като се възползва от данъчния режим за облагане на приходите от дейността си.

Според вносителите на проекта с приемането му ще се създаде по-голяма прозрачност в дейността на адвокатите и техните доходи, като ще бъде оставена на тях преценката как да изберат да организират дейността си.

Законопроектът предлага и отпадането на забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество, както и изпълнителен директор на акционерно дружество, която е остаряла и несъобразена с настоящото развитие на обществените отношения и съществуващата уредба в голяма част от държавите от Европейския съюз. Сега действащата разпоредба на чл. 5, ал. 2, т. 1 ЗА не забранява на адвокат да бъде съдружник или акционер в дружество, съответно член на управителен орган, но му забранява да бъде управител или изпълнителен директор.

„Ние не гледаме на този законопроект като антикризисен, а го разглеждаме като естествена еволюция в съответствие с европейските практики. Това е един добре изготвен законопроект с ясна цел и текстове. И би било добре, ако всеки народен представител прояви предпазливост за предложенията между първо и второ четене и те да не излизат от обхвата му“, коментира по време на Правна комисия депутатът от БСП Крум Зарков.

Предстои разглеждането на проекта в пленарна зала.

Още по темата

Северна Македония иска от България екстрадирането на Игор Спасов, обвинен в убийство

Предишна новина

Правителството одобри нови назначения в СЕС и Общия съд на ЕС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.