Правосъдното ведомство даде зелена светлина на законопроекта за утежняване на наказанията на непълнолетните

Правосъдното ведомство даде зелена светлина на законопроекта за утежняване на наказанията на непълнолетните

Правосъдното ведомство даде зелена светлина на законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК), в който се предвижда значително утежняване на наказанията за непълнолетни извършители на тежки престъпления, като е депозирало положително становище по него в Народното събрание.

Според Министерството на правосъдието, предложените законодателни промени ще спомогнат за осъществяване и на "генерална превенция, предупредително-възпиращото действие".

"В разпоредбата на чл. 63, ал. 2 от НК значително са смекчени наказанията на непълнолетните, навършили шестнадесетгодишна възраст, спрямо тези, които нормите от особената част на кодекса установяват за съответните престъпления по отношение на пълнолетни лица. Със законопроекта се акцентира върху недопускането чрез правилата за замяна по чл. 63, ал. 2 от НК на съществено смекчаване на наказателната санкция в случаи на престъпни прояви на непълнолетни, които се изразяват в убийство, изнасилване, блудство. Предвид на това, колкото и да е специфична наказателната отговорност на непълнолетните лица и особените правила на глава шеста от общата част на НК да отчитат преходния характер на възрастовото развитие, не може при наличие на обективирана обществена необходимост да не се предвиди възможността, редуцирането на наказанието по чл. 63, ал. 2 от НК да не е толкова съществено в случаи, свързани с тежко престъпно поведение", пише в становището.

От правосъдното ведомство коментират и предложението за създаване на нова ал. 3 на чл. 63 от НК, с която се предвижда възможност съдът да не прилага правилата за замяна (редуциране) на наказанията предвидени в чл. 63, ал. 2 от НК. "При въвеждането на подобна норма следва да бъде намерено най-правилното решение, което да може да посочи на съда предпоставките за нейното прилагане, съобразено с тежестта на конкретното престъпление, мотивите и условията за неговото извършване и личността на непълнолетния. Това е необходимо, тъй като сред наказанията по чл. 62 от НК, които могат да бъдат наложени на непълнолетните лица, не е посочен доживотният затвор без замяна и доживотният затвор. Също така следва да се има предвид и чл. 37 от Конвенцията за правата на детето (приета от ОС на ООН на 20.11.1989 г., ратифицирана ДВ, бр. 32 от 1991 г., обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.), който задължава държавите страни по Конвенцията да осигурят, че смъртно наказание или доживотен затвор без възможност за освобождаване няма да се налагат за нарушения, извършени от лица под 18-годишна възраст", смятат от Министерството на правосъдието.

Още по темата

Мъж изнасили съседка и я заключи в апартамента й

Предишна новина

Тайните служби на САЩ и Германия шпионирали близо 100 държави чрез швейцарска компания

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Смъртно наказание ? | нерегистриран
    6
    0

    Щом се утежняват наказанията за непълнолетните ,може би е въпрос на време връщането на смъртното наказание.Това е единственото наказание , което не преследва целите на наказанията и решава веднъж завинаги всимчки проблеми с даден човек/пък бил той и непълнолетен/.По стъпките на Саудитска Арабия ли вървим ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.