Председателят на ВКС отказва да се оттегли – на ход е президентът

Председателят на ВКС отказва да се оттегли – на ход е президентът
Лозан Панов, президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на церемонията по полагането на клетва от четиримата нови конституционни съдии в края на 2018 г., снимка: Канал 3

За две години и два месеца от началото на мандата президентът за втори път събира Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по въпроса за борбата с корупцията по "високите етажи на властта" или по-точно - заради незадоволителните резултати от нея. За всеки е ясно – от живеещия в Горско Калугерово, през този в Созопол, София, Брюксел, Берлин, та чак до Вашингтон, че пари в България има, но много се краде и по-лошото е, че наказани няма. Един от членовете на новосформирания Стратегически съвет при държавния глава - адв. Владимир Шейтанов, много точно маркира проблема: "Корупцията е Конституцията на днешна България!".
 
Но времето за иначе правилните констатации отдавна изтече, нужни са конкретни действия. И първите стъпки в тази посока трябва да дойдат именно от президента, който на основание на правомощията, дадени му от Конституцията, може да свали доверието и от председателя на Върховния касационен съд (ВКС), по начина, по който вече го направи с ръководителя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Като обединител на нацията, президентът е длъжен да демонстрира еднакво отношение към всяка проява или факт, които могат да доведат до ерозиране на доверието в обществото към органите, призвани да разкриват корупцията и в още по-голяма степен - по отношение на представителите на съдебната система, които следва да са гарантите на справедливостта и върховенството на правото. Известно е, че Румен Радев никога не е имал добро мнение за председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, при това много преди активираната (медийна) атака срещу бившия прокурор, свързана с апартамента и голямата му тераса. Радев е демонстрирал резерви и по отношение на председателя на ВКС Лозан Панов още когато последният се опитваше да въвлече и президентската институция във войната, която неговите покровители водят срещу прокуратурата и много преди да се разбере, че жилището, което обитава, е придобито в нарушение на данъчното законодателство, поставяйки "съдия № 1" в положението на уронващ престижа на съдебната власт нарушител на задължителните за всеки магистрат етични норми.
 
Румен Радев вече анонсира, че на предстоящия КСНС ще очаква да бъдат обсъдени не просто мерките за борба с корупцията, но и ще настоява за създаването на "такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция". "Това означава прозрачност, отчетност и отговорност", каза в четвъртък президентът. Парадоксално е, че по същото време, в опит да се измъкне "чист" от скандала с апартамента в "Елемаг Дипломат", председателят на ВКС правеше точно обратното, с простодушното обяснение, че ако подаде оставка или дори излезе в отпуск до приключване на разпоредената от прокуратурата проверка, той ще е "най-минатият" от всички властимащи клиенти на фирмата на кумовете му "Артекс". Но да не отделяме излишно внимание на изказа на довелия един от символите на държавността - Върховният съд, до най-голямото падение в 141-годишна му история.
 
Премиерът Бойко Борисов няма възможност да направи повече от това, което стори, макар и с голямо закъснение. Да поиска Панов да поеме моралната отговорност или поне да се оттегли, докато тече разследването срещу него за потенциален конфликт на интереси и за начина, по който фирмата на съпругата му придобива 172 кв. м. и два гаража от близо 40 квадрата за фрапантно ниската цена от 81 000 евро. Това можеше да не сторят и други двама, призовани от Борисов: заместникът на главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, както и Пламен Георгиев. Но те го направиха - излязоха в отпуск. Напълно очаквано, Панов отказа, с ясното съзнание, че процедурата по неговото освобождаване е далеч по-сложна и не на последно място - освен гласовете на 17 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), изисква и санкцията на държавния глава. 
 
Ако до този четвъртък кадровиците на съдебната система не изглеждаха да са склонни да влязат в директен сблъсък, не толкова със самия Панов, колкото с покровителстващите го политико-икономически и адвокатско-лобистки кръгове, то последното заседание на Пленума на ВСС показа, че търпението към циничното поведение на председателя на ВКС вече е напълно изчерпано. Достатъчно е да се цитира един от членовете на Съвета, който се обърна към Панов с думите: "Човек трябва да има достойнство!"
 
Дискусията с нищо предполагаше да се стигне до изричането на подобни тежки думи, но е факт, че те бяха изречени след поредния опит на Панов да изкриви фактите и да прехвърли вината за нереформираното правосъдие на колегите си от ВСС и в частност на военното правосъдие.
 
Президентът добре знае, че в голяма степен успехът му се дължи на това, че влезе в политиката, напускайки армията – друг от символите на държавата, без опазването на които тя не би съществувала. Заради това, в края на юни 2018 г., когато своята 20-та годишнина честваха Военно-апелативният съд и Военно-апелативната прокуратура, държавният глава показа своето уважение към магистратите с пагони, за разлика от председателя на ВКС, който не присъства на скромното тържество. А този четвъртък Панов сам призна, че през последната година напълно съзнателно е саботирал процедурата по одобряване на униформите на военните съдии и прокурори, защото не бил привърженик на военното правосъдие. В случая дори не стои въпросът как Панов е успял да се отклони от задължителната за времето си наборна военна служба, а до това, че по закон, като председател на ВКС, е бил длъжен да изпрати до министъра на отбраната предложение за утвърждаване на униформите на военните магистрати, с които те да изпълняват вменените им задължения, а именно да правораздават.
 
Извън това отклонение, което по много ясен начин разкрива отношението към закона на най-висшия представител на съдебната власт, по темата на предстоящия КСНС за борбата с корупцията, примерите за нарушенията от страна на Панов на неговия магистратски интегритет могат се поберат в няколко тома. Пълна данъчна ревизия, извършена от Националната агенция за приходите (НАП), установи несъответствие между декларираното и доходите на Лозан Панов за над 100 000 лв. Оказа се дори, че по примера на съпругата си и Панов е придобил за сумата от едва 26 000 лв. парцел с лятна вила, разположени на метри от плажната ивица по Северното Черноморие. Проверката стартира, след като през 2017 г. председателят на ВКС, единствен от тогавашния ВСС, демонстративно отказа да подаде имуществена декларация и пред Сметната палата. Две съдебни инстанции – Софийският районен съд и Административният съд София-град потвърдиха, че Панов е нарушил закона, с което потвърдиха и наложеното му административно наказание от 1000 лв. Две години по-късно изглежда вече се разбра, че Панов е имал повече от основателен мотив да не направи достояние имуществото на семейството си, защото още тогава можеше да стане известно, че на името на фирмата на жена му фигурира апартамент, струващ около половин милион лева, за който Елисавета Панова твърди, че го е купила на една четвърт от действителната цена. Това поражда въпроси, които се отнасят до произхода на средствата, с които жилището и двата гаража са придобити, както и какъв размер ДДС е останал неплатен.  
 
Всичко дотук са конкретни примери, в които се съдържат данни за нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати, а и на ред законови разпоредби – кои точно трябва да установят проверяващите от НАП и от Инспектората към ВСС. Към тях може да бъдат добавени множеството примери за обслужване от председателя на ВКС на политически, икономически и лобистки интереси в правосъдието, включително чрез порочна тълкувателна дейност, за непрестанно демонстрираните и недопустими за магистрат партийни пристрастия (Радев едва ли е забравил, че през пролетта на 2017 г., точно преди предсрочните парламентарни избори, Лозан Панов и съпругата му Елисавета участвата в политическа демонстрация под прозорците на "Дондуков" 2) и за целенасоченото конфронтиране с други държавни органи и власти.
 
На този фон изглежда повече от арогантно, че Лозан Панов, очевидно, няма никакво намерение да се съобрази с обществените очаквания и да последва примера на всички останали висши представители на властта, които след замесване на имената им или на членове на техните семейства в скандалите с имотите, напуснаха постовете си - било чрез оставки или с излизането в отпуск, за да не пречат на разследванията и проверките. 
 
В този смисъл не е изключено, дори и преди окончателните резултати от проучванията на компетентните органи, членове на ВСС да повдигнат въпроса за поне временното оттегляне на председателя на ВКС, още повече, че от властовата позиция, която все още заема, Панов има възможност да влияе върху работата на инспекторите от ИВСС, част от които след като приключат мандатите си ще се върнат в съответните съдилища. 
 
Президентът също може да изиска това от Лозан Панов, а последният трудно би могъл да опонира на принципната позиция на държавния глава. Със сигурност Румен Радев вече се е допитал до съветниците си, сред които има бивши членове на Конституционния съд, които трябва да са насочили вниманието му към чл. 129, ал. 2 от основния закон. Текстът определя ключовата роля на държавния глава при утвърждаването на избора на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор. Конституционната разпоредба позволява на президента да снеме доверието си от Панов, като това по никакъв начин не може да се тълкува като намеса в независимостта на съдебната власт, защото по волята на конституционния законодател, президентът разполага с т.нар. "дискреционни правомощия" по отношение "тримата първи" в правосъдието.
 
В този дух е и решение № 13 на Конституционния съд от 1996 г. При обсъждането му конституционните съдии са разгледали стенограмите от дискусията, проведена във Великото народно събрание (ВНС), посветена именно на избора от ВСС на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор. Едно от предложенията е било президентът да поеме председателството на Висшия съдебен съвет, но в крайна сметка това е предоставено на министъра на правосъдието. Възприето обаче е било, че президентът е този, който издава указ след решението на кадровия орган по избора на "тримата първи" – чл. 129, ал. 2 от Конституцията. Желанието на народните представители от ВНС е било да наложат избора на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор да има съгласуваност с държавния глава.
 
В този смисъл, какво по-логично от това,  именно президентът да изиска от председателя на ВКС "да стои встрани", а ако Панов отново откаже да се съобрази с принципната позиция на държавния глава, то не остава нищо друго освен Румен Радев да поиска кадровиците на съдебната власт да потърсят отговорност за несъвместимото с моралните и етични принципи на съдебната власт поведение на председателя на ВКС. Още повече, че според чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт президентът е този, който утвърждава решението на 17 от членовете на Съдебния съвет по възможното предсрочно освобождаване на председателя на ВКС. 
 
"Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта", каза в четвъртък Румен Радев и може да бъде сигурен, че хората го искат. Така, че… на ход е президентът!

 

Още по темата

Съветът на Европейския съюз е против избора на Кьовеши за главен европрокурор

Предишна новина

Георги Чолаков ще ръководи аналитичното звено във ВАС

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 54
  | нерегистриран
  3
  -2

  Авторите в този „правен“ сайт пишат такива небивалици, от които дори студент по право би се изчервил, а после модераторите трият ли, трият, коментари, където много ясно е обосновано защо е така.

 2. 51
  какво от това | нерегистриран
  10
  -3

  И председателят на министерски съвет също отказва да се оттегли....

 3. 50
  | нерегистриран
  9
  -4

  Хващам се на бас, че от нито една проверка няма да излезе нищо. Въпроса е само морален, но не чакайте от нито един от тия юнаци разкаяние. На един му виновен нотариуса, на друг общината, на трети жена му, а на всички заедно международното положение. Да живее независимостта на съдебната власт! От нея явно нищо не зависи! Може би само от жена му на Панов, ама не вярвам.

 4. 49
  | нерегистриран
  15
  0

  Странни хора сме ние българите! За едните тарикати оревахме орталъка и не спираме да мрънкаме, а за другите тарикати си траеме или ги оправдаваме като, че са ни роднини! / на-малкото някои са им кумове/Толкова ли не разбрахте, че са едни и същи маймуни и , че всичко е на наш гръб. “Минати” сме всички! Не на страха ! Да са живи и здрави балъците, на тях се крепят тарикатите!

 5. 48
  Странно | нерегистриран
  9
  -1

  Вчера посети сайта на ИВСС и установих, че член на ВСС от Пловдив, който също е закупил евтин апартамент, не е регистрирал и лев в декларацията пл чл. 175 ЗСВ.

  Та питам, от тотото ли ги спечели тези 360 000 лева госпожата?

 6. 45
  ******************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 32
  | нерегистриран
  26
  -8

  Стига с тоя Панов бе. Пишете за компирите дето всички са с тераси

 8. 31
  Отвъд правните аргументи | нерегистриран
  9
  -16

  Президентът, този ходещ афиш на хетеросексуалността, що се хваща с джендъри?. Защо иска да изглежда умен и красив? Да свали доверието си от Лозан и Лозанка! Веднага!

 9. 29
  Спомени, спомени... | нерегистриран
  11
  -2

  В открито писмо до президента Росен Плевнелиев Съюзът на съдиите в България и още 5 неправителствени организация изразяват тревога от начина, по който Висшият съдебен съвет избра Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. От името на вносителите писмото е подписано председателя на ССБ Борислав Белазелков, като то изразява позициите на Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзинкски комитет и РискМонитор.  Според Решение No 13 от 1996 г. на Конституционния съд, волята на президента при издаване на указа за назначаване на ръководителите на висшите ведомства на съдебната власт е поставена в зависимост от волята на „специфичния кадрови администриращ орган на съдебната власт“, за да бъде гарантирана независимостта на съдебната власт. В същото решение е посочено, че правомощието на президента по чл. 129, ал. 2 от Конституцията е израз на дискреционна власт.  Конституционната Ви функция в процеса на легитимирането на избрания за този пост изисква да повдигнете въпроса за убедителността на избора.  Утвърждаването на демократичните ценности на правовата държава налага правомощието на президента по чл. 129, ал. 2 от Конституцията да бъде установено по своя обхват и съдържание. Начинът да се постигне това според нас е като проведете публични консултации и вземете отношение по начина на действие на Висшия съдебен съвет, чието предложение предстои да приемете или отхвърлите.  http://www.judgesbg.org/images/Letter_President_final.pdf  Айде, със здраве лицемери, днес браните този позор Панов, а вчера грачехте срещу него...

 10. 21
  евала | нерегистриран
  21
  -14

  Браво на Панов, показа, че има топки за разлика от останалите мухи.

 11. 19
  ***************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 18
  | нерегистриран
  5
  -13
  До коментар #14 от "Оная, дето я трият | нерегистриран":
  Уважаеми Димитър Николофф /Даниел Петрофф/,

  Много ще бъда радостна ако ми посочиш по силата на коя законова разпоредба президентът има подобни правомощия – да иска от ВСС уволнение или дори временно отстраняване на някой от тримата големи.

  Предварително благодаря за разясненията, макар, че такива надали ще получа – подобна разпоредба съществува само в твоята куха глава, но не и в обективното право на РБ.  Не е зле преди да се пишат нелепи статийки, да се чете повече и по-задълбочено.

  В смисъл цялата дандания на Радев и Шейтанов не е нищо повече освен предизборни кьорфишеци, пуснати с надеждата да привлекат някой глас за Курнела?

 13. 17
  | нерегистриран
  11
  -6
  До коментар #6 от "ттт | нерегистриран":
  За какво да подава оставка?Затова,че когато още не познавал бъдещата си съпруга,тя си купила апартамент!Боже мили,пази от юридически неграмотни люде.

  Ми тогава що не щя да декларира имота дето е на името на фирмата на съпругата му дето живее в него и изгодната цена, на която тя го е придобила?

 14. 15
  | нерегистриран
  13
  -7
  До коментар #14 от "Оная, дето я трият | нерегистриран":
  Уважаеми Димитър Николофф /Даниел Петрофф/,

  Много ще бъда радостна ако ми посочиш по силата на коя законова разпоредба президентът има подобни правомощия – да иска от ВСС уволнение или дори временно отстраняване на някой от тримата големи.

  Предварително благодаря за разясненията, макар, че такива надали ще получа – подобна разпоредба съществува само в твоята куха глава, но не и в обективното право на РБ.  Не е зле преди да се пишат нелепи статийки, да се чете повече и по-задълбочено.

  Ще получиш изтриване на коментара. Така се прави в свободните койчови "медии"

 15. 14
  Оная, дето я трият | нерегистриран
  19
  -6

  Уважаеми Димитър Николофф /Даниел Петрофф/,

  Много ще бъда радостна ако ми посочиш по силата на коя законова разпоредба президентът има подобни правомощия – да иска от ВСС уволнение или дори временно отстраняване на някой от тримата големи.

  Предварително благодаря за разясненията, макар, че такива надали ще получа – подобна разпоредба съществува само в твоята куха глава, но не и в обективното право на РБ.  Не е зле преди да се пишат нелепи статийки, да се чете повече и по-задълбочено.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.