Председателят на СНС ще гледа делото срещу Бобокови

Председателят на СНС ще гледа делото срещу Бобокови
Мариета Райкова, председател на СНС

Председателят на Специализирания наказателен съд (СНС) Мариета Райкова ще гледа делото срещу  Бобокови. Това стана ясно след като делото беше публично разпределено и се падна на ръководителя на СНС. Случайното разпределение се извършва от шефовете на съдилищата или от техни упълномощени заместници. 

Припомняме, че преди ден Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още трима, по делото, придобило популярност в публичното пространство като „Боклукгейт“. Атанас Бобоков и Красимир Живков са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили престъпления от Наказателния кодекс. 

Освен това, обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления - Бобоков за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а бившият екоминистър е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с друго лице. 

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Още по темата

Домашен арест за жена, блудствала с 12-годишно момиче

Предишна новина

Президентът пита КС дали може да се променя и отменя още необнародван закон

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  младеж,но когато беше 1978 лето | нерегистриран
  1
  0

  Дано никога не се наложи да ме съди жена! Жена - съдия !? Жетна - прокурор !? Виж , жена щангист мооооже !!!....ха,ха,ха,ха..........

 2. 1
  Нерегистриран | нерегистриран
  3
  0

  Нищо не мога да кажа

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.