Правната комисия на ВСС е готова с правила за избор на разследващ главния прокурор

Правната комисия на ВСС е готова с правила за избор на разследващ главния прокурор

Правната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) е готова с правила за избор на специалния разследващ главния прокурор. Това става ясно от дневния ред на Прокурорската колегия за заседанието й в сряда, в който е включено обсъждането на въпросните правила.

В отговор на запитване на „Правен свят“ от кадровия орган уточниха, че Комисия по правни въпроси към Пленума на ВСС е изготвила проект, който трябва да бъде одобрен от Прокурорска колегия на ВСС и от Пленума на ВСС, като той от своя страна може да претърпи редакции.

Миналия вторник стана ясно, че Конституционният съд (КС) е допуснал за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които бе създадена фигурата на т.нар. „разследващ главния прокурор“. С бързите темпове, с които конституционните съдии допуснаха делото всъщност се дава и ясна заявка, че всъщност те не плануват да се бавят с отговора си по въпроса, който така или иначе е изключително спорен в цялата юридическа общност.

Припомняме, че проектът на управляващите за създаването на въпросната фигура бе критикуван от всички експерти, магистрати, адвокати, юристи и дори от самата прокуратура. На практика измененията в НПК не получиха одобрението на нито една от юридическите гилдии, а точно обратното – бяха оценени като „ненужни“ и „безсмислени“, особено на фона на това, че в нито една от държавите-членки на Европейския съюз няма създадена подобна практика. Измененията в НПК бяха върнати за преразглеждане от президента Румен Радев, а след като Народното събрание ги прие повторно, той сезира КС с искане за обявяването им за противоконституционни.

Всичко това обаче постави членовете на ВСС, които имат време до 26 май да са приключили цялата процедура и да са избрали магистрат, който да заеме новия пост, в една особено деликатна ситуация. Това е така, тъй като кадровиците на практика нямат никаква яснота относно произнасянето на конституционните съдии, а ако се окаже, че то ще е в посока на обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то тогава усилията по приемане на правила, откриване и провеждане на цялата процедура, ще се явяват напълно безсмислени.

След като КС допусна за разглеждане по същество делото, ВСС има правна възможност по силата на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) да „замрази“ провеждането на процедурата. Очаква се тази седмица да стане ясно дали кадровият орган ще се възползва от това си право и в каква посока ще придвижи въпроса.

Още по темата

Решават за затягането на мерките в четвъртък

Предишна новина

Организират онлайн семинар за укрепването на международното сътрудничество по време на COVID-19

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.