Правната комисия в НС прие ограничения за машинното гласуване


Парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено. Против законопроекта на управляващите гласуваха от БСП. Мнозинството в комисията подкрепи и законопроекта на "Воля", с който се предвижда въвеждането на видеонаблюдение в секциите, докато тече изборният процес.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов изрично подчерта, че отлагането на алтернативните на хартиеното гласуване не означава отмяната им: "Не означава отмяна нито на положените усилия, работа и стремежа във връзка с електронно, дистанционно гласуване, не означава и отмяна на способа, който вече се практикува частично машинното гласуване".

Кирилов уточни, че предложението за премахване на номерата в интегралната бюлетина може да претърпи промяна, но е необходимо, ако останат номерата, те да не се дублират с преференцията.

Въпреки че законът предвижда машинното гласуване да бъде въведено масово от догодина, с приетите поправки правната комисия го отложи, като възложи на ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели, и то само в страната. 

От ДПС излязоха със становище, че трябва да се избере само един начин на гласуване, а от БСП категорично подкрепиха машинното гласуване и обвиниха Централната избирателна комисия, че нарушават закона. Крум Зарков от БСП: "ЦИК е органът, който прилага закона, а не който ни обяснява как той не може да бъде приложен". 

И БСП, и ДПС категорично застанаха зад въвеждането на машинното гласуване. Хамид Хамид от Движението настоя: "Време е, колеги, да извадим химикалката от изборния процес, както и коректор".

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева подчерта, че законопроектът на управляващите за промени в Изборния кодекс съвпада до голяма степен със становището на комисията. Машинното гласуване е невъзможно да се проведе в специфични секции, сред които в болници, домове за стари хора и в секции в чужбина: "Обръщам внимание, че затрудненията не са просто от организационен характер. Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. При тези секции при машинно гласуване ние не можем да създадем тези гаранции. Защо? Защото всяка една от машините трябва да може да бъдат предварително тествана, одитирана и сертифицирана, за да се създаде подобна гаранция. Сами разбирате, че в секциите, които се създават 48 часа преди изборния ден, това не може да се случи". Според Алексиева това становище на ЦИК се споделя от управляващите. 

Арестуваха десетки мафиоти от Ндрангета

Предишна новина

Офшорка на Цветан Василев ще връща 125 млн. евро на КТБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.