Правосъдният министър поиска дисциплинарка срещу Петьо Петров

Правосъдният министър поиска дисциплинарка срещу Петьо Петров

Прокуратурата отказа да разследва следователя Петьо Петров

 

Софийската градска прокуратура (СГП) е приключила проверката срещу бившия ръководител на столичното следствие и настоящ редови следовател Петьо Петров с отказ от образуване на досъдебно производство. Това съобщи „Медиапул”, позовавайки се на говорителя на СПГ Павел Панов.

Причината е, че не са били открити данни за извършено от магистрата престъпление по делото за даване на подкуп от 20 000 евро срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, е съобщил Панов. Днес изтича абсолютната 5-годишна давност за провокацията към подкуп, която според три съдебни инстанции именно Петров е извършил в качеството си на основен свидетел по делото "Цонев, Сантиров, Попов".

Прокурор Панов е отказал да уточни какви са били доводите на колегата му от СГП, постановявайки точно обратното на заявеното от съда. Коментарът на говорителя на СГП е бил само, че това е въпрос на "лична преценка".

Правосъдният министър Христо Иванов е внесъл във Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство на следователя Петьо Петров. Мотивите са базирани изцяло на решението на Върховния касационен съд по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

На 3 февруари ВКС окончателно оправда и тримата по обвинение в подкуп. В мотивите си върховните магистрати написаха, че това дело е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от следователя Петров.

Именно заради това преди дни петима членове на съвета внесоха предложение за образуване на дисциплинарка срещу следователя. Но мнозинството в съвета отказа да стори това, защото сметна, че са изтекли давностните срокове. Те приеха, че информацията за действията на Петьо Петров е станала достояние на широк кръг от хора още при публикуването ѝ в медиите през 2010 г.,  а не от окончателното решение на ВКС.

В предложението си, обаче, правосъдният министър излага мотиви защо смята, че давностните срокове започват да текат от датата на обявяване на решението на ВКС.

"Г-н Петьо Петров грубо е накърнил престижа на съдебната власт, тъй като е подбудил друго лице към престъпление и фактите, които обосновават това тежко дисциплинарно нарушение, са от такова естество, че установяването им е възможно само с окончателния съдебен акт на върховната съдебна инстанция по делото. Следва да се направи ясно разграничение между фактите, за чието установяване се изисква надлеженсъдебен ред, и тези, за които такъв ред не е необходим. Уронването на престижа на съдебната власт е обективен резултат и в конкретния случай той се причинява едва когато компетентният орган в правовата държава – съдът, установи истината за разглежданото по делото събитие и се произнесе дали е имало провокация към престъпление. Това означава, че уронването на престижа на съдебната власт от магистрат, подтикващ друг магистрат към престъпление, е извършено не когато са публикувани първите материали в медиите за висящия процес, в които се възприема една от версиите за достоверна, а когато с влязъл в сила съдебен акт въпросът е решен окончателно", изтъква правосъдният министър.

Той добавя, че независимо от факта, че провокацията към подкуп се споменава в мотивите и на СГС, и на САС, "стабилното им установяване" и публичното им оповестяване става именно с крайното решение на ВКС по делото. И точно от тогава започва да тече давностият срок.

Провокацията към престъпление сама по себе си е престъпление, т.е. отличава се с най-висока степен на обществена опасност измежду противоправните деяния, казва още Христо Иванов. И допълва: "Когато обаче деянието е извършено от орган на съдебната власт, неговата обществена укоримост е още по-значителна и съзнанието за това следва да бъде обективирано в недвусмислени и категорични действия от страна на призвания да защитава независимостта на съдебната власт неин кадрови орган, защото само така може да бъде даден знак на гражданите, че има нулева толерантност към действия, които компрометират самото правосъдие."

Правосъдният министър припомня практиката на Европейския съд по правата на човека, според която подстрекателството към престъпление нарушава съществено правото на справедлив процес на провокирания гражданин по чл. 6 ЕКПЧ, т.е основната функция на съдебната власт по осъществяване на справедливо правосъдие. ЕСПЧ подчертава, че  "общественият интерес от борбата с престъпността не може да оправдае събирането на доказателства, получени чрез подстрекателство към извършване на престъпление", а задачата на органа на разследването е "да предотврати и разследва престъплението, а не да го предизвиква", напомня още Иванов.

"В настоящия случай след обявяването на решението на Върховния касационен съд престижът на съдебната власт е уронен, защото за обществеността след този момент става общоизвестно, че в съдебната власт осъществява функции по правосъдие следовател (в този момент и ръководител на Следствения отдел на Софийска градска прокуратура), който е участвал в процес по "произвеждане" на престъпление. Престижът на съдебната власт е авторитетът  ѝ пред гражданите, които имат доверие, че органите ѝ служат на конституционната ѝ задача – не само не нарушават правото на справедлив процес никому, а гарантират ефективна и цялостна защита на основните права и свободи и утвърждават принципите на правовата държава. Тъкмо поради ценността на защитаваното благо – авторитета на правосъдието – всички действия, които водят до загуба на доверие на гражданите в почтеността на магистратите, следва да бъдат дисциплинарно санкционирани", изтъква правосъдният министър.

 

Още по темата

Прокуратурата обвини още 8 привърженици на Ислямска държава

Предишна новина

Съвет към парламента да поеме съдебната реформа

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  ррр | нерегистриран
  0
  -1

  Аими много ясно, че прокуратурата няма да го преследва, нали са си ортаци в далаверата и заедно я стъкмиха! Дали сега заедно ще си платят масрафите?

 2. 11
  да бе да | нерегистриран
  6
  -4

  Не му вярвам на този министър - всичко е театър за пред публиката. Накрая пак нищо няма да стане и пак ще мрънка, че ВСС му виновни.

  А за незаконосъобразно проведения от него конкурс за ЧСИ - тишина и мълчание.

  Лицемер.

 3. 10
  | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#2] от "Nina":

  Който им плаща да им разясни какво означава entrapment и какви са мерките срещу такъв метод за разследване. И кой плаща при такива нарушения и престъпления. После те да обяснят каква палатка/а не чадър/ се опъва за участници в такива полицейски провокации в родната им страна.

 4. 9
  широката популярност на европеевски | нерегистриран
  12
  0

  всеки ден се занимаваме с това недоразумение ,0 няма ли да си го вземе накрая пеевски при роман василев и бойко найденов ?

  Може ли да сложите снимка заедно с пеевски и бо.сарафов тримата в х-л берлин ? . Тая вече се изтърка.

 5. 8
  34 | нерегистриран
  8
  0

  Прокурор от СГП ли се е произнесъл или прокурор от специализираното звено към СГП, което има правомощия да разследва магистрати!

  "Личната преценка" се шмугва на ръба на давността, за да няма място за корекции.

 6. 7
  лична преценка | нерегистриран
  17
  -1

  СГП е свърталище на престъпници, мошеници и политически и банкерски слуги!

 7. 6
  ........................ | нерегистриран
  8
  0

  като казваш "а" , кажи и "Б"- за такива най-големият шамар е да "правят ресто " , както се изразяват в средите , само напомням "кръв повръщам , пари не връщам ".

 8. 5
  съдия | нерегистриран
  24
  -3

  Поздравления, господин Министър!

 9. 4
  СЪГЛАСЕН | нерегистриран
  21
  -1

  НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С АРГУМЕНТИТЕ НА МИНИСТЪРА.ТЕ СА ВАЛИДНИ И ОТНОСНО ДЕЯНИЕТО ПО ЧЛ.307 НК. ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАЕМЕ С ВЪПРОСА, А НЕ ДА СЕ ОПРАВДАВА С "ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ".

 10. 3
  до 2 | нерегистриран
  4
  -1

  Нина ли си Лили ли си ?

 11. 2
  Nina | нерегистриран
  16
  -6

  Кой плаща екскурзията на ВСС в Щатите - http://planbe.bg/до-вашингтон-и-назад/

 12. 1
  Мечо Пух | нерегистриран
  30
  -3

  Тоя министър не разбра ли че Петьо Еврото, Христо Бисеров, Ченалова и Гриша Ганчев са недосегаеми.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.