Правната комисия в парламента ще гледа идеята за преместването на делата за корупция в специализирания съд


Преместването на делата за корупция в специализирания съд, както и някои мерки, обявени, че са срещу връщането на делата и бавно правосъдие ще бъдат разгледани на заседание на правната комисия в парламента. Тези идеи са заложени в промени в Наказателно-процесуалния кодекс бяха изготвени от предишния екип на правосъдното министерство и гласувани от тогавашния кабинет на Бойко Борисов, но не успяха да стигнат до парламента заради преждевременното му разпускане.

В началото на юни те бяха приети от настоящето правителство. Очакванията са с промените да бъда постигнато ефективно правораздаване при корупционни престъпления

по високите етажи на властта, въвеждане на незабавно изпълнение на присъдите, за да бъде предотвратено бягството от правосъдие, както и допълнителни гаранции за защита на жертвите на престъпления.

Измененията предвиждат делата за корупция, подкуп, длъжностни присвоявания да минат към специализирания съд - идея, която се споделя и от главния прокурор Сотир Цацаров.

Специализираният съд бе създаден при първото управление на ГЕРБ основно по предложение на Цветан Цветанов, за делата с престъпления на организираната престъпност. Впоследствие се оказа, че спецсъдът е много слабо натоварен. Наскоро анализ на Върховния касационен съд показа, че "моделът на специализираното правосъдие е законодателно объркан, то е създадено без визия". "Това пречи на специализирания наказателен съд да изпълни заложения замисъл за неговото създаване и да работи като наистина специализиран съд по делата на организираната престъпност"

Другите мерките, предвидени в проекта са за разширяване на приложението на бързото производство за 14 дни, бързо правосъдие и по инициатива на пострадалите, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице.

Предвижда се също въвеждането на разпоредително заседание, в което ще се решават окончателно въпросите относно допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство.

Мярка, разписана срещу бавенето на делата заради връщането им за нарушения, допуснати от прокуратурата. Вчера стана известен резултат от проверка на съдебния инспекторат, след анализ на над 300 подобни случаи. Резултатите показват, че няма безпричинно връщане на делата.

Създава се и разпоредба, която задължава съда да обявява в какъв срок ще е готов с мотивите към присъдата си.

Новите текстове, насочени към слагането на край на бягството от правосъдие, предвиждат задължение за касационния съд да изпраща незабавно препис от решението си на прокурора за изпълнение при ефективно лишаване от свобода. Така се свеждат до минимум възможностите за укриване на осъдените на затвор лица.

Екоорганизация и граждани атакуват в съда програмата срещу мръсния въздух в София

Предишна новина

13 години затвор грозят внука на Енвер Ходжа заради наркотрафик

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.