Председателят на ВКС най-после включи в дневния ред на Съдийската колегия проблема със съдебната карта

Председателят на ВКС най-после включи в дневния ред на Съдийската колегия проблема със съдебната карта
Председателят на ВКС Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов най-после включи в дневния ред на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) проблема с прекрояването на съдебната карта. Това става ясно от проекта за заседанието на ресорната колегия за 11 юни, подписан от Панов.

Решението на председателя на ВКС идва след две напомняния от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. Първият път беше на 30 май, по време на Пленума към кадровия орган, когато председателят на ВКС представи Доклада за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2018 година. Тогава се разбра, че за трета поредна година "съдия №1" констатира, че съдилищата са в тежко положение по отношение на неравномерната натовареност, но предложения за промяна така и не са направени. Тогава Цацаров призова Панов двете колегии на ВСС да обсъдят прекрояването на съдебната карта. Вторият път беше тази сряда, когато Цацаров предложи, а кадровиците от Прокурорската колегия приеха, да изпратят на Съдийската колегия предложение за провеждането на съвместно работно обсъждане по темата.

Необходимостта от макар и закъснялото включване и на Съдийската колегия в обсъждането на проблема идва и от факта, че от началото на годината 11 районни прокуратури вече са трансформирани в териториални отделения. В момента се дискутира и предложението същото да се случи с още 29 районни обвинения.

На дневен ред отдавна стои и не по-малко сериозният проблем с военното правораздаване и неговата критично ниска натовареност. Известно е отношението на Лозан Панов, за когото наличието на военните магистрати е обремененост. Поради това, вместо да се търси решение по увеличаване на работата им, с пасивността си по темата, председателят на ВКС се надява, че ще успее да инициира промяна на Конституцията и закриването на военното правосъдие у нас. Този му замисъл среща отпор от кадровия орган. Още повече, че през ноември 2018 г. ВСС изпрати до Министерството на правосъдието предложения, формулирани от военните магистрати, с конкретни текстове за увеличаване на натовареността им.

Очакванията са, макар и след доста усилия и подсещания, във вторник мнозинството от Съдийската колегия все пак да изрази съгласие за съвместно заседание с колегите им от Прокурорската колегия във връзка с оптимизирането на съдебната карта, включително необходимостта от закриване на съдилища.

Още по темата

По-важно от това да бъдеш добър юрист е да бъдеш добър човек

Предишна новина

Егения Банева остава в ареста

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  24
  -2

  Странно защо се представя в негативен план становището на Лозан Панов , че трябва да се закрият част от военните съдилища . Ако утре Лозан Панов каже , че тревата е зелена , а небето синьо , какво ли ще напише "Правен свят" , може би опровержение ?  Та на въпроса . Съществуването на три първоинстанционни съдилища е мегаглупост и безстопанственост . Доколкото знам Военен съд-София са 6 души съдии. Много по-лесно е да ги закриеш и да освободиш помещения , служители и съдии за другите съдилища в Съдебната палата , отколкото за промениш 12 закона - по два на човек - за да им създадеш работа точно като военни съдии . И ако след "евентуалните промени" им намерят работа , може да се окаже , че сегашните служители са малко и пак се започва проблема с претъпканата съдебна палата в София . Няма зали , няма кабинети , няма стаи за деловодства . Не знам какво е положението в Пловдив или в Сливен , но няма лошо да им търсят сграда там /ако няма/ . Там ще е и по-евтино , а и не може всички институции да са София

 2. 3
  | нерегистриран
  10
  -13

  Закривайййййййййййй!!!!!!!!!!!!!!!

 3. 1
  С усилие и подсещане | нерегистриран
  34
  -5

  молим сайта да отразява, а да не взема страна. Ако искаа да е правен сайт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.