Пречи ли миналата принадлежност към ДС на избора на съдебни заседатели?

Пречи ли миналата принадлежност към ДС на избора на съдебни заседатели?

Интересен дебат в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предизвика проблемът с липсата на съдебни заседатели, за който алармира кадровикът Боряна Димитрова. Мандатите на настоящите заседатели изтичат в началото на 2020 година, а в Общинските съвети или няма желаещи да се включат в правораздавателната дейност, или те са изключително малко, което крие риск от блокиране на наказателните дела в страната.

На фона на разнопосочните предложения по темата в рамките на заседанието на Колегията – от отлагане на дебата за събиране на повече информация, до изпращане на казуса в Министерството на правосъдието – се открои един любопитен детайл, подсказан от Драгомир Кояджиков – пречи ли миналата принадлежност на определен гражданин за избора му за съдебен заседател.

"Проблемите са възникнали в този мандат – това е моят извод. Не мисля, че проблемът е законодателен или във възнаграждението. Ще ви кажа, какво са ми казали хора, съдебни заседатели – ние нито един път не сме влезли в съдебна зала, а други хора нон стоп са избрани да участват в заседания. Тези ограничения, уважаеми колеги, които към момента съществуват в ЗСВ, имат пряко отношение към принципите, на които трябва да се подчиняват съдебните заседатели - независимост. Очевидно е прието, например, че принадлежността на някого към ДС е знак за зависимост. Ние можем да сигнализираме, но не смятам, че там е решението", заяви Драгомир Кояджиков.

Това негово изказване предизвика Боряна Димитрова. "Трябва да се обясни, че в съдилищата много отдавна съществува система за случайно разпределение на съдебните заседатели и никой не си ги избира лично. Още ли някой от вас вярва, че някой лично си посочва съдебните заседатели?", заяви Димитрова.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от своя страна предложи, въпреки спешността на ситуацията, да се прави нов анализ и да се търси повече информация относно причините хората да отказват да се включат пряко в правораздавателната дейност. "Ако тази тенденция продължава и няма кандидати, ние трябва да анализираме на какво се дължи. Ако е на законово ниво, трябва да обсъдим дали критериите да бъдат занижени, ако е въпрос на възнаграждение – да обсъдим дали да бъде увеличено. Не знам доколко Министерството на правосъдието може да реагира в случая, защото ако нямаме достатъчно ясна представа защо – дали причините са еднакви за различните региони, то по-скоро не можем да реагираме към момента", заяви Панов.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков призова Боряна Димитрова да настоява пред админситративните ръководители на съдилищата да конкретизират причните за проблема в най-кратки срокове, за да може Съдийската колегия евентуално да инициира законодателни изменения.

"Председателите не могат да кажат повече от това, което казват в момента. Говорили са с председателите на Общинските съвети, те са казали, че хората не искат да участват, процедурата е много сложна и тежка. Каквото и да анализираме, ние не сме хората, които трябва да анализират действията на един закон, до края на годината трябва да се реши какво правим, тъй като мандатите изтичат. Предлагам ви да помислим за предложение до МП и Правната комисия в парламента за положението, което е в момента. Да премахнат тези ограничения за възраст и повече от два мандата и т.н.", отговори Боряна Димитрова.

Нямаме време за допълнителна информация и анализи – подкрепи я и Цветинка Пашкунова.

Накрая, Съдийската колегия все пак реши, че ще сигнализира правосъдното ведомство за проблема, за да се направи оценка на въздействието на действащата нормативна уредба и да се предприемат спешни мерки срещу липсата на съдебни заседатели.

Още по темата

Съдийската КАК не работи, блокирала е системата

Предишна новина

Не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  о.з.полк. от ДС Иван Василев | нерегистриран
  1
  0

  Изчетох коментар № 7 с автор "Мирови съдия". Поздравления за него. Не може мой агент, който съм водил почти 20 години да е бил конституционен съдия, а друг агент на ДС да не може да стане съдебен заседател по тази причина. Щом може бивш наш сътрудник да е зам. министър-председател , имам предвид Праси Каракочанов, защо да не може да е съдебен заседател ? Не е тайна , че преди 1989 г. ДС имаше над 400 000 сътрудници. От тях около 80 000 бяха агенти на Шести отдел към Шесто управление на ДС. Точно те са "доносниците", останалите нямат нищо общо с тази дума. Заедно с колегата о.з. полк. Жечев бяхме водещи офицери на СС Николай-Стефан-Георги Марков от 1972 г. до края на 1992 г. В периода 1989-1992 г. го ползвахме да носи информация от средите на "демократите" които ние назначихме да водят т.н. "СДС". Марков всеки ден пращаше съобщения заедин цървул, който познавате като Желю и най вече за Стефан Савов, макар да беше член в партията на последния. Савов също е бил агент на ДС в по ранни години, чел съм негови донесения срещу противниците на БКП в периода 1948 - 1956 г. Работил съм с много агенти, но такъв мръсник като Николай-Стефан не съм имал. Той предаде съпругата си. Беше на път да предаде майка си и баща си, ако не беше се случил преврата през 1989 г. При това, забележете, само срещу 20 лева месечно.

 2. 11
  До 4 | нерегистриран
  0
  -1

  Да ти споделя,че държавни служители си се явяват,като вещи лица. Дали бягат от работа,или законово са се идентифицирали не знам. Само е ясно,че докарват над заплатата...

  За другото-понеже статията има ясно заглавие,но освен твоят коментар,не прочетох нищо тематично,си позволявам тук да спомена лично-за мен продажника си е продажник и няма права в категории от такава морална висота.

 3. 10
  RRR | нерегистриран
  1
  -2

  Параноя прозира, гледам.

 4. 9
  юрист | нерегистриран
  4
  -3

  Не,№ 8, много, ама страшно много пречи принадлежността към ДС дадено лице да е член от съдебен състав, пък бил той и само съдебен заседател. Освен, че са невероятно комплексирани от тази принадлежност, защото все говорят за гордостта, която изпитват, че са били "доносници","явончници" или щатни офицери от ДС и се опитват да омаловажат извършеното за унищожаванесъдбите на десетки достойни хора и патриоти, те по призвание или по навик са не само жестоки, прикрити, но и с много промити мозъци.Ще стане страшно ако "нахлуят" в съдебната система, както "влетяха" в нея кадрите на Симионовската академия в началото на демокрацията и поставиха началото на развращаването и...Затова не е въпрос на разделение на нацията, а на историческа и родова памет. Не случайно в успелите бивши комунистически държави се проведе своевременна лустрация за очистване на държавния апарат от подобни лица. Тук ДС беше много силна и продължи да дерибейства, под една или друга форма, чрез бившите си кадри . Справка -имената на разкритите от Комисията агенти - щатни и нещатни, техния брой и позициите, заемали и заемащи в държавното управление, в бизнеса, университетите и т.н.т. в периода след 10.11.89 г. Явно, за да не забравяме " деятелността им", каквато е целта и на това "упражнение" на ВСС съществуват филми като този на безсмъртния Вайда за съдбата на художника Стшевмински, "Изпепеляване" на сценариста Йордан Де Мео ( по действителен случай), "Червената кралица" и мн. други.

  Е, те доказват, че не всички сме били "маскари" и това трябва винаги и от всеки да се помни!!!

 5. 8
  ДС | нерегистриран
  2
  -3

  Малък народ а толкова глупав.Болно и тъжно. С тази дъвка за Държавна сигурност бавно и полека загробвате първо умовете и душите на останалото все още на фронтовата територия население а заедно с това и България.Трябва да се престане с тази глупост измислена преди 40 години от ЦК на БКП и подхвърлена така умело на тълпата. Тази зловеща измислица убива българската народност, разделя хората,всява омраза,интрига,раздор и разделение сред нискообразованата все повече лумпенизирана маса. Тя е наред и с други причини и в основата на скритата омраза и тиха гражданска война сред българското общество.С радост и глад ,дива злоба и жлъч намира хранителна среда в душите на простолюдието,загубило вяра в Бога и във всичко свято. Нека никой не си прави илюзия,че демокрацията така наречена,новата конституция и права и свободи,пътят към Европа и т.н.ЕС е плод на някакви скрити народни демократи или тайни борци за демокрация и нови ценности.Нищо подобно. Няма нищо случайно,и ако някой си мисли,че днес и сега може да хули на воля, да излива своите най примитивни чувства и злоба ,то това е станало без основния и решаващ принос на умни хора,които са работили за България в нейните специални служби. Добри или лоши България я има и днес ,а историята е такава каквато е. Историята не започва от вчера или от днес. Поколения българи са жертвали живота си за тази държава и ако не се постигне обединение ,сговор и съединение в името на България то нашата България след още 40 години ще изчезне като генетичен фонд.Време е тези глупости за ДС да се приключат и тази злокобна комисия по досиетата да бъде закрита за да я има България.Всичко останало е в услуга и интерес на чужди небългарски сили,които бавно и полека се готвят един ден да владеят българската земя. Запомнете това драги приятели защото е самата истина и мислете ,какво оставяте днес на българската младеж,защото България е една за всички нас.Друга България няма.

 6. 7
  Мирови съдия | нерегистриран
  10
  -1

  Нищо не трябва да пречи на бивш сътрудник на ДС да бъде съдебен заседател, съдия...., след като Николай-Стефан-Георги Марков е бил такъв от 1972 г. до 1992 г. Николай-Стефан беше какъв ли не, депутат, ренегат, сменил е 11 партии за 30 години, един мандат от 9 години като конституционен съдия, кандидат за президент и т.н. Днес е депутат от групата на ПП "Шайка". В това си качество той ни поучава и назидава през медиите. Точно този индивид е олицитворение на т.н. преход в България. Какво тук значат някакви си съдебни заседатели от които нищо не зависи за изхода на делото ? Според мен принадлежността към ДС не трябва да е пречка за избор на съдебен заседател, като изключим само ония които са сътрудничили на Шесто управление - Шести отдел на ДС.

 7. 6
  | нерегистриран
  6
  -5

  Законът позволява ченгета да са съдии, и по аргумент за по-силното основание и заседатели може да са ченгета.

  Видно е ,че приналдлежността към коунистическите служби е положително за кариерното развитие навсякъде, не само в съдебната системва . днес началници във властта са или бивши ченгета, или роднини на ченгета.

 8. 5
  съдия | нерегистриран
  14
  -1

  Абсолютно безсмислен правен институт!!!

 9. 4
  ... | нерегистриран
  12
  -2
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Това е сигурно единствената длъжност, заемана срещу заплащане без нищо да вършиш, за която няма желаещи...

  Няма и как да има. Не можеш да живееш само с доходите от тази "длъжност", а няма кой да те търпи да работиш друга работа и да отсъстваш постоянно. Дефакто е годна единствено за пенсионери и за за трайно безработни. Ограничението за възрастта намалява броя на пенсионерите, които биха могли да кандидатстват и стигаме дотук. Да не говорим, че декларациите за ДС са пълна простотия, тъй като никъде в ЗСВ не се посочва ИЗРИЧНО, че принадлежалите или сътрудниците на ДС не могат да бъдат съдебни заседатели.

 10. 3
  | нерегистриран
  15
  -1

  Това е сигурно единствената длъжност, заемана срещу заплащане без нищо да вършиш, за която няма желаещи...

 11. 2
  бау бау | нерегистриран
  15
  -1

  Малко PR е нужен и въпросът ще се реши. Много хора биха станали съдебни заседатели, но не знаят, че имат такава възможност. Направете едно клипче, което да се върти по телевизиите - че това е граждански дълг, че са нужни хора, къде и как трябва да си подават документите и т. н., и ще се намерят достатъчно желаещи.

 12. 1
  бон бон | нерегистриран
  21
  0

  нещо излишно води до големи проблеми, с други думи квадратна дупка

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.