Преди да се променя регламентът за ЧСИ, трябва да се направи анализ на ефекта

Преди да се променя регламентът за ЧСИ, трябва да се направи анализ на ефекта

Прикачени файлове

Българската търговско - промишлена палата (БТПП) подкрепи Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) в искането за финансова обосновка и анализ на предложението за промени в Тарифата за таксите и разноските към Закона за ЧСИ. Това се казва в съобщение на Камарата до медиите.  

В писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов настоява да бъде изготвена детайлна оценка на евентуалното въздействие на внесеното от министерството постановление за промяна в тарифата. Конкретният повод за реакцията на БТПП е предложението на правосъдното министерство за отпадане на пропорционалната такса за ЧСИ, в случай че длъжник погаси своя дълг в 14-дневния срок за т.нар. "доброволно изпълнение". В писмото председателят на БТПП обръща внимание, че въпреки изискването на Закона за нормативните актове, такава оценка не е направена.

От БТПП поискаха анализът да даде отговор и на въпроса как евентуална промяна ще се отрази на събираемостта на вземанията, на междуфирмената задлъжнялост и работата на ЧСИ.

"От особена важност е измененията в нормативната уредба да способстват за бързото и безпрепятственото събиране на вземанията, чрез стимулиране на доброволното изпълнение и без да се създават бариери за дейността на ЧСИ", е позицията на БТПП. В нея се сочи, че анализът трябва да покаже доколко предложените промени допринасят за създаването на равнопоставеност между държавни и частни изпълнители, дали промените адекватно отчитат съотношението между обем извършена работа, време и разходи на частните съдебни изпълнители в сравнение с тези на държавните. В този смисъл оценката на въздействието трябва да съдържа като минимум данни броят на произовдствата, образувани пред ДСИ и ЧСИ за определен период от време, процентът на делата, по които длъжникът изпълнява доброволно - съответно по производства пред ЧСИ и ДСИ, каква част от изпълнилите доброволно длъжници са стопански субекти и колко - граждани, средната продължителност на производството пред ЧСИ и ДСИ при липса на доброволно изпълнение, съответно разходите, формирането на доходите и възнагражданията на ЧСИ и ДСИ и редица други. 

Преди седмица своите опасения изрази и КЧСИ. Мнението на професионалната общност на частните съдебни изпълнители е, че премахването на пропорционалната такса няма да облекчи масовия длъжник, а само отделни лица и структури, които умишлено не плащат дълга си, докато не се стигне но намесата на съдебен изпълнител.

КЧСИ вече изрази мнение и пред Министерство на правосъдието, че с подобна практика на "спешните промени" и без обсъждане се приемат по-скоро популистки поправки, които обслужват отделни корпоративни интереси. Промените, освен че ще бъдат в ущърб на кредиторите, ще застрашат и бизнес-средата, и финансовата стабилност в държавата.

Писмото на Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП до министъра на правосъдието Зинаида Златанова можете да прочетете в прикачения файл.

Още по темата

И прокуратурата протестира отмяната на уволнението на Ситнилски

Предишна новина

Павлина Панова с подкрепа от колегите си за председател на ВКС

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 18
  | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#9] от "Адвокатин":  Много смешно човече си ти, много, много мъничко, бедна ти е душата, бедна ти е и мисълта:)Едва ли си адвокат, защото трябва да си умрял от глад, най-вероятно си ДСИ или по-скоро мъж под чехъл на ДСИ. Нито правото ти е ясно, нито изпълнителния процес.

  Как таксите не отивали в държавния бюджет като 20 % от тях са ДДС, 10 % ДДФЛ и още не знам колко си процента осигуровки?!

  Как страдали кредиторите от високите такси като повечето от тях плащат жълти стотинки при образуване на делата и ЧСИ финансира делата им?!

  Смяташ ли, че 50 или 100 лв. покриват пълното проучване на длъжника, налагането на запори и възбрани и връчването на призовки!?

  Ако сам се издържаш щеше да ти е ясно, но друго си е жената ти да плаща със заплата от данъците на ЧСИ:)))

  И стига едни и същи глупости сте писали - продавали се на безценица жилища, това е пазар, колкото дадат купувачите за толкова се продават, и ЧСИ и кредиторите имат интерес да е висока цената, ама трябва някой да иска я плати!

  Били се подлъгали хорицата и взели кредит с ипотека, ами те да не са малоумни и каквото им дават да взимат без капка мисъл как ще се оправят после?

  Винаги някой друг ни е виновен за собствените грешки или лош късмет, защото и това понякога го има в живота.

  Много поздрави на съпругата.

 2. 17
  Ало, ало | нерегистриран
  0
  -4

  До коментар [#15] от "вaлентинa":  Много си глупава.

 3. 16
  Адвокатин | нерегистриран
  3
  -1

  До коментар [#14] от "колхозник":  Имаме напредък. Стигнахме до истината, че проблемът е в хонорара на ЧСИ, а не във финансовата сигурност на държавата или интересите на кредиторите и на всемира като цяло. Адвокатският хонорар, за да бъде присъден, трябва да бъде платен предварително, така че мен не ме мисли, получавам парите си според свършената работа, а не в зависимост от вътрешното убеждение на съдията. Последното е проблем на клиента, на който е предварително разяснен подобен риск. Както всъщност е частично положението и при ЧСИ относно авансово платените такси, но лекции по изпълнителен процес няма да изнасям, въпреки, че като чета подобни излияния като в статията, май има нужда. Кажете си, че сте алчни за още и недейте да лицемерничите със загриженост за клетите кредитори, които също дерете безобразно, ама нали го пише в закона, няма как да ви прескочат!ГПК също има нужда от пипане, само че с повече загриженост за светлото бъдеще не само за ЧСИ, а и на всички, които стават жертви на този законен, двустранен рекет и които реално кумулират БВП и всъщност движат някак си икономиката въпреки държавата!

 4. 15
  вaлентинa | нерегистриран
  4
  -2

  ЧСИ не ми говорете стaнaх поръчител нa колежкa стaнa тaкa че ми сложихa зaпор нa зaплaтaтa без дa ме уведомят предвaрително че се води дело срещу мен дaже не ми изпрaтихa писмо поне зa доброволно плaщaне нямa документи от делото сaмо зaпорното съобщение тaкa от 10 000лв. Ще плaтя20 000всички колеги кaзвaт че немогaт дa те остaвят без доход ДAaмaМОЖЕ втaзи държaвa стaвa всичко

 5. 14
  колхозник | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#9] от "Адвокатин":  Ти защо не си видиш светлото бъдеще в проекта на ГПК на МП, където по желание и вътрешно убеждение на съдията, може да ти бъде намален хонорара и под минимума? На два лева за дъвки например да имаш.

 6. 13
  Мда | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#10] от "прокурор":  Изпълнението на наказанията е също изключително важно, както и изпълнението на съдебните решения. Очакваме и първите частни затвори.

 7. 12
  адвокат | нерегистриран
  5
  0

  Министерство на Правосъдието да си оправи първо бюджета на съдебната система, че като гледам съдилищата са цъфнали от финансовата му политика. Очевидно е, че некадърността личи отдалеч и ефектите й са трагични.

 8. 11
  нерегистриран | нерегистриран
  2
  -2

  интересен е коментара по горе ,ное страшно да попадниш в ситуацията на потърпевш пред ЧСИ нека... да помисли и помогне да се решават споровете и задълженията по посправедлив начин ,а то иначе няма бъдеще за никоя фирма която в момента е със задължения има работа но не може да изплати на часа задълженията си .първо чси ти спира Банковите сметки това е абсолютно вярно като не те уведомява и за това разбираш от Банката ,след десетина дни ти изпраща съобщение за изпълнителното дело смного ,много такси и хонорари парите са в сметката докато не пратиш таксите и хонорарите няма разбиране за освобождаването й и започва адът имаш и работа няма оборотни пари -спрени са сметките за кави доброволни плащяния ми говорите ,няма такова животно спиране на сметката таксите ,хонорарите и ако искаш работи и живей никакви права .какво е това ?как да се разбереш с ЧСИ -КАЗВА ТИ ПЛАЩАШ ,не ме интересува откъде ще намериш пари и след това сметката за 1885лв. платих 890 -500такса чси,з9о адвоктаски хонорар иди работи по добре край на работата ама Вие там по добре помислете за работещите и за законови възможности и уреждане на плащане между фирмите с Ваши контакти и други ,ане защитавайте Убийците/ такива са ЧСИ и Банките /с лихвите /ако мислите за работещите българи.

 9. 10
  прокурор | нерегистриран
  4
  -6

  Появата на ЧСИ е едно от най-добрите неща по време на така наречените демократични промени!!!

 10. 8
  до 7 | нерегистриран
  8
  -1

  мобилни оператори и за 5,90 -по един абонаментен план със сигурност ще те съдят. ти твърдиш,че си платил последната такса, те не. съдите се. Защо накрая не ти позволят да платиш. Никой не плаща-дори и 5 лева, ако не смята,че дължи.  Друг пример кабелен оператор-и за 18,90-такса за аналогова телевизия не само съдят, а страшни писма пращат да платиш-и по време на делото.  Та на въпроса-телекомуникационни и мобилни оператори не за 20, а за 5 лева си водят дела. пускат ти заповедно, възразяваш, дело и тн. Защо-ако те осъдят за 5 лева-да не можеш да платиш доброволно-без съд. Тъпо е 5 лева да станат 1000. Ясно е ,че след съд, като те осъдят да платиш 5 лева-минало е делото-решен е правния спор, че ще платиш. нека да има разумен срок за доброволно плащане след влизане на решението в сила. Дори и 5 дена да е-но да има срок,в който поне за малки дългове да не се образува изпълнително производство, след влизане в сила на съдебното решение. Никой не плаща по време на дело-нали за това се води делото-конфликт на правни твърдения. И като реши съда кой прав, кой крив-нека да има срок да платиш без такси, особено ако дълга е малък.

 11. 7
  Тези големи букви | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#6] от "бтпп няма думата по темата-ДОКАТО ГО ИМА 739 АЛ 2 ТЗ-с който текст се чистят фирмени дългове след фалит":  Много ми интересно кой се съди за 20 лева???

 12. 6
  бтпп няма думата по темата-ДОКАТО ГО ИМА 739 АЛ 2 ТЗ-с който текст се чистят фирмени дългове след фалит | нерегистриран
  6
  -2

  До коментар [#5] от "БТПП":  А как да бъдат защитени хората, ако "бизнесмен-фирмаджия" дължи на гражданин пари? НЯМА КАК. Алма тур обяви фалит, и гражданите пиха една студена вода и загубиха парите си. чл 739 ал 2 ТЗ- при фалит на фирма, ако кредитор е гражданин, той си губи парите. НО АКО ГРАЖДАНИН ДЪЛЖИ НА ФИРМА ДЪЛЖИ ДО ГРОБ-Е ТОВА ВЕЧЕ Е СВИНЩИНА. Фирмаджия -за да не плати-може да фалира, АКО ДЪЛЖИ , И НЯМА ПАРИ ДА ПЛАТИ-ФАРИРА , И ДЪЛГА ИЗЧЕЗВА. а ГРАЖАНИН дължи завинаги. БТПП няма думата. Щото ако фирмаджия дължи-може да фалира фирмата си-И чисти дълга. А гражданин няма право на фалит. Хайде да не се дават думата на лица от БТПП, които след фалит чистят дългове, благодарение на 739 ал 3 от ТЗ.

  зНАЧИ-1 . ДА ИМА ГРАЖДАНСКИ ФАЛРИТ. КАКТО ИМА ФИРМЕН ФАЛИТ. аКО ЧОВЕК НЯМА ПАРИ-ДА ФАЛИРА, И ДЪЛГА ДА ИЗЧЕЗВА. КАКТО Е ПРИ ФИРМИТЕ.

  ВТОРО-ДА МОЖЕ, В ЕДНОМЕСЕЧЕН СРОК СЛЕД ВЛИЗАНЕ НА СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ ДА ПЛАТИШ БЕЗ НАМЕСА НА чси. зНАЧИ ВОДИШ ДЕЛО-СПОР ДАЛИ И КОЙ ДЪЛЖИ. НЕКА ДА ИЗЧАКАМЕ СЪДА ДА СИ КАЖЕ ДУМАТА, И ОСЪДЕНИЯ ДА МОЖЕ ДА ПЛАТИ БЕЗ ТАКСИ. ВАЖИ ОСОБЕНО ЗА МАЛКИ ДУМИ. аКО ТЕ ОСЪДЯТ ЗА 20 ЛЕВА КЪМ МОБИНЕ ОПЕРАТОР-НЕКА ДА МОЖЕ ДА ПЛАТИШ БЕЗ ТАКСИ, В ОПРЕДЕЛЕН СРОК. а НЕ ДНЕС ЗА 20 ЛЕВА,СЛЕД СЪДЕБНОТО РЕШЕНИЕ, НЕЗАБАВНО, НА МИНУТАТА, НА СЕКУНДАТА ДА СЕ ОБРАЗУВА ИЗПЪЛНИТЕЛНО ДЕЛО И 20-ТЕ ЛЕВА ДА СТАНАТ 500. НЕКА СЛЕД ПРАВЕН СПОР ДА ИМА РАЗУМЕН СРОК ДА ПЛАТИШ БЕЗ ТАКСИ. нИКОЙ НЕ ПЛАЩА ПРИ ВИСЯЩО ДЕЛО-нали за това е делото -съда да реши кой крив, кой прав-нека след делото да има срок за доброволно плащане, и срокът да не е на секундата след излизане на съдебното решение, а да има разумен срок, особено при малки дългове. Свинщина е 20 лева-които всеки е готов да плати след влязло в сила съдебно решение да станат същия ден след съдебното решиние 500 лева с таксите за паразита.  Да има срок да доброволно и без такси за паразита плащане, след влизане на съдебноторрешение-например 1 месец!

 13. 5
  БТПП | нерегистриран
  6
  -9

  Бизнесът и кредиторите трябва да бъдат защитени.

 14. 4
  ангелчо | нерегистриран
  6
  -4

  Изгубените жилища никога не са били собственост на НЕИЗПЛАТИЛИТЕ ГИ. Те са били само една възможност.

 15. 3
  адвокат | нерегистриран
  6
  -9

  Частните съдебни изпълнители работят добре и изпълняват бързо и качествено СЪДЕБНИТЕ РЕШЕНИЯ

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.