Председателят на агенцията Петър Харалампиев и още над 20 лица са задържани за търговия с българско гражданство

Председателят на агенцията Петър Харалампиев и още над 20 лица са задържани за търговия с българско гражданство
Специализираната прокуратура и КПКОНПИ разследват ДАБЧ, снимка: БГНЕС

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов са сред над 20-те лица задържани в рамките на специализирана операция за корупционни практики в институцията. В понеделник рано сутринта прокурори от Специализираната прокуратура, следователи и агенти на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) започнаха претърсвания, изземвания и обиски в централата на ДАБЧ в столицата и на още две места в страната – Плевен и Кюстендил. Харалампиев и останалите задържани лица се разследват за търговия с предоставяне на българско гражданство и съответно български документи за самоличност на чужденци. Конкрените текстове от Наказателния кодекс (НК), по които тече досъдебното производство са чл. 321, във връзка с чл. 301, 308, 282. 

Разследването е започнало по сигнал, който е предоставен на Антикорупционната комисия от бивш държавен служител, запознат и лично противопоставял се на корупционните схеми при предоставянето на българско гражданство на чужденци. 

Сред задържаните лица има посредници, които са намирали чужденци, желаещи да получат българско гражданство, без да имат български произход. Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които от ДАБЧ са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право, те са стартирали процедура за получаване на българско гражданство, а след това и за свободно движение на територията на Европейския съюз. Тарифата е била 5000 евро на човек, като на седмица подобни документи са получавали по около 30 чужди граждани, съобщи БНР. Не за първи път в медиите се появяват данни за престъпни схеми, с участието на държавни служители, които срещу определена тарифа са осигурявали български паспорти на граждани на Косово, Албания, Украйна, Молдова и т.н. Подобни публикации имаше и в чужди медии, но до толкова мащабно разследване не се бе стигало.

В Кюстендил няма представителство на Агенцията за българите в чужбина, съобщава още БНР. Неофициално обаче се знае, че юристи осъществяват посредническа дейност и срещу заплащане съдействат на кандидати за българско гражданство. Коментарите са, че тарифата за консултация е по 50 евро на човек. Офис на фирма за превод и легализация на документи на чуждестранни граждани в центъра на Кюстендил беше затворен и се охраняваше от полиция. 

Арестуваният Петър Харалампиев е лидер на движение "БГ патриот".

Петър Харалампиев пое ръководството на ДАБЧ през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г.  Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе". В края на миналата година Петър Харалампиев бе заснет на снимка, на която носи тениска с надпис "Wehrmacht" - името на Нацистката армия от времето на Адолф Хитлер. Тогава вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов защити Харалампиев, като каза, че не намира нищо странно в облеклото му. 

Напълно подкрепяме работата на разследващите и настояваме всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство. Това се посочва в позиция на ВМРО във връзка с това, че Специализираната прокуратура разследва дейността на ДАБЧ, съобщиха от партията. "Нашата политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство. Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това", посочват от ВМРО. "Председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". Той е лидер на гражданското движение "БГ патриот", уточняват от ВМРО.

Преди години Харалампиев ръководеше и импресарска компания, която организираше концерти на сръбските фолк звезди Лепа Брена и Цеца Величкович у нас. 

На снимката от 2011 г. Петър Харалампиев е с Лепа Брена в кабинета на премиера Бойко Борисов:

Петър Харалампиев бе част от делегацията на президента Румен Радев при посещението му във Великобритания по-рано този месец:

Вицепремиерът Валери Симеонов и председателят на ДАБЧ участваха в честванията по повод 20-та годишнина от основаването на Българския културно-информационен център в Босилеград: 

Първите сигнали за корупция в ДАБЧ датират още от началото на 2014 г.

 

През февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени.

 

В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.

Още по темата

Пълната данъчна ревизия на семейството на Лозан Панов установила недекларирани доходи в размер на над 100 000 лв.

Предишна новина

В спецпрокуратурата телефонното право не важи*

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Агент Иван | нерегистриран
  2
  0

  Само макетата и косовските шиптъри искат български паспорти, а ние власите от Русе сме си българи.

 2. 4
  | нерегистриран
  2
  0

  Във фейсбук се разпрострянава мнение на политик, от непредставена в парламента Партия(жокер-тази партия имаше над 1 процент от гласовете, тоест са привлекли гласоподаватели). Този политик е бил поканен да участва първо в национлана частна телевия, а после и в кабеларка по темата за тези арести. На двете телевизии той заявява,че ще посочи име на министър(написал е в фейсбук коментара си директно името), който също следва да отговаря, според него, и защо-пак според него... Скоро след това и от двете телевизии му отказват участие, въпреки,че поканата е била от тези телевизии,, а не той се е натискал да участва в дадените сутрешни блокове...

 3. 3
  | нерегистриран
  3
  0

  В днешния брой на вестник 24 часа пише, че ВМРО се дистанцира от Харалампиев защото той май ... бил корумпиран, според новините. Интересно ми е като остане последен водачът на тази организация, ще има ли кой да се дистанцира пък от него, то все едно някой друг е поставял Харалампиев на този пост...

 4. 2
  | нерегистриран
  2
  -2

  Молим всички, които рИваха, когато задържаха Иванчева след като светна като червена звезда на зелена коледна елха да започват да рИват и за арестуването на Харалампиев.

  Или на тях сълзите им потичат само за такива, дето взимат рушвети над 70 000лева?

 5. 1
  Психиатър | нерегистриран
  9
  -1

  ДАБЧ е пълен с агенти на ДАНС, ГДБОП и ДАР.

  ДАБЧ издава само бележка за бг произход. Министерството на правосъдието предлага на президента даване на бг гражданство, който издава индивидуални укази за целта. А паспортите се издават винаги и само от МВР. На всеки етап от процедурата има съгласувания формални и неформални със специалните служби.

  И сега изведнъж ... Всички са изненадани, оцапани памперси ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.