Предотвратяват Брекзит без сделка

Предотвратяват Брекзит без сделка
Британският премиер Борис Джонсън иска да разпусне парламента, за да наложи Брекзит без сделка, снимка: БНР

Във Великобритания ще бъде задействана процедура за предотвратяване на опита на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента, за да наложи Брекзит без сделка. Очаква се съдът в Единбург да постанови, че разпускането на парламента, за да може Великобритания да излезе от ЕС без сделка, е "незаконно и неконституционно".
 
Внасянето на съдебната процедурата се подкрепя от повече от 70 депутати в двете камари на британския парламент, за да спрат премиера Борис Джонсън, който се опитва да улесни излизането на Великобритания от ЕС без сделка, като елиминира евентуалната съпротива на парламента.
 
По инициатива на депутати миналата година подобен случай бе отнесен от съда в Единбург до Европейския съд, който тогава постанови, че Великобритания може да анулира Брекзит без позволението на останалите 27 страни-членки на ЕС.
 
Адвокатът Джолиън Моъм заяви по адрес на Борис Джонсън, че "човек без мандат се опитва да разпусне парламента от страх, че ще го спре да наложи мярка, която не е желана от обществото". "Това със сигурност не е демокрация и очаквам нашите съдилища да кажат, че е незаконно", допълни Моъм, цитиран от БНР.
 
Процедурата е отнесена до Върховния съд в Шотландия, защото той заседава и през лятото за разлика от английския му еквивалент. Борис Джонсън настоява Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври независимо от това дали ще бъде постигната сделка с Брюксел. По повод на идеята за разпускане на парламента, за да бъде осъществен Брекзит без сделка, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че "това просто няма да стане".
 
Британският премиер вярва, че Европейският съюз ще предостави на Великобритания по-добра Брекзит сделка, за да спаси Република Ирландия (която е част от ЕС), съобщи във вторник британският таблоид "The Sun". Ежедневникът цитира неназован министър от британския кабинет, който каза, че Брекзит без сделка ще съсипе Ирландия. "Липсата на сделка ще нарани нас, Европа и Ирландия, но най-много ще нарани Ирландия. Голяма част от ирландската търговия отива във Великобритания, а голяма част от останалата ирландска търговия постъпва в Европа през нас", мотивира се британският министър.
 
По-рано беше публикувана анкета на агенция ComRes в "The Telegraph", която показа, че мнозинство от гласоподавателите в Обединеното кралство биха подкрепили премиера Борис Джонсън в прекратяване на работата на Парламента, за да се позволи на Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение на 31-ви октомври. Общо 54% от избирателите заявиха, че подкрепят обещанието на Джонсън да осъществи по един или друг начин Брекзит през ноември (с или без сделка).
 

Протестите срещу кандидатурата на Гешев са политически сценарий*

Предишна новина

Законна или договорна ипотека?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.