Председателят, главният секретар на ДАБЧ и още двама с обвинения за търговия с българско гражданство

Председателят, главният секретар на ДАБЧ и още двама с обвинения за търговия с българско гражданство
Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев се сдоби с обвинение за търговия с българско гражданство, снимка:БГНЕС

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама души са получили обвинения за търговия с българско гражданство и документи за самоличност, съобщиха от държавното обвинение.

При спецакция на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) в понеделник сутрин бяха задържани 20 души за корупция в Агенцията. Разследването е започнало по сигнал от бивш неин служител. При спецакцията са реализирани и редица претърсвания, изземвания и обиски в централата на ДАБЧ в столицата и на още две места в страната – Плевен и Кюстендил.

Според първоначалната информация председателят на ДАБЧ е ръководел престъпна група, която чрез посредници намирала чужденци от Украйна, Молдова и Македония, желаещи да получат българско гражданство, като Агенцията издавала неистински документи за българския им произход. По непотвърдена информация тарифата за тази услуга е била около 5000 евро на човек, като на седмица подобни документи са получавали по около 30 чужди граждани.

Тъй като името на Петър Харалампиев, като лидер на гражданското движение "БГ патриот", бе асоциирано с една от партиите член на коалицията "Обединени патриоти" – ВМРО - от там уточниха, че директорът на ДАБЧ не е техен член, подкрепят работата на разследващите и настояват всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство.

Очаква се от прокуратурата да съобщят повече подробности по случая в сряда.

Още по темата

ВСС да остане без становище по конституционните дела за АПК

Предишна новина

Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси подаде оставка след разследване на Канал 3

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  хер Шайзе | нерегистриран
  2
  0

  Бг гражданство се дава от президента, а не от ДАБЧ. Паспорти се издават от МВР, а не от ДАБЧ.

  ДАБЧ извада само баляжка за бг произход.

 2. 1
  Марко | нерегистриран
  3
  0

  Тези дейности за толкова време и за такива суми без "чадъри" и отчисления за "джобни" за "семки и бонбонки" ми се струват невъзможни.  Доста народ е "наказал" покрай изпълнителите,но ще го отнесат само последните...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.