Предложението за мораториум върху плащания по кредити ще бъде внесено в БНБ


Предложението за временен мораториум върху кредитни плащания на граждани и фирми, затруднени заради кризата с Covid-19, ще бъде внесено в БНБ. То е изготвено от Асоциацията на търговските банки и се базира на насоките, които миналата седмица бяха дадени от Европейския банков орган, съобщи председателят на асоциацията Петър Андронов.

Временните отсрочки ще важат за всички видове кредити на коректни длъжници до 1 март.

Под "коректни" банките разбират такива, които винаги са обслужвали вноските си или имат едно просрочие до 30 дни, допълни Андронов и обясни какво ще представлява частичният мораториум:

"Нов погасителен план, който през определен период от време  - няма да го назова, докато Централната банка не потвърди нашето предложение, ще имат възможност да не погасяват или само главница, или, ако техните затруднения са по-съществени, и главница, и лихва. И целият срок на техния кредит ще се отложи с периода на така наречения "мораториум"".

След като предложението бъде внесено в Централната банка, се очаква тя да одобри предложения ред и, след получаване на одобрението, търговските банки ще започнат да го прилагат във възможно най-кратък срок, увери Петър Андронов.

 

Дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес извън България

Предишна новина

11 картоиграчи глобени в Бургас за нарушаване на противоепидемичните мерки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.