Председателят на кипърския парламент подаде оставка заради корупционния скандал с паспортите

Председателят на кипърския парламент подаде оставка заради корупционния скандал с паспортите
Димитрис Силурис, снимка:БНР

Председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис е подал оставка, съобщи в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос".

Оставката на Силурис идва след скандала, който избухна вчера в резултат на репортаж на Ал Джазира, в който Силурис и други кипърски политически фактори разговарят с журналисти, които се представят пред тях за посредници на китайски бизнесмен, осъден за корупция и пране на пари, който желае да придобие кипърско гражданство. Силурис оставя впечатлението, че обещава съдействие на мнимите посредници и дава съвети как да бъдат заобиколени законовите пречки.

В оставката си Силурис декларира убеждението си, че по никакъв начин не е нарушил закона, но се оттегля, за да не даде на никого основание да твърди, че създава пречки за работата на парламента.

Вчера кипърският главен прокурор разпореди проверка на разкритията за установяване дали е извършено наказуемо деяние от някой от заснетите кипърски представители, а кипърци се събраха снощи пред парламента на протест с настояване за пресичане на корупцията в страната.

След репортажа на Ал Джазира кипърското правителство взе решение да прекрати програмата "гражданство срещу инвестиции" от 1 ноември.

Силурис обяви, че подава оставка и като депутат.

Още по темата

КС: Искането на ВКС за обявяването на противоконституционност на бонусите за кадровици е недопустимо

Предишна новина

Във Варна: Баща отвлякъл, блудствал и изнасилил родната си дъщеря непосредствено след предсрочното му освобождаване от затвора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.