Председателят на САС Даниела Дончева не е извършила нарушение по делото за 102 млн. лв.

Председателят на САС Даниела Дончева не е извършила нарушение по делото за 102 млн. лв.
Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

След като на 16 октомври м.г. председателят на Апелативен съд – София Даниела Дончева сезира Главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Висшия съдебен съвет по повод "заявление" на колегата й Милен Василев относно "скандални действия на председателя на САС", разследването, проведено от Софийска градска прокуратура (СГП), е приключило без констатации за нарушения от страна на Дончева и e било прекратено. Това съобщиха от държавното обвинение.

В своето заявление, разлепено из коридорите на Съдебната палата, съдия Василев твърдеше, че Дончева е иззела неправомерно съдебни дела, които са му били разпределени, за да ги разглежда лично. Сред тези дела е и т.д. № 2832/2017 г., с предмет на иск в размер на 102 млн. лв.

"С постановление на Софийска градска прокуратура от 02.03.2018 г. е прекратено наказателното производство за извършено престъпление по служба / чл. 282 ал.2 от НК/ от магистрат.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2017 г., като законен повод за започване на разследването бе подаден сигнал от председателя на Апелативен съд – София - Даниела Дончева.

В хода на разследването са изискани и приобщени копия на т.д. № 2632/2017 г. по описа на САС, 6-ти състав и от т.д. № 57/2016 г. на ОС Кюстендил, както и материали от проверка, извършвана от ИВСС. Разпитани са свидетели – Василев, Иванов и Хайдукова – формирали 6-ти състав на САС при първоначалното разпределение на т.д. № 2632/2017 г. по описа на САС.

Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено престъпление по чл. 282 ал.2 НК или друго престъпление от общ характер, извършено от председателя на Апелативен съд – София – Даниела Дончева.

 Разпитани тримата съдии категорично са заявили, че в периода, през който спорът бил висящ за разглеждане от 6-ти състав страните по първоинстанционното дело или свързани с тях лица, не са се опитвали да осъществяват с тях какъвто и да било извънслужебен контакт. Същевременно върху тримата магистрати не било упражнявано и влияние от ръководството на САС за взимане на решение в една или друга посока.

"Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати, разпитани в настоящото производство (Василев, Иванов и Хайдукова), че спрямо тях не е осъществяван извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или  от трети заинтересовани лица и не им е оказвано каквото и да е въздействие от ръководството на САС с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, а и обективното поведение на съдебния състав след 04.10.2017 г. (липсват произнасяния по спора, а е налице единствено самоотвод) намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно – умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел изискуема се от чл. 282, ал. 1 НК, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението й е несъставомерно и това се явява основание за прекратяване на настоящото разследване." се сочи в постановлението на СГП.

След като председателят на САС сама поиска от компетентните органи да бъде извършена проверка на твърденията на съдия Василев, и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разпореди отделна инспекция. Проверката на ВКС приключи с констатации за нарушения.

Междувременно Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) стартира две проверки по казуса, по първата не констатира данни за корупция в работата на съдия Дончева. Чакат се резултатите от втората проверка – за случайното разпределение на въпросното дело – която също е приключила, но председателят на САС е депозирала възражение срещу констатациите в акта. Очаква се произнасянето на главния съдебен инспектор Теодора Точкова по направеното от съдия Дончева възражение.

Още по темата

Данните от проверките на пешеходните пътеки показват фрапиращи пропуски

Предишна новина

Избират главен секретар на ВСС по нови критерии

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 7
  Re: | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #3 от "Молот | нерегистриран":
  Много честна и кристално чиста-БПЦ има два изхода -архонт или светица

  Тигрица!  ps. Не винаги третия път води към третия свят /по онази дето искаше журналистите да се добре нахранени/.

 3. 6
  айлякчия | нерегистриран
  8
  -2

  "...намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно – умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел изискуема се от чл. 282, ал. 1 НК, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението й е несъставомерно..." - айде да дойде да вземе и да изгледа и моите дела, ей така безспециалноцелно и с невинно-неумишлено поведение, с кеф ще й ги дам... че и кафенце ще я почерпя! (няма как да е в ЦУМ, обаче)

 4. 5
  праим, че ... | нерегистриран
  7
  -4
  До коментар #4 от "И ся ко праим.... | нерегистриран":
  ще върнат ли делото на Василев, дето толкоз рива, че са му го отнели неправомерно....

  ...Тръгваме към дисциплинарка.

 5. 4
  И ся ко праим.... | нерегистриран
  7
  -11

  ще върнат ли делото на Василев, дето толкоз рива, че са му го отнели неправомерно....

 6. 3
  Молот | нерегистриран
  8
  -3

  Много честна и кристално чиста-БПЦ има два изхода -архонт или светица

 7. 2
  От 100 млн | нерегистриран
  7
  -2

  Има за всички по веригата-да проверяват и.........забогатяват.

 8. 1
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.