Правната комисия прие удължаването с 6 месеца на изтичащите лични документи

Правната комисия прие удължаването с 6 месеца на изтичащите лични документи
Снимка: БГНЕС

С 18 гласа „за“ и без „против“ и въздържали се депутатите в правна комисия приеха предложението на ГЕРБ да се удължат с 6 месеца изтичащите до 31 януари лични карти и паспорти, пише в-к ''24 часа''.

Това е повторно удължаване на срока за преиздаване на лични документи, а причинта е извънредната епидемична обстановка в страната заради коронавируса. Целта е да не се получават струпвания в МВР за смяна на документите. В началото на епидемията бе решено, че срокът на личните документи, които изтичат в периода 13 март - 31 октомври ще бъде удължен с шест месеца. Сега управляващите предлагат това удължаване на валидността да бъде удължено и за изтичащите лични карти и паспорти през месеците ноември, декември и януари. "През юни, юли и август тази година са били издадени 381 хил. лични карти, 181 хил. паспорта и 201 хил. свидетелства за управление на МПС", представи статистика вносителят на законопроекта Красимир Ципов и добави, че с промените се предлага това удължаване на срока за преиздаване на личните карти да е валидно и за българските емигранти, които живеят в чужбина.

Министесртвото на външните работи вече обяви, че 48 държави са изразили готовност да допуснат български граждани с изтекли документи да се завърнат в България при условие на реципрочност, каза още Ципов. Това означава, че България ще даде възможност на чуждестранни граждани у нас да са с удължен срок на изтичащи лични документи, докато се завърнат в страната си, за да ги подновят. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, която засяга достъпа на чужденци до българския пазар на труда. От левицата възразиха единствено срещу тези промени, като пожелаха да се съгласува със синдикатите. Законопроектът ще бъде представен на извънредно заседание на съвета за тристранно сътрудничество, обясни Красимир Ципов и добави, че законопроектът ще оптимизира разходите на МВР за издаване на документи за самоличност и няма да се отрази на държавния бюджет

Още по темата

Без удостоверения за правоспособност в конкурсите за нотариус и ЧСИ

Предишна новина

Прокурорската колегия с препоръка към ръководителите за спазването на мерките срещу COVID-19

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.