Правoсъдният министър иска съвет от Венецианската комисия за отговорността на тримата големи в съдебната система

Правoсъдният министър иска съвет от Венецианската комисия за отговорността на тримата големи в съдебната система
Данаил Кирилов на среща с посланици на държавите-членки на ЕС, снимка:МП

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е поискал с писмо до Европейската комисия за демокрация чрез право (Венeцианската комисия) съвети относно готвения от правосъдното ведомство закопроект за отговорността на т.нар. "трима големи" в съдебната система.

На среща с посланици на държавите-членки на ЕС Кирилов е подписал писмото си до Венeцианската комисия, в което иска становище и препоръки по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщиха от правосъдното ведомство. По време на дискусията Кирилов е запознал дипломатите с предприетите действия от правителството в последните месеци, като сред тях е и изготвената през юни т.г. промяна на НПК за отговорността на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор по повод изпълнение на препоръки по дела на Европейския съд по правата на човека. 

Срещата, която се е провела в Министерството на правосъдието, е била с участието и на представител на делегацията на Европейската комисия в България, с когото е бил обсъден напредъкът на България и изпълнението на показателите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

Министър Кирилов е акцентирал и върху постановлението на правителството от миналата седмица, с което се създава национален механизъм за постмониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона. Той е подчертал, че в Съвета за координация и сътрудничество, който е предвидено да осъществява постмониторинга,  ще участват представители на най-високо ниво от изпълнителната, съдебната и законодателната власт, като е гарантирано участието и на гражданския сектор.

Приетият от Министерския съвет проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), в  който се предвижда отмяна на разпоредбата за автоматичното отстраняване от длъжност на магистрати и на задължението те да декларират членството си в съсловни организации, също е бил сред дискутираните теми.

"България работи и ще продължи да работи в тясно сътрудничество и в конструктивен диалог с институциите с експертиза в областта на върховенството на правото като ЕК, GRECO, Венецианската комисия и Службата за подкрепа на структурни реформи", заявил е Кирилов и е благодарил на посланиците на държавите-членки и на екипите им в ресор "Правосъдие" за "активната работа и подкрепа в изпълнението на препоръките и показателите на МСО".

Още по темата

Управляващият интернет търсачка не е длъжен да премахва резултатите при търсене във всички нейни версии

Предишна новина

Съдийската колегия дава Калин Калпакчиев и Весислава Иванова на ИВСС заради освобождаването на Полфрийман

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  И кога ще получим отговора? - преди или след "великият ден"... 1... анализират критично словашкия и "един куп" друг опит, който макар и създаден от най-добрите практики на „евро-модела” се е превърнал в „ПОДОБНО НА МАФИЯ " структура за вътрешносъдебно потисничество. Изследователите сочат подобни негативни примери от други страни от ЦИЕ, които установяват силни съдебни съвети, като Унгария, БЪЛГАРИЯ или Румъния, които, според тях, показват същата история: предоставянето на широки правомощия за самостоятелно управление на съдебната система преди извършването на истински вътрешни реформи е ОПАСНО ! "......................................... 2..."Личният контрол се изразява в самовъзпроизвеждане на съществуващите структури: съдии и прокурори със среден капацитет избират послушни и също толкова ограничени млади съдии и прокурори."............................... 3..."В заключение авторите приемат, че моделът на съдебен съвет под формата на т.нар „евро-модел” не е подходящ за страните в преход, в които липсват утвърдени култура на независимост, етични стандарти и т.н. " и т.н и т.н ...

 2. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  Чешката съдебна система е единственото правилно за България,според мен: председателите на съдилища да имат решаващата дума при управление на съдилищата... Властта се поделя между министерството и председателите на съдилища. Системата по този начин, генерира различен баланс, който може би придава по-голям стабилитет. Тоя "евро модел" сега дето го побългаряваме, просто създава една структура от тип "прокурорско ченгеджийска мафия"....

 3. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  И какво се очаква пак да ни кажат? Пак същото.... 1. "че трябва да бъдат дадени гаранции за независимостта на съда, защото в "бившите социалистически държави са наследени мощни прокуратури, които застрашават независимостта на съда".....

  2.че всеки от предложителите да описва конкретно начина, по който е достигнал до определена кандидатура, както и с кои професионалисти е разговарял и до каква публична или друга информация е имал достъп, за да формира своето убеждение в качествата на номинирания............При изменението на чл. 19 от ЗСВ през 2016 г. не беше приета идеята ..!!!!.... И се правим на "замаени корниди" и тъй...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.