Правосъдното министерство предлага ограничения за гласуване от чужбина за всички избори

Правосъдното министерство предлага ограничения за гласуване от чужбина за всички избори

Ограниченията в правото на глас на българите в чужбина да важат за всички избори. Такова предложение е направило Министерството на правосъдието (МП) с промени в Изборния кодекс (ИК), които въвеждат изискване гласуващите на парламентарни избори и избори за президент да са живели в България най-малко през последните 3 месеца.

Според Конституцията (чл. 42, ал. 1) право да избират държавни и местни органи имат всички граждани, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и затворниците. Предложението на МП е в Изборния кодекс да се допише, че освен да отговарят на условията в Конституцията, българските граждани трябва да са живели най-малко през последните 3 месеца в България, за да имат право да гласуват. С промяна в идентичния текст от ИК, същото ограничение е въведено и за изборите за президент и вицепрезидент.

Промени в ИК вече бяха правени и беше въведено правило за "уседналост" за местни избори и за тези за Европейски парламент (ЕП). По отношение на изборите за ЕП и Конституцията казва, че те се уреждат със закон. И там обаче рестрикциите не са толкова мащабни, защото дават право на глас на български граждани, които са живели през последните 3 месеца в България или в друга държава-членка на ЕС. С предложенията на МП обаче от участие в изборите за парламент и президент се изключват всички българи, които в последните 3 месеца не са били в България.

Промените в ИК, които бяха въвели ограниченията за местни избори и за ЕП, бяха оспорени в Конституционния съд (КС) с аргумента, че с тях се дописва Конституцията, но КС не прие това виждане. В мотивите към сегашния законопроект е акцентирано именно на решение № 4 по конституционно дело № 4 от 2011 г. с докладчик Емилия Друмева.

От МП пишат, че въведеното ново изискване е аналогично на това при провеждането на избори за общински съветници и кметове, както избори за членове на Европейския парламент и КС вече се е произнесъл, че няма дописване на Конституцията.

"Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани. В тази връзка следва да се отбележи, че със свое решение № 4 по к.д. № 4 от 2011 г. Конституционният съд е постановил, че "няма "дописване" на Конституцията, когато законодателството за местни избори и за избори за членове на ЕП от Република България принципно съдържа изискването лицето да е живяло определено време в населеното място, респ. в държавата - членка на ЕС, за да може ефективно да упражни активното си избирателно право... В българското изборно право такова изискване е с установени традиции, свързвано е с мястото на упражняването на активното избирателно право... ", се казва в мотивите на министерството и се цитира решението на КС.

В самото решение се казва, че при създаването на Конституцията, чл. 42 не е бил предмет на дебати в пленарна зала. 

В решението от 2011 г. КС заявява: "Упражняването на избирателното право в интерес на обществото може да се очаква само от гражданите по чл. 42, ал. 1 от Конституцията. То предпоставя и връзка/съпричастност на избирателя с конкретната общност, чийто органи на управление се формират чрез неговото гласоподаване на местни или национални избори. Традиционно наличието на такава връзка и съпричастност се осигурява чрез спазването на изискването лицето, което ще избира, да е гражданин на държавата, за чиито органи се произвеждат изборите, респ. да е гражданин на държава-членка на ЕС при избори за ЕП и местни избори. Това изискване обаче не се съдържа в чл. 42, ал. 1 от Конституцията".

И продължава: "Класическо правно правило е, че избирателните права са преди всичко за гражданите на съответната държава. Това положение произтича от принадлежността на гражданите (в активен статус) към народа на държавата, а народът на държавата е основен компонент от същността на всяка държава (заедно с територията и държавната власт). По изложените съображения Конституционният съд прави извода, че няма "дописване" на Конституцията, когато законодателството за местни избори и за избори за членове на ЕП от Република България принципно съдържа изискването лицето да е живяло определено време в населеното място, респ. в държавата-членка на ЕС, за да може ефективно да упражни активното си избирателно право".

Промените в ИК са записани в заключителни разпоредби в проект за допълнение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). В измененията в ЗБГ се забранява злоупотребата с двойно гражданство, а към изискванията за кандидатите за гражданство се добавя и такова за поддържане на инвестицията към датата на подаване на молба за натурализация. Предложена е и промяна за отмяна на натурализацията, ако придобилият българско гражданство не поддържа инвестициите си в страната, станали основание за него, поне една година. В момента срокът е двегодишен.

Главният прокурор ще иска заличаване на партии, агитиращи чрез религиозни институции

Други промени в ИК предвиждат правомощие на главния прокурор да може да иска от ЦИК заличаване на регистрация на партии, коалиции или инициативни комитети, които системно нарушават забраната представители на синдикални и работодателски организации да провеждат агитация на работните си места. Застрашени от заличаване на регистрацията ще са и участници в изборите, които използват в агитацията си религиозни институции.

Преди избори всеки кандидат ще подписва и декларация, че ще ползва само български език за агитация, предвижда още проектът. 

Предвидени са и множество промени в Закона за вероизповеданията, насочени главно срещу използването на религия за политически цели. При регистрацията на религиозни общности пък Софийският градски съд вече задължително трябва да изисква експертно становище от Дирекция "Вероизповедания" на МС и служебно ще я уведомява за вписванията в публичния регистър на вероизповеданията, предвижда проектът.

Въведени са и ограничения за даренията, които може да получават вероизповеданията. Забраняват се дарения от чужди държави и от партии, а анонимните не трябва да надхвърлят 1000 лева. Вероизповеданията трябва стриктно да се отчитат и пред дирекцията към МС. За нарушения на закона глобите скачат драстично и стават от 300 до 3000 лева, а за юридически лица – от 10 000 до 50 000 лева.

Само български граждани ще даряват и за партиите

Проектът предвижда и промени в Закона за политическите партии, според които те могат да се финансират от дарения, направени само от български граждани. Идентично ограничение е наложено и за физическите лица, от които партиите сега могат да получават за безвъзмездно ползване движими и недвижими вещи, както и безвъзмездни услуги.

Софийският градски съд пък ще може да постановява разпускане на партия, която "системно включва религиозни институции в предизборна кампания и предизборна агитация, както и в своята политическа и организационна дейност, с изключение на обичайни религиозни обреди".

Още по темата

Съдийската колегия ще поиска европейски одит на административното правосъдие

Предишна новина

Калоян Топалов сезира прокуратурата за десетки нарушения със СРС

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  . | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #9 от "Саманта | нерегистриран":
  Според Конституцията (чл. 42, ал. 1) право да избират държавни и местни органи имат всички граждани, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и затворниците.=> http://pik.bg/%D1%88%D0%BE%D1%83-%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B5%D1%80-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-news643683.html ???

  До коментар [#9 #316693] от "Саманта"  Ясно бе!

  Това се предлага да се промени! Чети!

 2. 10
  Sepp Dietrich | нерегистриран
  3
  0

  Крайно време беше! Как може някакви хора, които не говорят бъкел български да ми определят съдбата?! Същото важи и за онези, които са в чужбина от n-брой години. Пък и за секции реват! Ще си купите билет за Софията, ще се метнете на влака за Пордим и ще си гласувате в родната секция!

  Рова трябва да е първата задача на новия парламент!

 3. 9
  Саманта | нерегистриран
  4
  -3

  Според Конституцията (чл. 42, ал. 1) право да избират държавни и местни органи имат всички граждани, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и затворниците.=> http://pik.bg/%D1%88%D0%BE%D1%83-%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B5%D1%80-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-news643683.html ???

 4. 8
  ! | нерегистриран
  7
  -1

  Може да се обмисли и правото на глас да имат лица , само с българско гражданство.

 5. 7
  ... | нерегистриран
  11
  -3

  Да се гласува сега проекта-веднага ,след като се сформира новия парламент. Когато няма предстоящи скоро избори. КС очевидно ще бъде сезиран, ще изчакаме какво ще каже. Ако текстът "падне", ще се променя Конституцията. Но сегашното положение с керваните от автобуси от Анадола(да питам-да получиш безплатно пътуане от Турция до България за да гласуваш-не е ли купуване на глас?), или гласуващите в Анадола,без бъкел да могат да кажат дума на български, и гласуващи както им се каже трябва да бъде спряно.

  Дали гласоподавателите от Анадола спазиха закона , да попадат данъчните си декларации в България, за доходите им от Турция-български гражданин дължи деклариране на доходите си,без значение къде по света са придобити? Или за правата-са доста гласовити, но при задълженията(в т.ч. данъчни) никакви ги няма.

 6. 6
  незапознат | нерегистриран
  7
  -1

  Я да попитам-има ли право служебното правителство да входира законопроекта в народното събрание-преди новия парламент да е свикан. ЮЛ -парламент-го има и сега. Деловодството му работи. Администрацията си е там. Смяната на членския състав на депутатите не значи, че възниква ново юридическо лице. тоест как смятате-има ли право на законодателна инициатива служебен кабинет в момента?

  Освен това ще има период от време, през което ще работи и парламент, и служебен кабинет.

 7. 5
  | нерегистриран
  16
  -2

  Ценз за уседналост отдавна бе нужно да се въведе. Но няма кой да свърши таз полезна работа. Понеже тези, от които зависи, са на хранилка от чужбина.

 8. 4
  хххх | нерегистриран
  13
  -2

  ЗА !!! НЕ МОЖЕ ДРУГИ ДА РЕШАВАТ ВМЕСТО НАС !!!

 9. 3
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":


  Не само отлично, но даже и много добро, май? Защото не става ясно като как така 300 000 /триста хиляди/ гласоподаватели, които са гласували за партиите от Реформаторския блок, нямат свой представител, а техните гласове се присвояват от ГЕРБ и лидерът на ГЕРБ въз основа на тези гласове, които са против ГЕРБ, си назначава свои депутати, за които не е гласувал никой? Оказва се, че е конституционно стотици хиляди избиратели, законно и правомерно упражнили правото си на глас, да нямат свой представител в Парламента, а вместо това, в Парламента да се намърдат депутати по списък на ГЕРБ, за които депутати няма подаден нито един глас на нито един избирател!? И още по-конституционно е, май, че дори и водачите на партиите от Реформаторския блок не само не се възмущават, но дори и не коментират лишаването от законно представителство в Парламента на легитимни български граждани - избиратели?  Не само вие сте без представител в парламента. Гласувах за партия Възраждане, основно по причина,че подкрепям и имам доверие на кандидатката, която беше номер 1 в листата за нашия район -Стела Банкова(а също и дадох и преференция). Мислех,че имам непопулярен глас-като подкрепям нова и неизвестна партия. В анкети и проувания и медии тази партия никаква я нямаше. А то тази партия има чуден резултат-за първо участие, без кампания,без отразяване в медии и проучвания. По добър резултат от партиите на Реформаторския блок-защото те са коалиция-та излиза,че Възраждане имат повече подкрепа и от РФ, и от Глас народен, и от партия ГДЕ ли беше, и от коалиция Да българия-точно защото са коалиция, а възраждане бяха сами и тн.

  Но по темата-и аз нямам представителство в парламента.

  Сравнете всички тези коалиции колко участия имаха в медиите, и нулевото отразяване на партия Възраждане.

 10. 2
  | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #1 от "... | нерегистриран":
  Отлично предложение. Да се приеме.  Не само отлично, но даже и много добро, май? Защото не става ясно като как така 300 000 /триста хиляди/ гласоподаватели, които са гласували за партиите от Реформаторския блок, нямат свой представител, а техните гласове се присвояват от ГЕРБ и лидерът на ГЕРБ въз основа на тези гласове, които са против ГЕРБ, си назначава свои депутати, за които не е гласувал никой? Оказва се, че е конституционно стотици хиляди избиратели, законно и правомерно упражнили правото си на глас, да нямат свой представител в Парламента, а вместо това, в Парламента да се намърдат депутати по списък на ГЕРБ, за които депутати няма подаден нито един глас на нито един избирател!? И още по-конституционно е, май, че дори и водачите на партиите от Реформаторския блок не само не се възмущават, но дори и не коментират лишаването от законно представителство в Парламента на легитимни български граждани - избиратели?

 11. 1
  ... | нерегистриран
  14
  -5

  Отлично предложение. Да се приеме.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.