Правосъдният министър няма да издига кандидат за главен прокурор

Правосъдният министър няма да издига кандидат за главен прокурор
Президентът Румен Радев, проф. Емилия Друмева - секретар по правните въпроси на държавния глава и Данаил Кирилов, министър на правосъдието, снимки: Администрацията на президента

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов няма да се възползва от правомощието си да номинира кандидат за следващ главен прокурор. Това съобщи самият Кирилов след разговор с президента Румен Радев. По думите му номинациите трябва да бъдат изцяло от Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Правосъдният министър даде повече яснота за готвените промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат увеличаване на контрола върху "тримата големи" в правосъдието – председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и "обвинител №1". Една от новостите е свързана с възможността тримата висши магистрати да бъдат временно отстранявани от длъжност при някое от трите основания, според които може да се иска прекратяване правомощията и на редови магистрат - влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление; трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията за повече от една година; наложено дисциплинарно наказание - освобождаване от длъжност. Кирилов припомни, че председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор и сега могат да се разследват при престъпление, но процедурата, която се разработва, ще се отнася и за извършени нарушения, за които не се носи наказателна отговорност. С президента е била коментирана и хипотезата доколко ВСС може да обсъжда извършване на нарушения от някой от тримата големи, за които има данни, че са престъпления. Кирилов съобщи още, че конкретните идеи за промени на ЗСВ ще бъдат дискутирани на заседание на работната група при Министерство на правосъдието този четвъртък. Очакванията са по-късно този месец предложенията да бъдат публикувани и за обществено обсъждане.

По време на срещата президентът акцентирал върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава е подчертал и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора, съобщиха от администрацията на "Дондуков" 2.

Сред темите на разговора са били също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на "тримата големи", както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка, допълват от президентската институция. 

Инспекторатът към ВСС да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии. Това е призовал президентът на срещата си и с главния съдебен инспектор Теодора Точкова. Държавният глава посочил, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.

Според президента Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности. Председателят на ВКС Лозан Панов е вероятно единственият магистрат у нас, който бе принуден да заплати наложеното му административно наказание от 1000 лв. за отказ да декларира имущество пред Сметната палата през 2017 г. За целта дори се стигна и до две съдебни решения, защото Панов обжалва и глобата си, но без успех.

Теодора Точкова била категорична, че ИВСС ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата са били разменени мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие, допълват от администрацията на държавния глава.

Още по темата

Пенка Богданова вече не е зам.-главен прокурор, остава редови магистрат във ВКП

Предишна новина

След правосъдна реформа хладилникът ни ще се напълни. Връзката е пряка*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Dani kirkata | нерегистриран
  15
  0

  умен, красив и равноотдалечен, политически!

 2. 3
  Семейство Флингстоун | нерегистриран
  9
  -1

  Има си хас.

 3. 2
  | нерегистриран
  17
  -1
  До коментар #1 от "Запознат | нерегистриран":
  Е как ще издига, нали него ще го издигат!

  Така е. "Той си го избра" няма да намери по-добра кандидатура!

 4. 1
  Запознат | нерегистриран
  23
  -1

  Е как ще издига, нали него ще го издигат!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.