Преддокладно Цацаров награди спецзвеното за борба с корупцията


В последните дни на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров е наградил седем магистрати от специализираното звено "Антикорупция". Това става ясно от заповедите, с които "Капитал" разполага.

Предложенията за наградите "за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения" са направени от зам.-главния прокурор Мария Шишкова. Тя е определена от Цацаров за отговарящ за създаденото в началото на април 2015 г. спецзвено.

Наградени са четирима следователи и трима прокурори. Освен грамоти "служебна благодарност" те са получили и смартфони - Samsung Galaxy S3 за жените и Samsung X Cover 3 за мъжете.

В създаденото в пълна секретност звено има два сектора - за престъпления, извършени от магистрати и за корупция по високите етажи на властта. Първият се ръководи от бившият зам.-председател на ДАНС Ваня Стефанова (наблюдаващ прокурор по делото "Костинброд"), а вторият от Стоил Тойчев.Сред наградените е и прокурор Илиян Точев, който наблюдаваше досъдебното произвдоство за т.нар. опит за убийство на Делян Пеевски. През юни 2014 г. прокуратурата задържа за 72 часа трима души, като ги обвини в опит да убият депутата от ДПС. Впоследствие се оказа, че цялото дело е измислено от прокуратурата.

В звеното работят малко над 10 следователи и прокурора, а според споразумението за създаването му, което не е обявявано публично, главният прокурор има пълни правомощия над работещите в него служители на ДАНС и МВР.Липсата на резултати в борбата в корупцията по високите етажи на властта е най-голямата критика на Европейската комисия.

Галиче се вдигна на протест срещу Ценко Чоков, местни искат помощ от премиера

Предишна новина

Таксата за сградна инсталация на топлофикациите влиза в съда

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Димитър Константинов, 25 | нерегистриран
    1
    0

    Традиционно.Жалко.Гнусно.Има ли кандидати за още грамоти и телефони ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.