Правосъдие в името на влечугите*

Правосъдие в името на влечугите*
Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Известен ли ви е на вас, драги читатели, един неимоверно срамен факт – че арестанти с прякори и криминални авторитети, съдени за убийства, измами, грабежи, тероризират в съдебните зали прокурори, съдии и полицаи – ругаят ги, унижават ги с цинични закани, и парадоксално от своя страна водят стотици дела срещу тях? Не ви е известен? Е, да. Защото медиите го премълчават. Но инак тази дръзка подигравка с правовия ред у нас е позната и на правителството и на съдебната власт, и на потърпевшите магистрати.

Не е за вярване, ама например един затворник с прякор на влечуго, с чието криминално досие може да се опакова Искърското дефиле, води над 600 (!) дела срещу магистрати, съдебни експерти, надзиратели и служители на МВР, които имат лошия късмет да участват в наказателното му преследване. Съди също така и репортери, които той или менторите му не харесват. Като ищец твърди, че е жертва: наклеветен бил в обвинителните актове, обиден бил, че споменават неуважително прякора му… Цитирам исковата му молба, с извинение, че не е подходящо четиво за деца и чувствителни дами:

"Правя искане да осъдите ответницата, която ме е обидила публично поради ниска правна култура. Същата тая ответница има плашещ външен вид, гъза й е увиснал, изобщо е тотална щета, но клеветата е в кръвта й. Преди години срещнах един такъв тип на Витоша и му викам: а бе, улав, а ми кажи (прякора). И той се насира. Аз му викам: почисти бе урод, това е парк. А той пак се насира и цапа тревата. Клеветницата е същата стока, долен екземпляр. Аз с мърша не се занимавам. Но ако тая ме срещне по тъмно на някоя улица или на Витоша дали ще стане друг човек или пак ще обижда".

Край на цитата. Правописът е оригинален. Какво не разбрахте? Да, това не е ругатня в долна кръчма с пияни моряци, а легитимна искова молба, която се чете на глас в съдебна зала.

Дали има държава, в която това може да стане? Има такава държава. България.

Чуйте Вероника Имова, член на Висшия съдебен съвет и с богат опит на съдия, чийто авторитет в колегията е непререкаем: "Има такъв феномен – казва тя – който ражда франкенщайнови сюжети и персонажи, и който трябва да бъде спрян. Това е лудост и злоупотреба с право. И не само. То е и умисъл за гавра с правосъдието, и тормоз над съдиите. Изправени сме не пред упражняване на гарантираната на всеки възможност да търси възстановяване на нарушеното си право, а пред действия, целящи да унижат съдията, да затруднят и да блокират работата на съда, да отнемат свободата на словото на журналистите, които я отразяват. Има едни вечни ищци и жалбоподатели, повечето от които с прякори – Емил Милев, Момчил Добрев, Николай Николов и други. Справка в Софийски градски съд показва, че към 5 декември м.г. първият е завел 649 граждански и 94 наказателни дела срещу магистрати, журналисти и вещи лица, вторият – 329 граждански и 39 наказателни, а третият – 515 граждански и 54 наказателни. Има доста такива господа – печално известни, които създават преднамерен правен интерес, за да упражняват масово правото на отвод срещу съдии и съдебни състави. Повечето от тези отводи са уважавани от съда."

Уважавани! Нима? Защо съдиите изобщо проявяват уважение към тия "господа", които показно се подиграват с правото?

Сигурно, защото тия с прякорите ги превръщат от арбитри в ответници и в обвиняеми по граждански и наказателни от частен характер дела. Или защото изпитват страх. А може би откликват на ходатайство от "високите етажи" за някой вечен ищец, който е и вечен свидетел на обвинението, сиреч – топи познайниците си за престъпления.

Разбира се, казва Вероника Имова, рекордният брой дела срещу магистрати за обида, клевета или вреди от упражняването на съдебната власт е абсурден! Съгласно чл. 132 от Конституцията съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за служебните си действия и актове, освен ако извършат умишлено престъпление от общ характер – убият някого, да речем, или го окрадат. Но пък престъпленията от общ характер се преследват от прокуратурата, а не от частни лица, пък били и те и популярни с животинските си прякори. Още повече, когато исковете им преливат с цинизми и мръсни закани, от които ще се изчервят и 40-те разбойници на Али баба.

Ако искате вярвайте, но един "вечен ищец" има навика да си сваля гащите в храма на правото и да показва дирника си и мъжката си гордост на съдийките. Както и да прави пръстен знак, като терорист от Ислямска държава. Питайте в спецсъда, ще ви кажат. Една млада адвокатка, като видяла за пръв път това, се разплакала. И познайте какви са последствията за безобразника! Прокурорът го е обвинил в хулиганство? Не познахте. Съдията, като в американските трилъри, е ударил с чукчето и заповядал: "Напуснете веднага!" И това не. Тъжно ще стане, ако сравним самочувствието на американския съдия с унижението на българската съдийка Виржиния Петрова, например, на която същият подсъдим викна (с извинение) в залата: "Да ти го туря в устата!". А по-тъжното е, че нейна колежка в друг съд го оправда за това. Не може да бъде? Не може, но в друга държава. В нашата опрощават и съдебните такси на тия, нежно казано, "неуморни ищци и жалбоподатели." Осигуряват им служебни адвокати, да не се охарчват за хонорари. И те влачат ли, влачат висящите си дела за престъпления срещу личността и собствеността, жонглират с правото си на защита, шиканират процесите (с медицински бележки и семейни трагедии), и остават… с чисто съдебно минало – представете си! За капак осъждат за бавно правосъдие България и всички ние им плащаме с нашите данъци. А същевременно се забавляват, разхождайки се под охрана между килиите и съдебните зали и забогатявайки от спечелените дела. Бизнес, брат! Те и други затворници забавляват, като ги водят да свидетелстват как, като прочели прякорите или злодеянията си в полицейски бюлетини, следствени заключения или репортажи, вдигнали кръвно, заболял ги крака, от напрежение изпукали ребрата им или пометнала жена им… На съдиите едва ли им е много забавно. Но търпят подигравките със самите тях и с правораздаването. Защо търпят! В правната уредба има достатъчно способи за отстраняване на недобросъвестните страни по делата. "Да ги прилагат, да бъдат по-смели!", съветват ги адвокати.

Лесно е да се каже. Но тая недобросъвестност, упомената в ГПК и в Конвенцията по човешките права , не е въшка на чело, да я видиш и премажеш. На пръв поглед всичко, което правят "влечугите" е законосъобразно и чисто като сълза.

Както казва депутатът Цветанов, "всичко е на един принцип на правото, прозрачно според българското законодателство". Той го каза по друг повод – като го питаха как е придобил един от апартаментите си, най-новия, в който персонален асансьор го качва в хола. Но казано от него е важно, защото принципно обяснява някои от странните реакции на магистратите.

Добрата новина е, че ВСС търси начин да спре злоупотребите с права. Още миналия януари съветът поиска от органите на съдебната власт да предложат законодателни промени, които да улеснят съдиите в прекратяването на процесуалните кощунства с тях и с нормалните граждани – жертви и наблюдатели. Този предложения, заедно със становище на Евромрежата на съдебните съвети, бяха пратени в министерството на Цецка Цачева, за да се инициират там конкретни разпоредби в ГПК, НПК и АПК – относно грубия език в съдебните книжа, трагикомичните отводи на магистратите и изобщо благообразното поругаване на правосъдието на България. Пратени бяха през април 2018. Сега е март 2019. Но нали сме от "юнашко племе", както казва дядо Вазов, докато дишаме, все се надяваме.

Коментара препечатваме от в-к "Труд".

Кметът на Червен бряг е обвинен за злоупотреба с обществена поръчка за социално слаби

Предишна новина

Новият Закон за защита на търговската тайна бе приет на второ четене

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 26
  ******************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 25
  | нерегистриран
  4
  -2

  Плюете по Хинов защото е личност и сте чували името му най-често с възхвали за професионализъм и независимост. Някой чувал ли е името на съдия СТОЯН ТОНЕВ-бивш зам.председстел на СпНС, сега командирован в АСпНС?! Това е човека без топки-той е председателя на разширения състав, оправдал влечугото, той е ръководил заседанията и е могъл да глобява, той е и докладчика по делото! Само че не е популярна личност. По-забавно е да хвърля кал по изявените, особено, ако ти се иска и на теб да се изяви, а няма с какво.

 3. 24
  Съдия | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #23 от "112 | нерегистриран":
  Да, истинският съдия определя крайния резултат от делото по други критерии. Истинският съдия, обаче, има и отговорност - да брани правата, интересите и достойнството на всички - физически лица, юридически лица и институции. За тази цел законът му е дал букет процесуални инструменти и дали ще позволиш на някого да обижда лица и институции в зала е въпрос на професионализъм. И на топки, каквито в случая липсват.

  Много си прав. На Хинов не само че му липсват топки,но ако му дадем една поличка да си я носи, повече ще му отива. Освен да пуска сигнали срешу колегите си и да оправдава виновни подсъдими, други не ги твори.

 4. 23
  112 | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #19 от "Адвокатът | нерегистриран":
  Ето това е истинският съдия. Съдия, който не се влияе от нападки, псувни, положението на страните в обществото и т.н. За съжаление такива съдии почти няма.

  Да, истинският съдия определя крайния резултат от делото по други критерии. Истинският съдия, обаче, има и отговорност - да брани правата, интересите и достойнството на всички - физически лица, юридически лица и институции. За тази цел законът му е дал букет процесуални инструменти и дали ще позволиш на някого да обижда лица и институции в зала е въпрос на професионализъм. И на топки, каквито в случая липсват.

 5. 22
  Izy | нерегистриран
  1
  0

  Всеки има права, защо за някои да са повече? За развитие на правото всичко трябва да се прави. Закони много ПРАВОТО ЕДО!!!

 6. 21
  до коментар 15 | нерегистриран
  9
  -4

  Простотията е в протовоправните действия на върховния магистрат Белазелков.Едва ли е от незнание на ГПК ,но видно от решение 130/02.07.2018г.той пише ,че по подадена молба за отмяна по чл 303 ал.1,т.4 ГПК/а доказателствата по делото сочат ,че молбата за отмяна е по чл. 303 ал.1 т.1 ГПК /,какво означава това ??? От така постановеното решение е повече от видно ,че въпросния магистрат приема за идентични две решения на СРС и ВКС,които видно от доказателствата са с различен предмет и страни ,за да отмени част от решението на ВКС .Това не е ли лудост ,невиждана в практиката на ВКС ,която трябва да бъде разследвана и отразена от г-жа Заркова в пресата!?

 7. 20
  | нерегистриран
  3
  -4
  До коментар #3 от "tribus verbis | нерегистриран":
  На Иво Хинов същия този крокодил му казва в очите, че е гей, псува го, пише му какви ли не простотии, а той дори не го глоби и накрая го оправда. А иначе е много чувствителен, като му отменят актовете с пълно основание и после "смело" плюе по съдийте дето са го направили.

  Какво сте му нацвъкали тия плюсчета на момчето, вижте му правописа... имам предвид българския, не латинския. Или и вие не виждате очевадната правописна грешка!?

 8. 19
  Адвокатът | нерегистриран
  7
  -10
  До коментар #3 от "tribus verbis | нерегистриран":
  На Иво Хинов същия този крокодил му казва в очите, че е гей, псува го, пише му какви ли не простотии, а той дори не го глоби и накрая го оправда. А иначе е много чувствителен, като му отменят актовете с пълно основание и после "смело" плюе по съдийте дето са го направили.

  Ето това е истинският съдия. Съдия, който не се влияе от нападки, псувни, положението на страните в обществото и т.н. За съжаление такива съдии почти няма.

 9. 18
  | нерегистриран
  14
  -3
  До коментар #16 от "Davos | нерегистриран":
  В щатско, а и в цял свят е така, но тук сме единствената страна с НПК, непроменян от Първата световна война. Трябва да се проведе пълно и всестранно разследване. Да се разпитат всички свидетели, присъствали на съдебното

  заседание. Да се повторят разпитите "пред съдия!!". Да се прецизира обвинението, щото всяка запетая я важна /цифром и словом/...и след една-две години прокурора да внесе обвинителен акт за хулиганство...найс, а ?

  Той НПК формално е променян 1000 пъти , но проблемите си остават , както правилно отбелязваш . В САЩ имат много интересни фикции и презумции -например , бил си на местопрестъплението по време на убийството - значи си убиец . А у нас почваме , ама кой нанесъл фаталния удар , ама единия говорел само по телефона , пък другия го драл с нокти , пък третия му рязал ноктите с нокторезачка ….да , много сме "демократични" , обаче накрая печелят престъпниците от пропуснатите запетайки и формализма. Почваш да се чудиш кой е подсъдимия - дали убиеца или прокурора или съдията , които трябва да напишат по 1000 страници мотиви защо наркомана е заклал някого и дали го е убил с тъпото или с острото на ножа....лошото е , че няма нормални хора да хвърлят този НПК в коша и да минем изцяло на друг наказателен процес ….

 10. 17
  | нерегистриран
  11
  -4
  До коментар #15 от "Недопустимо | нерегистриран":
  Моля ВСС да разследва действията на съдия Белазелков от ВКС по гр.дело 2090/2016г.,който противно на ГПК правораздава на основание лично законотворчество и г-жа Заркова да отрази в пресата порочните действия на върховния магистрат!!!

  Не ви познавам делото , но се вижда , че се съдите от 1988 г . Хайде спрете се , това са 31 години ?????? За каквото и да става въпрос като имоти , 31 години съдебно дело говори за дълбоко залегнала семейна простотия или лудост и за нищо друго .

 11. 16
  Davos | нерегистриран
  10
  -3
  До коментар #11 от "Вестникарски тъпотии.... | нерегистриран":
  Днес Заркова реве , че някакъв арестант плюе съда и страните по делото и иска съдът да вземе крути мерки . Ако обаче се предложат крути мерки , пак тя ще е първата , която да ореве гората , че се нарушавали правата на тоя и оня , че се давали прекомерни права на съда , това можело да доведе до произвол , цензура и пр. Последно , кое иска Заркова и обществото - да има или да няма съдът истински правомощия . Защото ако говорим за обида на съда , то по американското право белезниците се слагат веднага и още в съдебната зала и се почва веднага да се лежи на топло....Единственото , което е полезно от въпросните плюнки срещу съда е , че трябва да има дискусия в обществото . Иначе да се плюе безогледно е много лесно . И аз мога да попитам Заркова защо не е изобличила тоя или оня с разследваща журналистика , а вместо това ни сервира попретоплени манджи за проблем , който стои от 20 години / на тая тема през годините има поне 100 статии , включително и на Заркова/ ....

  В щатско, а и в цял свят е така, но тук сме единствената страна с НПК, непроменян от Първата световна война. Трябва да се проведе пълно и всестранно разследване. Да се разпитат всички свидетели, присъствали на съдебното

  заседание. Да се повторят разпитите "пред съдия!!". Да се прецизира обвинението, щото всяка запетая я важна /цифром и словом/...и след една-две години прокурора да внесе обвинителен акт за хулиганство...найс, а ?

 12. 15
  Недопустимо | нерегистриран
  7
  -6

  Моля ВСС да разследва действията на съдия Белазелков от ВКС по гр.дело 2090/2016г.,който противно на ГПК правораздава на основание лично законотворчество и г-жа Заркова да отрази в пресата порочните действия на върховния магистрат!!!

 13. 14
  Добрутро! | нерегистриран
  10
  -12

  Подкрепям №3 и №9.Съдии, които мачкат преднамерено, предубедено и явно заинтересовано добросъвестни страни по делата, заслужават да бъдат обект на гаври и издевателства от "влечугите".Казвам това като адвокат и подчертавам, че от поведението на някои съдии ме е повече срам заради тях, отколкото яд заради взетата поръчка в полза на неизправната страна по делото.Колкото до Заркова,заела е поредната удобна поза - конформист от кариерата.

 14. 13
  Депутатът Цветанов като източник на правото | нерегистриран
  6
  -2

  Намерила е авторката добър начин да ни осведоми за смисъла и предназначението на справедливостта.

 15. 12
  112 | нерегистриран
  9
  -4
  До коментар #10 от "Наминаващ оперативен ! | нерегистриран":
  N 9, топкоп е прав. Само съдиите имат семейства, другите кучета ги яли. Като се става съдия директно от купона в Студентски град, роботното време ще е основен стожер на семейството!

  Ако ме питаш дали ще избирам - дали да гледам делото ти след 17ч. или да си прибера децата от училище и градина навреме и да прекарам време с тях - отговорът ми е "стимулиращо НЕ". Адмирирам желанието ти да свършиш работата, а за семейството - ако и когато остане време. Ако имаше повече такива хора, и България, и светът щяха да са изпълнени с повече сигурност. Но и с повече самота, психиатрии и онкологии.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.