Правната комисия отхвърли президентсткото вето върху поправките в АПК

Правната комисия отхвърли президентсткото вето върху поправките в АПК

Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли ветото на президента върху промените в Административнопроцесуалния кодекс. Ветото падна с гласовете на 12 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. В подкрепа на мотивите на държавния глава гласуваха единствено 7 народни представители на левицата, а от партия "Воля" не участваха в гласуването. 

От левицата заявиха, че ако ветото бъде отхвърлено и от пленарната зала, те ще атакуват промените пред Конституционния съд. "Щеше да е честно президентът да събере всички заявления на гражданските организации по АПК и да направи искане в Конституционния съд, а междувременно актът да бъде обнародван", коментира председателят на Правната комисия на парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Дебатите по президентското вето в Комисията по правни въпроси продължиха близо четири часа и се проведоха при засилен интерес от неправителствени организации. 

Оспорените разпоредби в АПК ни отдалечават от основни конституционни принципи, деформират и намаляват интензитета на защитата, коментира по време на дебатите проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на държавния глава. "На тази защита, която е потребна и която се дължи в това отношение гражданин - държава. Защита спрямо актове, които са издавани от позицията на власт и изискват подчинение", обясни проф. Друмева. Тя отчете необходимостта от периодична актуализация на АПК. "В началото на мотивите на ветото се отчита един констатиран дефицит на справедливост във възникването и решаването на спорове. Веднага се приветстват като значими и очаквани редица изменения, които са направени с този закон за изменение, а именно прилагането на електронното правосъдие, административния договор, защита срещу неоснователни действия или бездействия на администрацията", заяви още проф. Друмева. 

Ветото на президента в частта му за родовата подсъдност е неоснователно и трябва да бъде отхвърлено, каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Той представи становището на Пленума на ВАС по отношение на промените в АПК и мотивите на президентското вето. Чолаков обясни, че Пленумът на ВАС е подкрепил изцяло промените на АПК, свързани с подсъдността. "Считаме, че тук не можем да споделим мотивите, които президентът излага по отношение на родовата подсъдност", каза Чолаков. Във връзка със закритите и откритите производства, той обясни, че не се налага промяна в АПК в тази му част. "Считаме, че не се налага промяна и сега действащата процедура е добре сработена", обясни още Чолаков. "По отношение на таксите, също искам да направя една корекция в мотивите. Не за първи път се приемат такси в закон", допълни Чолаков и обърна внимание, че таксите са ниски. "По отношение на размера не сме взели становище, защото не е наша работа. Това е работа на законодателя", коментира още Чолаков.


Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г. 

Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Президентът смята, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение. Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони. 

Това е деветото вето на президента Румен Радев. До момента Народното събрание подкрепи само това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол, припомня Агенция "Фокус"

Още по темата

Изпращат на съд 69-годишна жена, подправила завещанието на приятеля си

Предишна новина

Орбан и Унгария разгорещиха ЕП

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    СливенскиЯт циганин | нерегистриран
    3
    0

    Е как пък не го е срам?! Даже да се изчерви, няма да му проличи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.