Валентин Маринов, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски":

Правото е средството, с което се постига добро

Правото е средството, с което се постига добро
Валентин Маринов, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски"

В смутните и трудни времена, в които всички живеем, хората, а най-вече младите, започнаха да оставят на заден план и все по-рядко да говорят за мечтите и амбициите си за бъдещето. "Правен свят" няма да допусне да забравим откъде и накъде вървим и ще Ви представи поредица от интервюта с млади, креативни и мотивирани студенти по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които ще Ви разкажат повече за визията си за юридическите професии и науката. Представяме ви Валентин Маринов , 4-ти курс студент в специалност "Право".

Господин Маринов, юридическите професии са може би най-цветните и разнообразни по своя характер, а правото не случайно е определяно като "цяла вселена". Кое Ви мотивира да изучавате тази нелека специалност?

Безспорно правото е "цяла една вселена", която по същността си е необятна. Това, което ме подтикна да започна да се занимавам с право, е на първо място желанието да имам възможността да помагам на хората – да, има много начини, по които това може да се осъществи, но за мен правото е средството, което може да се използва в тази насока. От друга страна, всеки един човек има нужда да вложи усилията си в нещо, което да даде резултат, а какво по-хубаво от - "тази необятна вселена на правото".

Кои са основните трудности, които един бъдещ юрист среща в ежедневието си на студент по право?

Борбата с времето (и големите конспекти, шегувам се). Мисля, че най-трудното, което  на мен ми се наложи, е да се науча да организирам времето си. Факт е, че правото е една от материите, които не се засяга в училище и основите му тепърва започват да се изучават в университета.

Нерядко се говори за това, че юридическото образование в Бъгария има какво още да научи от колегите си в Европа. Защо избрахте да останете у дома?

Съгласен съм! Има какво още да се усъвършенства в българското юридическото образование. Можем да взаимстваме и възприемем много от колегите си в Европа, като най-актуална, пример, е настощата ситуация, а именно затрудненията, свързани с дистанционното обучение. Но смятам, че и чужденците имат какво да научат от нас! Избрах да остана у дома, заради надеждите, които имам. Надежди, не толкова за личностно развитие, макар че без него е немислимо, а по-скоро надежда за развитие на нашето "у дома" към по-добро.

Какви са переспективите пред Вас? Как виждате бъдещето си на юрист, може би като адвокат, съдия, прокурор или в друга професия и защо?

Придобиването на юридическо образование дава множество и разнообразни перспективи, но според мен, приоритетни са личните качества на всеки един от нас относно индивидуалната реализацията. Въпросът "как виждам бъдещето си като юрист" е сложен за мен на този етап. Сложен е, не поради друга причина, а предвид първия въпрос, на който Ви отговорих - едно от главните неща, които бих искал да правя, е да помагам на хората и от тази гледна точка още търся отговори на въпроса по кой начин в най-голяма степен бих могъл да постигна тази си цел, дали като адвокат, прокурор, съдия или нещо друго. Но, за едно съм сигурен – проявявам силен интерес към частноправните науки и мисля, че там би било хубаво да е моето поприще.

Може би като всеки студент, обучаващ се в дадена специалност, и Вие имате своите идоли и представители на определена гилдия, на които се възхищавате? Кои са "практиците на правото", на които може да кажете, че бихте подражавали и защо?

Разбира се! Има много преподаватели, които са ми идоли. Някои от тях са доц. д-р Траян Конов, проф. д,.ю.н Екатерина Матеева, проф. д-р Даниел Вълчев и много други. Това, което бих споделил, е, че тези хора с високото си академично ниво и личния подход към нас студентите, могат да те въведат във "вселената на правото" по един изключително увлекателен начин. А това, заради което бих им подражавал, е високият им професионализъм!

Какво означава за Вас правото?

Правото е средството, с което се постига добро.

Как протича Вашата самоподготовка по време на обявеното извънредно положение ?

С кафе и учебник. Старая се да спазвам наложените ни мерки за самоизолация. Смятам времето за подходящо за един цялостен по-задълбочен прочит на материала, с идеята да затвърдя знанията си. Също така, чета допълнително по казуси и въпроси, за които все не намирах време в забързаното ежедневие.

От днес навън - само с покрити нос и уста с маска, може и с шал

Предишна новина

САЩ могат да отменят някои от ограниченията заради Covid-19 в началото на май

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  0
  0

  Радвам се, че в България има такива млади хора. Желая му успех и добра реализация в България.

 2. 3
  RRR | нерегистриран
  5
  0

  Реално, правото няма нищо общо с доброто, особено последните 10 години, с оглед мощното от към интелект и професионализъм нормотворчество.Иначе, като житейска цел, не е зле.

 3. 2
  И как избрахте тогова за интервю? | нерегистриран
  7
  -2

  С кастинг ли?

 4. 1
  | нерегистриран
  3
  -4

  Мотивацията /да се помага/ и личните качества са основата, браво за зрелите разсъждения!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.