Преди да напусне съдебната система, Калоян Топалов купува имот за половин милион

Преди да напусне съдебната система, Калоян Топалов купува имот за половин милион
На втория етаж в тази къща е жилището на съдийското семейство Топалови, снимка: Труд

Българските магистрати, изглежда, са като абонирани за имотни скандали. Донякъде е логично, като се има предвид традиционната привързаност на българина към недвижимото имущество, като символ на благосъстоянието му. Не беше много отдавна времето, когато роднини на върховни съдии се оказаха крайно нуждаещи се и като такива успяха да се сдобият с апетитни парцели на черноморския бряг край Приморско на символични цени, върху които бяха построени семейни хотели с размери на прогимназии.

Имотният скандал с хотелите на магистратските фамилии край морето отпреди 7 години, очевидно, бързо е забравен. Поне, ако се съди по имотите на висши съдии, като председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов и на Софийския градски съд Калоян Топалов. Безпрецедентният казус, който сътвори Панов, с опита да саботира оповестяването на имотното и финансовото състояние на фамилията му, освен, че е пореден повод за неговото предсрочно освобождаване, заради системно нарушаване на Етичния кодекс на българските магистрати, трябва да доведе и до пълна данъчна ревизия на магистрата и съпругата му – Елисавета Панова, кръстена от проваления бивш правосъден министър Христо Иванов с нелицеприятния прякор "Черен лебед".

И докато въпросите около хобито на фамилия Панови да колекционира скъпи апартаменти в централната част на столицата продължават да се трупат, протежето на председателя на ВКС – бившият административен ръководител на СГС Калоян Топалов, гледа да не изостава в демонстрирането на бързото си забогатяване. С тази разлика, че ако Панов обяснява част от имотите си с наследство, то при Топалов по-високият стандарт на живот е пряко свързан с кадровото израстване и най-вече със заемания вече две години пост – председател на ключовата съдебна инстанция. Достатъчен е само един прочит на декларациите, които Топалов е длъжен да попълва като магистрат, за да стане ясно защо кадруването в съдебната система винаги е било обект на влияние от страна на олигархичното задкулисие, а изборът на ръководители на най-важните позиции се решава на маси с "бели покривки".

Точно преди десет години, като съдия в Районния съд в София, Калоян Топалов подава декларация пред Сметната палата, в която посочва, че единственото, което е придобил през 2006-та година, е автомобил "Нисан" за сумата от ... 300 лв. (триста лева), поне така е записано в публично достъпния документ в регистъра по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

В началото на 2007 г. Топалов и тогавашната му съпруга Десислава Топалова купуват апартамент от 103 кв.м. за 83 938 лв., като за целта магистратът тегли ипотечен кредит в размер на 80 000 лв.

Година по-късно, Топалов тегли и потребителски кредит от друга банка в размер на 20 000 лв. и заедно със съпругата си купуват лек автомобил "Сузуки" за 23 742 лв. 2009 г. семейството си купува и мотопед "Хонда" за 977 лв., като парите са от заплата.

Следват две години, в които Топалов подава единствено уведомления пред Сметната палата, тъй като няма промяна на обстоятелствата около притежаваните движими и недвижими имоти, както и допълнителни доходи извън заплатата му на съдия.

В декларацията на Топалов за 2012 г. е записано, че той е получил от преподавателска дейност и публикации сумата от 19 312 лв. През 2013 година, вече като съдия в Софийския градски съд и разведен, Топалов става едноличен собственик на лек автомобил "Мерцедес" срещу сумата от 13 600 лв., които обяснява от заплати и хонорари. През 2014 година Топалов декларира взимането на нов потребителски кредит в размер на 30 000 лв. За годината, в която е избран за председател на Софийския градски съд – 2015-та, Топалов отново подава единствено уведомление, че няма промяна на имотното и финансово състояние.

От имуществената декларация на административния ръководител на СГС за 2016-та година, подадена тази пролет пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, разбираме, че колкото по-ниско се оказва доверието на обществото към съдиите, толкова по-висок е демонстрираният жизнен стандарт от отделни техни представители. Научаваме и друго – освен нов пост, Топалов вече има и нова съпруга – Даяна Топалова, с която са обитавали под наем жилище от 67 кв. м. в община "Триадица" в периода март 2014 – април 2017 г. Нещо повече, Даяна Топалова също е съдия, при това в Софийския районен съд, което не пречи на съпруга й често да се меси в неговото управление. Както и обратното – когато застана начело на СГС, Топалов се обгради с близки до съпругата му съдийки, които набързо бяха издигнати до заместник-председатели.

Десет години – толкова време е нужно на един съдия да тръгне от Районния съд и закупуването на лек автомобил за 300 лв., за да стигне до покупката на имот – етаж от къща в един от най-скъпите софийски квартали, на стойност близо половин милион лева. Това поне се отнася до бившияпредседателна СГС Калоян Топалов, който в изминалите две години даде достатъчно поводи за съмнения за липса на интегритет за заеманата ръководна длъжност.

И докато скандалите, съпътстващи управлението на Градския съд избухват един след друг, то само година след като застава начело на институцията, Топалов взима ипотечен кредит от българския клон на френска банка в размер на 498 000 лв. Срещу 432 238 лв. от този половин милион, съдийката от Районния съд Даяна и председателят на Градския съд Калоян Топалов сменят апартамента от 67 кв.м. с имот – три пъти и половина по-голям или 247 кв.м. в квартал "Бояна". Топалови купуват втория етаж от нова триетажна къща на ул. "Кумата" 83, като жилищната площ представлява 226 кв. м., има и просторен гараж от 33,7 кв. м. От снимките на имота, направени през 2015 г., се вижда, че дворът е достатъчно просторен – общо 849 кв. м. Освен панорамна гледка към София, съдийската фамилия и съседите им имат достатъчно пространство да си направят и собствен басейн. И още – само една улица дели председателят на СГС и десет години по-младата му съпруга от местоработата на най-големите холивудски звезди – като Робърт де Ниро, Антонио Бандерас, Силвестър Сталоун, които идват да снимат в студиата на някогашния "Киноцентър".

Почти сигурно, купуването на толкова скъп имот от семейство съдии, при това с ипотечен кредит, лесно би издържало проверката на инспекторите от ИВСС. Дали, обаче, това ще е достатъчно, за да бъдат убедени мнозина съдии, прокурори и следователи, а и стотици хиляди българи, които работят десетилетия и също изплащат кредити, за да си позволят дву- или тристайна панелка или нова гарсониера в някой от софийските квартали? В такава панелка, при това с родителите си в "Обеля", живееше и съдия Цветан Ценов, който се самоуби в началото на 2016 г. Тогава близките на магистрата обявиха, че до фаталния край се е стигнало след оказван натиск от страна на председателя на СГС за бързо решаване на конкретни търговски дела от Ценов.

Или, чисто и просто, сме свидетели на самозабравяне и по-лошото – заслепяване от бързото издигане в кариерата, водещо неминуемо до чувство за недосегаемост. Какво, ако не точно това, е взимането на кредит от половин милион лева, които инвестираш в единствено жилище? Простата сметка показва, че ако Калоян Топалов е успял да договори с банкерите от българския клон на френската финансова институция ипотечният кредит да се облага с 0% лихва, да бъде освободен и от всички текущи банкови такси, то той ще трябва да плаща всеки месец по 2075 лева в продължение на 20 години. И, понеже, такива условия е давал единствено банкерът-беглец от българското правосъдие Цветан Василев, когото Топалов не веднъж обслужи в изминалите повече от две години, то е ясно, че поне половината от заплатата на председателя на СГС за следващите 20- години щеше да отива в банката, ако Топалов изненадващо не беше хвърлил оставката си. От декларациите на Даяна и Калоян Топалови разбираме, че те нямат спестявания, банкови влогове, не притежават акции, нямат странични доходи от преподавателска дейност или от наеми, напротив – доскоро са живеели като квартиранти, т.е. могат да разчитат единствено на заплати.

Дали?

Въпросът е повече от резонен, ако съдим по демонстрирания от Топалов стандарт на живот. Съдията има колекция от маркови часовници, които сменя според повода и облеклото. От многобройните телевизионни изяви на председателя на СГС лесно може да се установи, че има слабост и към марковите дрехи, като залага на брандове, чиито спортни ризи струват почти колкото една минимална работна заплата.

Всъщност, отговорът на въпроса – как съдия си купува жилище за половин милион лева само една година, след като е оглавил ключова съдебна инстанция, дойде от самия Топалов. Случайно или не, докато е кандидатствал за колосалния кредит, равняващ се на над 250 000 евро, през пролетта на 2016 г. в интервю за бТВ председателят на СГС се оцени на 200 000 евро. Толкова му били поискали, за да спрат публикациите за нередностите в Градския съд.

Така, че казусът с имота на Топалов освен неприемлив от етична и морална гледна точка, би бил и идеална възможност за бъдещата антикорупционна агенция, която би трябвало да проверява именно властимащите, които често имат по-висока оценка за себе си от реалната. И им личи, ама много им личи, по демонстрирането на бързото израстване в кариерата, съчетано с бързо забогатяване...от една, всъщност от половин, съдийска заплата.

*Публикацията е препечатана от в-к "Труд", заглавието и подзаглавието са на "Правен свят"

Още по темата

България ще оглави Съвета на ЕС с мониторинг на шията

Предишна новина

Управляващи и част от опозицията в антиреформистко съдебно единомислие

Следваща новина

Коментари

58 Коментара

 1. 61
  | нерегистриран
  6
  -6

  Може и много да съм плюл по Топалов, ама все пак два въпроса нещо ме мъчат:

  1. Защо все броим апартаменти, пък били и те от по 100-200 квадрата и леки коли, а все не стигаме до това с какви честни пари са купени и построени хотелите в Съни бойч - в тях има много стаи от по 100 квадрата, много басейни, сауни, ресторанти, фитнес-зали, барове .... и всичко това купено с едни честни пари, за които никой не пита от де са, а още по-малко чий са и как са изкарани.

  2. През една улица живеели Робърт де Ниро, Антонио Бандерас, Силвестър Сталоун! Бе в този квартал няма ли българи и ако има кои са, какви са и с какви пари са си построили къщурките? Или Жилфонд е раздал къщите в туй кварталче само на съдии и Робърт и Антонио едва са се докопали до местенце, след като са сключили таен брак с някоя съдийка?

 2. 59
  | нерегистриран
  23
  -10

  Това е кризисен пиар за отвличане на вниманието от корупционната схема за 100 милиона в Апелативния съд. Надявам се, че няма да се размине, защото възмущението е огромно.

 3. 58
  редови съдия | нерегистриран
  29
  -10

  Наистина отвращавате. Не вярвах, че Пеевски е купил и Вас, но съм грешал. Жалко !!! Имаше един сайт, който бе обективен и той умря.

 4. 57
  x | нерегистриран
  4
  -1

  "ЗЗД" не "ЗДД"

 5. 56
  x | нерегистриран
  22
  -9

  ПРОЧЕТОХ СТАТИЯТА В "ТРУД" И СИ ПОМИСЛИХ,ЧЕ Е НЕЧИСТОПЛЪТНА РАБОТА!!!СЕГА Я ЧЕТА ПОВТОРНО В "ПРАВЕН СВЯТ" И СЪС СИГУРНОСТ КАЗВАМ,ЧЕ Е НЕЧИСТОПЛЪТНА НАПРАВА.ТЕГЛИЛ ЗАЕМ И КУПИЛ КЪЩА-КОЕ Е НЕПРАВИЛНОТО,МОЛЯ??!!!НЕЗАКОННОТО???!!АМА ЛИХВАТА БИЛА 0%.ПО ДОГОВОР ЗА КРЕДИТ.ДЕ ДА МОЖЕХ И АЗ ДА ТЕГЛЯ ТАКЪВ ЗАЕМ...НЕ СЕ ЛИ ДОКАЖЕ НАРУШЕНИЕ НА СЛУЖБАТА ВЪВ ВРЪЗКА С НУЛЕВИЯ ПРОЦЕНТ ЛИХВА,НИЩО НЯМА- НИТО НАРУШЕНИЕ,НИТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.САМО АДМИРАЦИИ И МИНИ ЗАВИСТ ЗА НУЛЕВИЯ ПРОЦЕНТ!!!НЕ ПОЗНАВАМ ТОПАЛОВ,НИТО ТОЙ МЕН!!!

  "ПРАВЕН СВЯТ",НЕ ЗАТЪВАЙТЕ В ЖЪЛТОТО БЛАТО НА ЖУРНАЛИСТИКАТА!НАПРАВАТА Е НА "ТРУД",НО ВИЕ Я ПРЕПЕЧАТВАТЕ И СЕ СОЛИДАРИЗИРАТЕ С ТЯХ.ТОПАЛОВ БИ МОГЪЛ ДА ПРОЧЕТЕ СТАТИЯТА МНООООГО ВНИМАТЕЛНО И ДА ПРЕЦЕНИ ДАЛИ НЕ МОЖЕ ДА ИЗВАДИ НЯКОЙ ЛЕВ ПО ЧЛ.45 И ЧЛ.52 ЗДД НА ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ...ТОЙ ЗНАЕ КАК...

 6. 55
  xenophont | нерегистриран
  12
  -3

  Нормално е при смяна на собствеността да се променят и имидж, политика и т.н.

  Мен обаче ме интересува кой е той, новият реален собственик?

 7. 54
  адвокат | нерегистриран
  28
  -10

  Какво се случва с "Правен свят". Това статия и коментари за специализиран правен сайт ли са? Дори собствеността да се е променила, а оттам и политиката на сайта, запазете ниво, защото ще загубите професионалната аудитория. Това е място за дискусии, не за недоказано злословене. Моля не пожълтявайте, останете правен, а не неправен свят.

 8. 53
  Звездите им го говорят | нерегистриран
  18
  -15

  Смешни сте с вашите "теории на конспирацията". Ако Топалов го бяха хванали "по бели гащи" , с незаконно подслушване и пр. вие си мислите , че първата им работа нямаше да е да пуснат една флашка на някой от многобройните жълти вестничета или сайчета ? Хем го хващат...хем го пазят . Глупост е това . Ако ще го "пазят" и са се уговорили с него , те ще го "държат" и в никакъв случай няма да го карат да напусне СГС , а ще го карат да стои в СГС и да върши услуги . Това е мечтата на всеки мръсник - да манипулира с компромат .  Толкова сте морално развратени , че дори не допускате , че е възможно човек да се откаже от пост . Да , вие ако сте , и за помощник на помощника на помощника на помощника на някакъв началник да ви изберат - ще се вкопчите и ще стоите . Не всички са такива, ама не можете да го разберете . И що си мислите , че да си началник на СГС е върхът на сладоледа ? Аз за такъв пиклив пост дори не бих се кандидатирал . Виж , за главен архитект на София - да ;))

 9. 52
  | нерегистриран
  9
  -3

  Ще прави повече от 4500 лв доход на месец, но само ако някой му ги дава като заплата по договор. Иначе няма да успее. Но не вярвам при Бойкиката или при БИТ телевизия да дават толкова, освен аки не са уредили нови грантове чрез ул. Козяк? Ама се съмнявам да е така....Кака Дидка да му мисли.

 10. 51
  | нерегистриран
  15
  -7

  До 50

  То е ясно. Хванали са го по "бели гащи" с нещо много дискредитиращо, но по начин, който не може да бъде използван публично, например чрез незаконно подслушване. Дали са му да разбере, че тази информация е известна и че при нужда може да бъде използвана. За да се потулят нещата, са му поставили условие, че трябва да се маха... Вие какво ще направите в тази ситуация, ако сте на негово място?

 11. 50
  | нерегистриран
  21
  -7

  Напуска бързо и изненадващо работа и остава бе заплата. Как със заплатата на жена му ще плаща огромен кредит и ще гледа децата от тази жена плюс издръжки на децата от другите му жени? Мътна е тази работа, но е по-удобно да се мълчи!

 12. 49
  | нерегистриран
  12
  -14

  Добре, повечето сме против долното връзкарство и корупция, обаче тук се занимавате с личния живот на хората на много ниско ниво. Развел се, новата му жена с 10 години по- млада! Искате да се прави на Макрон?! Какво ви вълнуват тези подробности от живота на хората и защо трябва да ги изтъквате в един специализиран уж правен сайт!

 13. 48
  Бляяяя | нерегистриран
  22
  -14

  Това правен сайт ли е? Цялата статия е едно внушение. Защо определени декларации не се коментират, а се коментират други и то по този начин. Тази статия е с нивото на жълт вестник. Пълна гадост. Не познавам нито Топалов, нито жена му, но статията е гнус.

 14. 47
  | нерегистриран
  17
  -12

  Заплатата на Топалов е 4500- била,де.На жена му 2 500.Общо 7000.За кредит - 2000.Остават им 5 000.Кредитът е25 % от дохода им.Както при всяко бълг.семейство с жилущен кредит.Кое е ненормално и неморално? Освен това кредитът не е изплатен,наскоро казвате е взет,а Топалов напусна системата.Значи,кое изключва възможността Топалов да изкарва повече пари извън системата,след като всички знаят,че е много кадърен юрист.В който случай този кредит няма да е нищо за него.Жалки сте и всъщност със статията чу правите услуга,правната гилдия е разсъдлива и с това му изписахте очите.

 15. 46
  Пее Вски | нерегистриран
  23
  -9

  Чао-чао, Пеевски свят! Оставям те да си се четеш сам, редакторче!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.