Председателят на Бюрото за контрол на СРС иска законодателни промени

Председателят на Бюрото за контрол на СРС иска законодателни промени

За законодателни изменения за привеждането в синхрон на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) призовават от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС). Това стана ясно на последното заседание на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което бе изслушан и приет за сведение докладът на председателя на Бюрото Пламен Колев за дейността му през 2018 година.

В рамките на дискусията, Колев очерта някои значителни проблеми, засягащи прилагането на СРС, като липсата на синхрон при предлагането на идеи за промени в ЗСРС, както и разминавания между разпоредбите му с тези на НПК по отношение на сроковете, в които може да се прилагат, удължаването им, както и във връзка с законово определеното време за изготвянето на веществени доказателства в резултат на приложението им. "Имаме идентични процедури, които са разписани по различен начин в двата закона, което създава предпоставки за незаконно прилагане на СРС", заяви Колев.

Той посочи още, че е необходимо създаването и на единен електронен регистър на процедурите предхождащи и последващи прилагането на СРС, с което тази дейност на службите да стане по-прозрачна.

Другият проблем, който Колев очерта, е вече добре известен както на обществеността, така и на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която е единствената отговорна за решаването му. Става дума за кадровата необезпеченост в Специализирания наказателен съд, който освен с разглеждането на дела за организирани престъпни групи, тероризъм, корупция, през изминалата година се е занимавал най-много от всички останали съдилища и с даване на разрешение за прилагането на СРС. "Според мен това, че СНС не е достатъчно кадрово обезпечен е сериозен проблем, който може в един момент да доведе до грешки от страна на съдиите заради претоварването им", посочи Колев и призова Съдийската колегия на ВСС да вземе мерки в тази насока.

От своя страна Гражданският съвет към ВСС подкрепи предложенията на председателя на НБКСРС, като членовете му се обединиха около идеята, че са необходими и други законодателни изменения, като например такива свързани с техническата обезпеченост на Държавна Агенция "Технически Операции" (ДАТО). Според членовете на Гражданския съвет ДАТО не разполага с достатъчно автомобили, които служителите й да сменят, за да не правят впечатление при проследяване, както и, че камерите, които ползват за наблюдение, също имат спешна нужда от модернизиране, тъй като или изобщо не могат да снимат на тъмно и отдалеч или, ако това е възможно, качеството на видеото и на снимките е лошо. Сред препоръките на Гражданския съвет към ВСС за изменения в закона във връзка с прилагането на СРС е и създаването на работещ механизъм за гражданите да могат да проверяват дали пряко или косвено са били обект на СРС, както и създаването на по-високи гаранции срещу злоупотреба с информацията от СРС, в това число с лични данни - контролен и санкционен механизъм за институциите и специалните служби, които нарушават ЗСРС.

Предлага се още и повишаване квалификацията на разследващите органи, така че да се намали широкото използване на СРС с мотив, че по друг начин престъплението не може да се разкрие и докаже.

Накрая НБКСРС и Гражданският съвет на ВСС взеха решение за установяване на дългосрочно партньорство за осигуряване на механизъм за гражданско участие във формирането и изпълнението на политиките и мониторинг на правоприлагането в областта на използването и контрола на специални разузнавателни средства.

Изпращаме Валери Тарандов в неделя

Предишна новина

Цацаров, Маринов и Горанов с награди от Ревизоро за принос в борбата с контрабандата

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    *********** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.