Председателят на ВКС обжалва потвърдената от Районния съд в София глоба от 1000 лв.

Председателят на ВКС обжалва потвърдената от Районния съд в София глоба от 1000 лв.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов очаквано обжалва решението на съдия Ангел Павлов от Софийски районен съд (СРС), с което бе потвърдена наложената му от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв., заради неподадена имуществена декларация за 2016 г., научи "Правен свят". Така делото на "съдия №1" срещу решението на СРС отива в Административен съд София-град (АССГ), чийто председател в периода 2007 - 2012 г., е бил именно Лозан Панов. Това несъмнено ще доведе до поредица от отводи на административните съдии. Не е изключено дори да се наложи делото да се гледа от административен съд в страната. По този начин председателстващият Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) създава пореден прецедент, използвайки съдебната система, за да урежда отношенията си с държавни институции. 

В началото на 2018 г. председателят на Сметната палата, която се вля в новоучредената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), издаде наказателно постановление срещу председателя на ВКС, тъй като не е декларирал имуществото си по надлежния ред в законоустановения за това срок. Веднага след това Панов обжалва постановлението пред СРС, като се позова на промените в Закона за съдебната власт, с които от 2017 г. магистратите вече се отчитат пред Инспектората към ВСС, а не пред Сметната палата. Председателят на ВКС дори съзря опит за институционален натиск върху него заради това, че е наказан административно, понеже не е спазил закона и не е декларирал имуществото си по вече отменения Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД). Със свое решение от 19 ноември т.г. районният съдия Ангел Павлов постанови, че правилно председателят на Сметната палата Цветан Цветков е наложил на Панов глоба от 1000 лв. и се мотивира с това, че, макар и отнемен, ЗПИЛЗВДДД го задължава да подаде имуществена декларация освен пред ИВСС и пред Сметната палата, тъй като се намира в двойно качество. А именно – Лозан Панов, освен председател на ВКС, е и председателстващ Съдийската колегия на ВСС.

В решението на съдия Павлов бе записано още, че Панов е бил длъжен да декларира имуществото си и поради факта, че част от преходните и заключителните разпоредби на изменения ЗСВ се явяват специален закон, който задължава председателя на ВКС да спазва стария ред и да подаде декларация и пред Сметната палата. Въпросната декларация освен това отразява и обстоятелства, неподлежащи на отчитане пред ИВСС, които в случая Панов е бил длъжен да посочи, пише още в мотивите на съдия Павлов.

Още по темата

С удоволствие ще поемем дела от СРС, но при съответното кадрово обезпечение

Предишна новина

Баневи искат на свобода, за да си гледат децата, съдът ги остави в ареста

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 30
  по дяволите | нерегистриран
  1
  0

  Откога актовете на парламентарен орган подлежат на съдебен контрол?

 2. 29
  само отбелязвам за протокола | нерегистриран
  1
  0

  Според Правен свят ПАК останахме без Сметна палата. Била се вляла в някаква комисия. Нищо че НП е издадено от председателя на Сметната палата.

 3. 28
  висшата специална школа | нерегистриран
  4
  0

  георги димитров имаше три факултета.Първи факултет-държавна сигурност, изискваше супер комунистически произход-бащи, дядовци активни борци-партизани, ятаци, политзатворници.този факултет те пращаше на върха на милиционерската пирамида-служителите по ДС вземаха по-големи заплати от тези в народната милиция.Шефът на АССГ е о този факултет.Втори факултет-народна милиция, даваше образование на хора с по-посредствен произход, но пак проучени и доказано верни на режима.Тези ставаха оперативни по криминална, районни инспектори.Такъв беше георги колев, който ако не беше избухнала демокрацията щеше да маха гащи в някоя циганска маала като районен инспектор.трети факултет-пожарна, приютяваше екземпляри като сегашния ни премиер.И за трите факултета не можеше просто да се подават документи за кандидатстване, а трябваше да те поканят от местните органи на МВР, ако естествено си част от децата на местния партиен актив.Курсантите бяха на пълна държавна издръжка и после естествено веднага се назначаваха на работа.ВСШ-висшата специална школа беше кръстена Магнаурската школа и факелът на академизма не гореше много буйно в нея, процъфтяваше преписването на изпитите, знаеше се че част от лекциите и упражненията, както и изпитите водени от преподавателите от Университета /като гражданско, облигационни т.н/ през летния семестър преминаваха на басейна.Но пък курсантите взеха участие във Възродителния процес, а след избухването на демокрацията станаха банкери, магистрати, бизнесмени, политици, телевизионери, заеха почетно място в групировките на организираната престъпност и охранителните фрими/което е едно и също/ и пр.Магнаурската школа бе прекръстена на българския Кембридж.Най-ярките представители на тази ковачница на кадри на посткомунистическа България са завършили преди Магнаур и СМИ-средното милиционерско училище, наричано също така и Еничерското училище.Комбинацията между СМИ и ВСШ е наистина смъртоносна-представител на този вид е например асан ибримов омеров, който беше известно време неформален ръководител на ДАНС.

  Четете, за да знаете как се роди посткомунистическия кошмар, който доказано е по-противен от самия комунизъм.

 4. 23
  ******************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 22
  Биг Систер от I курс при Факултето | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #17 от "юрист от първи факултет | нерегистриран":
  В АССГ ще го посрщнат Лозан с бъклица.Там председател е юрист от първи факултет-точния човек, подаряващ на сина си нов мерцедес за 18-тия му рожден ден, съгражданин и колега на председателя на ВАС.Отводи няма дя има, но пасаран!Юристите от първи факултут са строги, но справедливи.Имат и синове, които имат и рожденни дни.  Първи факултет СИМЕОНОВО ли е? Щото този на АССГ, май е тамошен...

 6. 21
  | нерегистриран
  10
  -3

  Ех , ако можеше Лозан да командирова Лили в АССГ ...

 7. 20
  Тази новина как ще върне доверието в корумпираната прокуратура? | нерегистриран
  4
  -3

  Допускам, че ще трябва време. Поне четвърт век.

 8. 19
  #10 | нерегистриран
  3
  -2

  Дано, ама едва ли...

 9. 18
  | нерегистриран
  11
  -5

  Защо триете коментари, които не ви пасват на идеята за оплюване на конкретни хора?

  Ами не е новина, че някой оспорва наложено му наказание. Нито нещо нередно се е случило. Ако имаме нещо общо с правовата държава, това нямаше да е новина. Всеки ден се оспорват санкции.

 10. 17
  юрист от първи факултет | нерегистриран
  11
  -6

  В АССГ ще го посрщнат Лозан с бъклица.Там председател е юрист от първи факултет-точния човек, подаряващ на сина си нов мерцедес за 18-тия му рожден ден, съгражданин и колега на председателя на ВАС.Отводи няма дя има, но пасаран!Юристите от първи факултут са строги, но справедливи.Имат и синове, които имат и рожденни дни.

 11. 16
  | нерегистриран
  21
  0

  Ми той и комшията Киро жали на касационна инстанция глоба за дето карал без винетка.

  Сега ще съди България, за дето не се пише и за него по разни сайтове. Неоправдан се чувства. И с право.

 12. 10
  Каубои | нерегистриран
  7
  -23

  Дано бате Бойко изкара още три мандата да е жив и здрав.

 13. 8
  Граматика | нерегистриран
  20
  -5

  До коментар 2  Съдиите, не съдийте!!! Грешката на северозапада, в случай, че сте от този регион, извинете????????????

 14. 7
  От квартала | нерегистриран
  28
  -11

  Лозе,защо избяга от казармата?

  Помниш ме,нали?

 15. 6
  Решенията се вземат от съд, а не от съдии | нерегистриран
  22
  -14

  Персонифицирането е унижение. И за съдиите, и за институциятао, която представляват. Щом има право на жалба, всичко е наред. Само тук намират повод да се дърлят срещу правото, защото употребата на закона вече стана злоупотреба с политически и вероятно - материални причини.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.