Председателят на Районен съд – Горна Оряховица Златина Личева-Денева встъпи в длъжност

Председателят на Районен съд – Горна Оряховица Златина Личева-Денева встъпи в длъжност
Новият председател на Районен съд – Горна Оряховица встъпи в длъжност, снимка:РС-Горна Оряховица

Новият председател на Районен съд – Горна Оряховица Златина Личева-Денева встъпи в длъжност на официална церемония пред Общото събрание на съдиите от РС-Горна Оряховица, в присъствието на председателя и зам.-председателя на Окръжен съд - Велико Търново Теодорина Димитрова и Ивелина Солакова, съобщиха от съда.

Съдия Личева заема длъжността след спечелен конкурс, проведен на 25 юни 2019 година, когато бе избрана от съдийската колегия на ВСС с 10 гласа "за" и нито един против. Тя поема ръководството на Районен съд – Горна Оряховица от съдия Еманоел Вардаров, който бе и.ф. "административен ръководител" от 2018 година до днес. В присъствието на своите колеги те са разписали актовете съответно за освобождаване и встъпване в длъжност. Председателят на Окръжен съд – Велико Търново Теодорина Димитрова е пожелала на съдия Личева успешен и безпроблемен мандат, а съдия Вардаров - сили, устременост и хъс. От своя страна съдия Личева е изразила удовлетворение от факта, че ще ръководи институция, "призната за съд-модел за постигнати високи резултати в областта на съдебната реформа".

В концепцията си за стратегическо развитие на Районен съд – Горна Оряховица съдия Личева е заложила на контрол върху срочността на разглеждане на делата и за изготвяне на съдебните актове. Новият административен ръководител се ангажира да работи за постигане на тази цел "като прилага План за намаляване продължителността на разглеждане на делата и времеви стандарти, утвърден още през 2011 година". Друга нейна цел е повишаване на общественото доверие в работата на РС – Горна Оряховица чрез различни механизми, включващи и провеждане на образователни кампании в учебни заведения от съдиите по предварително уточнени теми, както и Дни на отворените врати.

Съдия Личева е завършила Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1998 година. През 1999 година е била "съдебен кандидат" /стажант/ към Окръжен съд – Велико Търново. От 2000 година е съдия в Районен съд - Горна Оряховица. Съдия Личева правораздава в областта на наказателното и гражданското право. Участва като лектор в образователната програма "Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие", като работи с ученици от 8 и 9 клас от две горнооряховски училища - СУ "Георги Измирлиев" и СУ "Вичо Грънчаров". Омъжена е, с три деца.

ВСС откри процедурата по избор на нов главен прокурор

Предишна новина

Новият главен прокурор трябва професионално и достолепно да участва в разговорите за състоянието на правовата държава

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.