Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев: Правим пълна ревизия на имуществото на Арабаджиеви

"Получихме уведомление и спешно започнахме пълна проверка не само на Арабаджиев, но и на свързани с него лица – както физически, така и юридически". Това заяви специално за "Труд" шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обясни, че по случая ще бъде сформиран специален екип от спецпрокурори и инспектори от комисията, които ще се заемат със случая, за да подпомогнат разследването. "Все още не знаем с какво имуществото разполага Арабаджиев зад граница, но имаме прекрасни взаимоотношения с партньорски организации в чужбина и няма да представлява никаква трудност да установим какви са имотите му, например във Франция", категоричен е Георгиев. Той добави, че по-трудно, но не и невъзможно, би било да се докажат свързани лица и фирми.

Шефът на комисия "Антикорупция" обясни, че за всяко обвиняемо лице, за което бъдат сезирани, се проверява щателно. По думите му, до момента Арабаджиев не е бил проверяван и срещу него или семейството му не са получавани сигнали за нарушения, или че притежава незаконно придобито имущество.

Още преди десет години в парламента бил постъпил сигнал да се провери Ветко Арабаджиев, тъй като имало съмнения за нечист бизнес. Сигналът бил пратен в комисията по корупция през ноември 2008 г. от сдружение "Гражданско общество-Варна", които поставят въпроса "дали е редно човек, за когото има съмнения, че бил в измами с ДДС, да участва в държавната консултативна комисия по туризма". Авторите настояват да бъде проверено и имуществото на Арабаджиев. "В най-скоро време ще проверим случая, като ще поискаме информация и от прокуратурата", казва тогава шефът на комисията Бойко Великов. Повод за сигнала на варненското сдружение е, че в различни медии се появили тогава информации, че през периода 2004-2006 г. Ветко Арабаджиев бил проверяван от службите за отклоняване на 100 млн. лева ДДС.

"Труд" се свърза с Бойко Великов. Той си спомни, че са изпратили сигнала за проверка до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Малко след това получили отговор, че проверката е възложена на прокуратурата в Бургас. "След това мандатът на парламента приключи и така не получихме отговор за резултатите от проверката", каза Бойко Великов. Той допълни и, че авторите на сигнала не били оставили никакви контакти за обратна връзка и от комисията не могли да се свържат с тях за допълнителни данни. От МВР казаха, че няма данни за такава разработка по онова време.

Бащата Вълчо (Ветко)

Разглеждайки фотоархива на "Труд" отпреди две години, попаднахме на интересни детайли от портрет на Ветко Арабаджиев, които разкриват вкуса, стила, а не на последно място и финансовото му положение. Фоторепортер на "Труд" е заснел през 2016 г., че на лявата си ръка бизнесменът носи квадратен златен часовник. Той е от една от най-старите и сравнително скъпи швейцарски марки Жерар-Перего (Girard-Perregaux). Арабаджиев носи на китката си модел Girard-Perregaux Haute Horlogerie Vintage 1945 Tourbillon Magistral, изработен от злато със сапфирено стъкло и каишка от крокодилска кожа, показва справка на "Труд". Цената на този екземпляр като втора ръка е около 60 000 евро, а като нов е над половин милион лева или 279 690 евро. Каишката за модела в оригинал е изработена от кафява кожа, но Ветко Арабаджиев я е сменил с черна. Освен изумително скъпия часовник на Ветко, на снимката се вижда и ръкавела на ризата му, който също е доста любопитен. Той представлява череп с кръстосани кости от типа "Веселия Родъжър", изобразяван на пиратските знамена. Най-вероятно е изработен от платина, или от бяло злато.

8 години затвор за мигрант, убил гаджето си в Германия

Предишна новина

Има ли наказателно правосъдие за всеки?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.