Калина Макенджиева, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски":

Правото е не само образование и професия, то е отдаденост и удовлетворение

Правото е не само образование и професия, то е отдаденост и удовлетворение
Калина Макенджиева, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски"

В смутните и трудни времена, в които всички живеем, хората, а най-вече младите, започнаха да оставят на заден план и все по-рядко да говорят за мечтите и амбициите си за бъдещето. "Правен свят" няма да допусне да забравим откъде и накъде вървим и ще Ви представи поредица от интервюта с млади, креативни и мотивирани студенти по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които ще Ви разкажат повече за визията си за юридическите професии и науката. Представяме ви Калина Макенджиева, 4-ти курс студент в специалност "Право".

Госпожо Макенджиева, юридическите професии са може би най-цветните и разнообразни по своя характер, а правото не случайно е определяно като "цяла вселена". Кое Ви мотивира да изучавате тази нелека специалност?

Избрах да уча право, не само защото дава възможността за смислена професия, но и заради самата същност на правото като наука - разграничава справедливото от несправедливото, създава подреден обществен ред, баланс и сигурност в начина на живот на хората.

Кои са основните трудности, които един бъдещ юрист среща в ежедневието си на студент по право?

Основната трудност е свързана с това, че правото е динамична материя, която се изменя и допълва постоянно, вследствие на което правната литература не винаги е съобразена с действащото законодателство.

Нерядко се говори за това, че юридическото образование в Бъгария има какво още да научи от колегите си в Европа. Защо избрахте да останете у дома?

Избрах да уча право в СУ, защото възможности има, стига да можеш да се възползваш от тях пълноценно. Ако съсредоточим усилията и амбициите си, можем да се възползваме от всичко предоставено. Определено има преподаватели, от които не само трупаме знания, но и ни действат вдъхновяващо с богатия си професионалния им опит. Често се провеждат отворени лекции и мероприятия на различна правна тематика, както и сбирки на кръжоци, където ни се предоставя възможността да дискутираме с лектори, асистенти и други заинтересовани студенти конкретни казуси и проблеми. Ежегодно се организират и състезания – както национални, така и международни. Всичко това ни дава възможност за кариерно и личностно израстване, както и за придобиване на по-задълбочени познания в правните отрасли, които ни вълнуват.

Какви са перспективите пред Вас? Как виждате бъдещето си на юрист, може би като адвокат, съдия, прокурор или в друга професия и защо?

Винаги съм проявявала интерес към детайлното анализиране на информация с цел да формулирам свое собствено становище по конкретен въпрос, защитено с необходимите аргументи, затова виждам себе си в адвокатурата като корпоративен адвокат. Неразделна част от моя професионален път искам да е и преподавателската дейност, като се надявам, че студентите по право ще продължават да бъдат все толкова отдадени ентусиасти, каквито сме ние сега!

Може би като всеки студент, обучаващ се в дадена специалност, и Вие имате своите идоли и представители на определена гилдия, на които се възхищавате? Кои са "практиците на правото", на които може да кажете, че бихте подражавали и защо?

"Практиците на правото" считам, че на първо място са адвокатите. Пристрастна съм, защото повечето ни асистенти са именно от тази гилдия и намирам занятията с тях за по-ползотворни, защото прецизират повече детайлите и ни дават доста примери от тяхната практика.

Какво означава за Вас правото?

Правото е не само образование и професия, то е отдаденост и удовлетворение от постигнатия резултат.

Как протича Вашата самоподготовка по време на обявеното извънредно положение ?

Изразява се в подготовка от материалите, които преподавателите качват в електронната система на университета, разбира се, в допълнение с обичайния метод - ползване на учебници и помагала, както и в решаване на казуси, които изпращаме на асистентите за проверка и анализ. 

Още по темата

Лидерите на ЕС одобриха начало на преговорите с Албания и Северна Македония

Предишна новина

Прокурорите и служителите от Апелативната прокуратура във Варна дариха лични средства на Университетската болница

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 21
  Вълев | нерегистриран
  9
  0

  Впечатляваща визия, колега! Вероятно затова са емоционалните коментари.

  Иначе поздравявам Ви за хъса.;)

 2. 20
  до Правен свят | нерегистриран
  7
  -7

  Уважаеми служители на г-н "10",

  Вече цяла седмица гледам това девойче и ми писна. Не е хубавица, не ме привлича, не ме възбужда! Моля дайте друго предложение.

 3. 19
  заплаха | нерегистриран
  5
  -7

  Калина Макенджиева, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски":

  Правото е динамична материя, която се изменя и допълва постоянно, вследствие на което правната литература не винаги е съобразена с действащото законодателство...Тези студенти по право вече наистина са заплаха...

  След изпитна сесия в ЮФ ректорът вика проф.Живко Сталев за разговор на четири очи:

  -Упрекват ви,че не изпитвате внимателно...

  -Напротив, мога да характеризирам всеки студент, говорил пред мен.

  -Е?

  -Двама знаеха-пуснах ги... Дванадесет даваха надежди-пуснах и тях. Още толкова нито знаеха, нито даваха надежди, но ги пуснах, защото ги прецених като безопасни за обществото...

  -Останалите?

  -Те вече наистина бяха заплаха..."  *стр. 97 от книгата "Темида" на Милчо Дойчинов

 4. 18
  112 | нерегистриран
  7
  -7

  Сладка панделка, но наивна и с лош вкус за очила. На кой човек е?

 5. 17
  Кроасан | нерегистриран
  11
  -8

  Тая кифла правистка ли я слагате?

 6. 16
  Защо очилата на този начеващ юрист са два пъти по-големи от необходимите да вижда? | нерегистриран
  8
  -7

  Ще стане от нея прокурор, дума да няма.

 7. 15
  | нерегистриран
  7
  -9

  Какви са тия плеймейтки вееее

 8. 13
  | нерегистриран
  10
  -7
  До коментар #6 от "Черната овца | нерегистриран":
  От интервюто се вижда, че момичето хал хабер си няма за реалността и предизвикателствата в практиката и през 4те си години на обучение не е стъпила нито на стаж, нито на работа, пък дори и почасова. Абсолютно заучени бланкетни отговори. Другия път поканете за интервю някой студент с някакви реални постижения или някой, който е работи/л, а не приятелчета на редакторите на сайта.

  Може и да си няма на хабер,но ако има човек на правилното място ,в правилното време и правилния момент,току виж,че облякла тога на младши магистрат!

 9. 11
  Ю | нерегистриран
  10
  -7

  Вместо да се чудите какъв коментар да напишете, хванете прочетете една книжка и се ограмотете малко. Радвам се, че все още в България има млади и интелигентни хора, открили призванието си. Но за съжаление манталитета на българина явно никога няма да се промени, вместо да подкрепим и окуражим бъдещето на България да следва смело мечтите си, ние се чудим как да ги обидим и присмеем. Е, с това мислене нещата никога няма да се подобрят!

 10. 10
  Бравос на госпожата | нерегистриран
  12
  -9

  Щом студентката е госпожа,това е най-важното.Да не я мислим повече , щом не е госпожица.Предполагам съпругът не е безработен,че да изкарва някой лев и за нея,дори да не е олигарх.А иначе каква професия е правото,хубаво се е замислила ,но нека обърне внимание ,че в последните години министри,депутати и прочие властимащи люде не се и сещат да честитят на правистите Празника на юриста - 16.04 - Денят на приемане на Търновската Конституция.Дори същите хора се чудят как да отрекат основните права по Конституция,чрез извънредни положения, полицейски КПП-та и т.н.Парламентът пък почти се е саморазпуснал, а това е основният контролен орган над действията на правителството.Едно време Фидел Кастро след социалистическата революция в Куба ходеше с брада над 40 години с обяснението ,че ще я обръсне когато революцията окончателно победи.Той така и не си обръсна брадата.Сега ние ще чакаме България да стане окончателно правова /каквато е по Конституция/,но уви , засега чакаме.Може би такива като колежката ще променят нещата за по-добро.Тогава ще дойде и удовлетворението от правото като професия , в което тя още наивно вярва.

 11. 9
  Сталкер | нерегистриран
  7
  -4

  Ето затова ще ни спасят само най-младите - дано съберат сили, а другите ще си ходим кой на Малашевци, кой на лозето.А който извади късмет, ще раздава ценни съвети и ще нищи хероически спомени в Ганкиното на ракийка и салатка.

 12. 8
  До номер 3 | нерегистриран
  5
  -4

  Жунглата си е жунгла....Б..хти адвокатина, както обичаше да се изразява обичания Алеко Константинов.

 13. 7
  Адвокат | нерегистриран
  13
  -7

  Момичето не е поискало кой знае какво.Да стане адвокат.Сега в градския транспорт изкарват повече пари от адвокатите.Моне,земи се осеферясай малко.Изйарай некви курсове за козметична,или за шивачка.Не се знае,в един момент може да ти потрябват!

 14. 6
  Черната овца | нерегистриран
  26
  -10

  От интервюто се вижда, че момичето хал хабер си няма за реалността и предизвикателствата в практиката и през 4те си години на обучение не е стъпила нито на стаж, нито на работа, пък дори и почасова. Абсолютно заучени бланкетни отговори. Другия път поканете за интервю някой студент с някакви реални постижения или някой, който е работи/л, а не приятелчета на редакторите на сайта.

 15. 4
  Правото изнемогва тук, момиче, смачкано е по необходимост | нерегистриран
  7
  -3

  Виж само как се трият коментарите в правния сайт, примерно. Бъди здрава. И не се омагьосвай много.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.