Правосъдният министър иска допълнителни данни за идеята за прекрояване на столичния съдебен район

Правосъдният министър иска допълнителни данни за идеята за прекрояване на столичния съдебен район
Десислава Ахладова, министър на правосъдието, снимка:МП

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова е поискала още данни от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за идеята за прекрояване на софийския съдебен район.

В свое писмо от 17 февруари до председателя на Съдийската колегия Лозан Панов и до самата Колегия Ахладова е поискала да й бъдат представени допълнителни мотиви и анализ  кое изисква промяна на границите на Софийския районен съд. Тя настоява и за конкретни доказателства, въз основа на които да се направи извод за бъдещите последици от преразпределянето на посочените в предложенията населени места към съседни на Софийски районен съд съдебни райони. В писмото си до Съдийската колегия тя посочва още, че са й нужни и данни за комуникацията и инфраструктурата, свързани с обществения транспорт между отделните населени места и дали те позволяват осъществяването на бърз и ефективен достъп до правосъдие за гражданите.

Оказва се обаче, че цялата налична информацията, която Ахладова е поискала, всъщност се съдържа като приложение към предложението на кадровиците за реформата, само че то не й е било изпратено заради технически затруднения. Сега, от ВСС ще снабдят правосъдния министър с подготвените данни, за които тя се интересува, и ще очакват последващ отговор от нея.

На 2 февруари Съдийската колегия реши да прекрои софийския съдебен район. Според кадровиците така ще се облекчи работата на Софийския районен съд, който е най-натоварения в страната. Идеята предвижда част от делата на граждани от близки до столицата населени места, да се гледат в съседни съдилища. Според съдебния закон, за да стане това факт, предложението трябва да бъде одобрено от Пленума, но има и съгласувателна процедурас  правосъдния министър.

Предложението най-общо засяга промени в границите на съдебните райони на 32 кметства и пет столични квартала. Така делата на хората, които живеят в няколко столични квартала, села и вилни зони около София, ще се гледат от районни съдилища в съседни градове - Перник, Костинброд, Самоков, Елин Пелин. Така например се предлага кметствата от район „Нови Искър“ да преминат към районния съд в Костинброд. Това напрактика значи делата на жителите на Нови Искър и селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер, Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци да се гледат в съда в Костинброд. Към същия съд трябва да минат и делата на хората от Волуяк, Мрамор и Клисура.

Кметствата от район „Кремиковци“ и селата Бусманци, Кривина, Герман, Железница и Лозен пък трябва да преминат към районния съд в Елин Пелин. Там трябва да отидат и делата на жителите на селата Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, Бухово и столичните квартали „Ботунец“, „Враждебна“, „Кремиковци“, „Сеславци“ и „Челопечене“.

Към Районния съд в Перник се предлага да минат Мало Бучино, Владая и Мърчаево. А към районния съд в Самоков делата на хората от Долни Пасарел и Плана.

Още по темата

Окончателно: 12 години затвор за рецидивист за бягство от затвора и за отвличане

Предишна новина

Обявиха конкурс за 9 места в районните прокуратури

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #2 от "Курило | нерегистриран":
  Време е да отворят районен съд в град Нови Искър. 40 000 души живеят там.

  Също и във Владо Тричков.

 2. 2
  Курило | нерегистриран
  0
  0

  Време е да отворят районен съд в град Нови Искър. 40 000 души живеят там.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.