Правосъдие на светло*

Правосъдие на светло*
снимка: в-к "Монитор"

"Нищо няма да стане. Кирчев е близък с бившия премиер Иван Костов и има връзки". С тези думи свидетел по делото за рухналата сграда на столичната улица "Алабин" обяснил пред майките на двете затрупани при инцидента млади жени, че не очаква процесът да завърши с осъдителни присъди.

Твърденията на Николай Александров, който е работил като строител и е участвал в разчистването на сградата, бяха прочетени преди две години в съдебната зала. Днес звучат като злокобно предсказание, превърнало се в брутална истина. 12 години след трагичния 19-ти септември, когато завинаги под отломките на сградата-убиец останаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, виновни за смъртта им няма. Възмездие също няма. Това реши на почти нощно заседание състав на Софийски градски съд с председател Величка Маринкова. Името на съдията е важно да се знае. Тя "в името на народа" призна за невинни четиримата обвиняеми. Без народът да разбира как се стигна до това решение.

Докато делото се гледаше в съдебната зала, медиите разгласявахме притеснителни факти от процеса. Като гореописаните показания на свидетеля, който разказал на почернените майки, че лично собственикът на фаталната сграда Георги Кирчев наредил на работниците да отрежат колоните й. И когато постройката започнала да скърца и да се клати, майсторите избягали от обекта, заработили 50 лв. отгоре върху надницата си. Но свидетелят изведнъж реши да замлъкне - от страх за близките си. Беше прочетена и шесторна експертиза, според която сградата е паднала именно заради отрязаните носещи стени. Но след това заключението на експертите беше заменено от ново, извършено от трима специалисти, твърдящи точно обратното – сградата бил стара и въпрос на карма било да падне. Точно заради тези объркани доказателства беше важно и нещо друго – освен да научи името на съдийката, обществото да чуе и нейния глас. Не да се крие под клишето "по закон и съвест" и да се надява да бъде забравена до месец, когато я излязат, я не мотивите за решението й, а ясно и почтено да обясни на същия този народ прав ли е бил свидетелят и ако не, коя е причината да няма осъдени за два млади погубени живота. Защо почернените семейства ще трябва да продължат сами да търсят истината, както впрочем правеха през изминалите 12 години, когато делото се търкаляше между поредния нов прокурор и съдебната зала. "Алабин" не е единственият подобен случай. 

По същия начин преди 10 години питахме защо няма осъдени за смазаните при "Индиго" деца и души на родители, но пак никой не излезе да даде отговорите. Примерите са десетки и за съжаление ще продължават, ако не бъде сложен край на това издевателство над паметта на мъртвите и душите на почернените им близки.

Време е съдиите да се научат да говорят с лицата и имената си, а не задочно, с писмени, написани неразбираемо за гражданите мотиви, които при това издават с месеци закъснение. А след това да се оплакват от заливащото ги обществено недоволство и мнението на журналистите. Защото хората трябва да разберат как в един момент жертвата се "оценява" колкото една холна гарнитура, а в друг - на един цял човешки живот. И докато съдът не уеднакви критериите си, по които "жонглира" с човешките съдби, в обществото все ще остава чувството за омерзеност и несправедливост… Чувство, което те кара да крещиш или да мълчиш… Защото, както е казал Иван Радоев: "Крещенето е като мълчанието - никой не му обръща внимание. Затова нека да помълчим!"

Подобни присъди ни внушават точно това - да помълчим, дами и господа! В памет на всички жертви. В памет на всички осъдени. В памет на самите нас, които някой ден може би също ще се явим в една или друга съдебна зала и пак няма да знаем мотивите за присъдата… Ние като журналисти обаче няма да мълчим. Напротив – искаме да чуем гласа на Темида, която трябва да говори на гражданите с дела, но и с думи. 

Затова стартираме кампания "Правосъдие на светло". Нека присъдите по всяко т.нар медийно дело (които самият съд нарича така в програмата, която раздава на съдебните журналисти – б.а.), да бъдат публично обяснени. Пред камери, микрофони и отговаряйки на въпросите ни. Защото ние служим на обществото, а то има право да знае и да зададе въпросите си, когато Темида явно е свалила превръзката от очите си, за да погледне встрани. Затова г-да съдии, ние ще питаме. А от вас очакваме да имате куража да ни отговорите – публично и в името на народа.

*Коментарът препечатваме от в-к "Монитор".

Още по темата

ВАдвС отбелязва 130 години от първия Закон за адвокатите в България

Предишна новина

ВСС ще е домакин на Общото събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 33
  някой | нерегистриран
  0
  -1

  до 30:

  да не искате да кажете, че щом някой е обвинен от прокурора..., то е виновен ...дано не сте съдия ....

 2. 32
  до 30 | нерегистриран
  2
  -1

  много си прав..имало е прокурор..хаха ...ако не знаеш, същият прокурор, който в сряда даваше интервю, няколко пъти прекратяваше наказателното производство. отменяха му постановленията и той сега защитаваше обвинителната теза и ще протестира .......хаха

 3. 31
  1 | нерегистриран
  1
  0

  црррр црррр црррр

 4. 30
  | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #25 от ". | нерегистриран":
  Наш Ганьо разбира от всичко -никога не е учил право, дори няма средно образование; не прави разлика между съд и прокуратура; не е виждал дори корицата на който и да е закон; няма представа какви доказателства има по делото; дори не знае какви са обвиненията, НО знае, че присъдата трябва да е осъдителна. По същия начин по - добре от лекаря знае каква да е диагнозата, знае повече от инженера, архитекта и т.н. ДА ЖИВЕЙ !!!

  Дори и да са твърденията ти 100% верни, то преди съда има следствие, ръководено от прокурор. Някак си ми изглежда удобно доказателствата да са ГНИЛИ, като ябълките ни!

 5. 29
  Време е съдиите да обясняват на народа мотивите за присъдите, четени в името му | нерегистриран
  8
  0

  А ЗАЩО САМО СЪДИИТЕ ? ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ В СЪДЕБНИЯ СЪСТАВ УЧАСТВАТ ДВАМА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ, КОИТО СЪСТАВЛЯВАТ МНОЗИНСТВО. ТЕ НЕ НОСЯТ ЛИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОСТАНОВЕНИЯ СЪДЕБЕН АКТ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМАТ РАВНИ ПРАВА СЪС СЪДИИТЕ!

 6. 28
  | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #21 от " | нерегистриран":
  Поредните внушения. Преди няколко седмици бях на лекция на прокурор от САЩ, който каза: "ако има оправдателна присъда, вината е изцяло моя, защото не са събрани достатъчно доказателства". В България нагласата, която се насажда на обществото, е: "ние ги хващаме, съдът ги пуска". Защо не обясните на хората, че има презумпция за невиновност и изцяло в тежест на прокурора е да повдигне прецизно обвинение И ГО ДОКАЖЕ! И при оправдателна присъда означава, че прокурорът не го е направил. Той ръководи досъдебното производство, той упражнява надзор върху разследващите, той може да извършва сам процесуално-следствени действия. Нека това бъде разяснено на обществото.

  Колега, нямаш представа колко си прав! За съжаление обаче, мислещите като теб в ПРБ, а и не само, са много малко....[[_75876_]]

 7. 27
  нерегистриран 2 | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #23 от " | нерегистриран":
  Така, това е интервюто на майката на една от жертвите, препечатано от Правен свят:

  "Чия е отговорността да няма виновни?  Започва се от самото събитие. Веднага на следващия ден изчистват следите. Защо? Защото нещо се е укривало. Щеше ли да е така, ако сградата беше паднала от старост, както пледираха адвокатите на подсъдимите? Фактът, че веднага се изчистиха следите, за какво говори? Казаха, че за да няма други пострадали. Глупости! По-добре да бяха оградили, да проведат едно добро разследване, за да не тичаме по мъките 12 г. Но защо да проведат нормално следствие, нали ще се установи причината за рухването на сградата..."  Какво предлагате да обясни именно съдът на тази майка, изчегъртала останките от себе си, за да отгледа детето на детето си, в мотивите по тези въпроси, с "лицето и името си"?

  До коментар [#23 #374427] от

  До коментар [#23 #374427] от

  Незабавното разчистване на местопроизшествието се извърши по лично разпореждане на Бойко Борисов /тогава кмет на София/, което той даде от Германия, където се намираше по време на инцидента. Това направи по телефона в разговор с Цветан Цветанов.Моето твърдение може да се провери след разговори със следователи от НСлС и полицаи, присъствали там.

 8. 26
  | нерегистриран
  2
  0

  Правораздаването предизвиква възмездие у хората не получили справедливост. Понякога човек няма сили да дочака Божието правосъдие!

 9. 25
  . | нерегистриран
  12
  -5

  Наш Ганьо разбира от всичко -никога не е учил право, дори няма средно образование; не прави разлика между съд и прокуратура; не е виждал дори корицата на който и да е закон; няма представа какви доказателства има по делото; дори не знае какви са обвиненията, НО знае, че присъдата трябва да е осъдителна. По същия начин по - добре от лекаря знае каква да е диагнозата, знае повече от инженера, архитекта и т.н. ДА ЖИВЕЙ !!!

 10. 24
  НИКОЛЕТА ЛОЗАНОВА | нерегистриран
  3
  -6

  Права е майката. Горко на пострадалите. Съдията лапна тлъст подкуп и се прай на две и половина - ужким спазвала закона. Алчна никаквица. А по делото Индиго всички бяха осъдени, но на няколко месеца условно и глоби. Там т. нар. съдия Антон Станков мазно захлеби от всички. Просто е безжалостен. - Издои яко подсъдимите. Дет се вика - бели пари за черни дни.А по телевизията се правят на големи борци за законност.

 11. 23
  | нерегистриран
  9
  -2

  Така, това е интервюто на майката на една от жертвите, препечатано от Правен свят:

  "Чия е отговорността да няма виновни?  Започва се от самото събитие. Веднага на следващия ден изчистват следите. Защо? Защото нещо се е укривало. Щеше ли да е така, ако сградата беше паднала от старост, както пледираха адвокатите на подсъдимите? Фактът, че веднага се изчистиха следите, за какво говори? Казаха, че за да няма други пострадали. Глупости! По-добре да бяха оградили, да проведат едно добро разследване, за да не тичаме по мъките 12 г. Но защо да проведат нормално следствие, нали ще се установи причината за рухването на сградата..."  Какво предлагате да обясни именно съдът на тази майка, изчегъртала останките от себе си, за да отгледа детето на детето си, в мотивите по тези въпроси, с "лицето и името си"?

 12. 22
  | нерегистриран
  8
  -10

  Величка си уреди Коледното ДМС.

 13. 21
  | нерегистриран
  21
  -9

  Поредните внушения. Преди няколко седмици бях на лекция на прокурор от САЩ, който каза: "ако има оправдателна присъда, вината е изцяло моя, защото не са събрани достатъчно доказателства". В България нагласата, която се насажда на обществото, е: "ние ги хващаме, съдът ги пуска". Защо не обясните на хората, че има презумпция за невиновност и изцяло в тежест на прокурора е да повдигне прецизно обвинение И ГО ДОКАЖЕ! И при оправдателна присъда означава, че прокурорът не го е направил. Той ръководи досъдебното производство, той упражнява надзор върху разследващите, той може да извършва сам процесуално-следствени действия. Нека това бъде разяснено на обществото.

 14. 20
  | нерегистриран
  10
  -4

  Че как да не споделяш като сте си братя тролове.

 15. 19
  | нерегистриран
  11
  -11
  До коментар #4 от "Съдия | нерегистриран":
  Жалкото е, че колегите от СГС сякаш не разбират, че срамят цялата гилдия пред обществото ни. Станали са нарицателно за корупция, наглост и генериране на скандали. Още по - жалко е, че това се проектира и във ВКС, който основно се попълва от такива колеги, които преминават и през САС. Не знам дали въпросната съдийка има деца, не знам дали решението й би било същото, ако тази сграда беше убила нейните деца. Но простичката истина, колеги от СГС, е, че няма значение чии са пострадалите деца, трябва да работим по всяко едно дело, все едно, че са нашите, за да си върнем доверието на обществото и най - вече самоуважението. Лека нощ, госпожо Маринкова! Спете спокойно под топлия юрган, докато тези деца гният в студената земя, а майките им чакат справедливост от вас! А аз ще се моля някой ден да осъзнаете, че за да си СЪДИЯ, не е достатъчно да се криеш зад членове и алинеи, а да ги използваш, за да възтържествува справедливото и разумното. Не смея и да си мисля, че решението Ви е продиктувано от други мотиви /финансови/, защото тогава не би имало смисъл да се интересувате какво е мнението на един колега.  Споделям всичко написано. Просто ако не бяха изцепките на СГС, мнението и отношението към съдийте в България щеше да е коренно различно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.