Пребиха до смърт индиец, гледал фолклорни танци


Младеж от най-нисшата каста в Индия беше пребит до смърт от група мъже по-висша каста, защото гледал изпълнение на традиционни индийски танци, съобщи полицията. 21 годишният Джаеш Соланки и братовчед му Пракаш били нападнати късно снощи, докато гледали гарба – народен танц, изпълняван по време на деветдневния празник Навратри. Нападението в западния щат Гуджарат е поредният инцидент с насилие срещу далити, които са на дъното на дълбоко вкоренената социална йерархия в Индия.
"Арестувахме 8 лица, заподозрени за пребиването на Джаеш Соланки в селището Борсад", съобщи началникът на местната полиция. Органите на реда са получили жалба от братовчеда на жертвата Пракаш, който свидетелствал, че един от нападателите започнал да им държи сметка защо гледат танците. Нападателите първо обиждали двамата младежи, че са от нисша каста, после довели подкрепление от още 7 души и започнали да ги бият. Джаеш бил блъснат силно в стена, ударил главата си и загубил съзнание. В болницата само констатирали смъртта му. Нападателите твърдели, че далитите нямат право да гледат гарба, съобщи агенция Прес тръст ъв Индия.
Далитите, известни преди като "недосегаеми", са сред най-маргинализираните социални групи в Индия, където кастовата дискриминация е поставена извън закона, но остава широко разпространена. Миналата седмица двама далити бяха пребити от индуси от по-висша каста в Гуджарат, защото си били пуснали мустаци. Миналата година имаше изблици на гняв и масови протести, след като четирима далити бяха набедени, че са убили крава, смятана от индусите за свещено животно, и бяха съблечени голи и линчувани. След това индийският премиер Нарендра Моди призова за слагане край на атаките срещу далити и на кастовата дискриминация в страната.

Бивша германска актриса обвини Роман Полански в изнасилване

Предишна новина

Испанският крал заклейми референдума в Каталуния като незаконен и опасен

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.