Председателят на ВКС поиска дисциплинарка и срещу съдия Георги Ушев

Председателят на ВКС поиска дисциплинарка и срещу съдия Георги Ушев
Лозан Панов, снимка: архив/БГНЕС

В контекста на течащата проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), която трябва да установи дали председателят на Върховния касационен съд (ВКС) е оказвал натиск над съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), разглеждали мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп бивша кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, Лозан Панов предприе нова атака срещу магистрат от специализираното правосъдие. Председателят на ВКС е внесъл предложение до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което иска образуването на дисциплинарно производство срещу административния ръководител на АСНС съдия Георги Ушев, съобщиха от администрацията на ВКС.

Като повод за сезирането на ресорната колегия на кадровия орган, Панов ползва доклада на трите съдийки от ВКС – Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, които бяха пратени в АСНС, за да проверяват как съдът е разглеждал мерките за неотклонение на двете подсъдими. И макар докладът на "шпиц-командата" на Панов да беше готов още на 10 декември, председателят на ВКС предприема действията срещу Ушев цели два месеца по-късно, но и броени дни след като сайт, свързан с подсъдимия банкер Цветан Василев, лансира новината, че специализираният магистрат можело да е кандидат за следващ главен прокурор.

Исканата от Панов дисциплинарка срещу Ушев е втората атака на председателя на ВКС, която той предприема на база доклада на трите върховни съдийки. Първата бе срещу прокурори от специализираното правосъдие и прокурор от ВКП, заради които Панов сезира прокурорската колегия. Кадровиците от своя страна отхвърлиха искането на председателя на ВКС.

С голяма доза на вероятност е и Съдийската колегия на ВСС да стори същото, но това ще даде възможност на Панов да обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС), което да постави Ушев в неизгодна ситуация.

Пристрастието на Лозан Панов по делото "Иванчева" започна броени месеци след арестуването на триото от "Младост" поискало и получило 70 000 евро подкуп - още през лятото на 2018 година, когато поиска от председателя на АСНС обяснения защо в медийни публикации пишело, че Иванчева и Петрова са били в съдебна зала с белезници, а по-късно научи лично от Георги Ушев, че това не е вярно.

В замяна на атаките на Лозан Панов срещу специализираните органи на правосъдието, ангажирани с делото "Иванчева", председателят на ВКС получи подкрепата на неколцина привърженици на подсъдимите за подкуп Иванчева и Петрова. 

„Правен свят“ публикува пълния текст на съобщението на ВКС:

 

Съобразно правомощията си по чл. 312, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) председателят на Върховния касационен съд внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

 

Предложението се основава на данните, съдържащи се в доклад от 10.12.2018 г., съставен от комисия в състав: Галина Захарова – заместник председател  на  ВКС  и  ръководител  на Наказателна колегия, Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, и Галина Тонева – председател на Второ наказателно отделение, в резултат на проверка на дейността на АСНС, извършена на основание Заповед № 2807/28.11.2018 г. (http://www.vks.bg/vks_p02_0553.htm).

 

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) са извършени две дисциплинарни нарушения от председателя на АСНС. Първото е по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ – действие, накърняващо престижа на съдебната власт, изразяващо се в това, че извън кръга на своите служебни правомощия като административен ръководител на по-горестоящ съд е дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд (докладчик по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на Специализирания наказателен съд), да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика, по-конкретно – посетил е докладчика по делото след постъпване на частен протест от прокурор и искане по чл. 343 от НПК, като при това посещение го е уведомил за необходимостта особеното искане по чл. 343 да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на АСНС с оглед спешността на исканото произнасяне, уведомил го е също за необходимостта следственият арест да бъде уведомен за постъпване на документите, изготвени от прокурора. „Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите. Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест и съдържащото се в него искане по чл. 343 НПК“ – твърди председателят на Върховния касационен съд. Според него с действията си ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса.

 

Второто, сочено от председателя на ВКС, дисциплинарно нарушение е по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ – неизпълнение на други служебни задължения, а именно, че е образувал в.ч.н.д. № 522/2018 г. по описа на АСНС по протест на прокурор и особено искане по реда на чл. 343 от НПК срещу определение по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на СНС, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от „задържане под стража“ в „домашен арест“, при следните нарушения: без да е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство по чл. 343 НПК пред въззивната инстанция; без да са спазени изискванията на процесуалния закон за проверка на редовност и размяна на книжата; при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите, подписан от съдебните заседатели – членове на съдебния състав, и съдебния секретар съгласно  чл.  311,  ал.  2  от  НПК; без да е преценил, че нерегламентирания в НПК „частичен“ протокол не представлява официален съдебен акт, обективиращ волята на съда. Протоколът по н.о.х.д. № 2617/2018 г. по описа на СНС е изпратен на АСНС на 16.11.2018 г. – 18.05 ч., т. е. след произнасянето на въззивната инстанция по особеното искане.

Още по темата

Около 85 000 фирми трябва да подадат декларации за действителни собственици в Агенцията по вписванията

Предишна новина

Какво прави Делян Пеевски вечер?*

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 25
  | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #23 от "е, да | нерегистриран":
  Във "върховния му съд" сигурно така правят.

  Съдиите във ВКС го нямат за нищо и той си го изкарва на по-долните съдилища.

 2. 23
  е, да | нерегистриран
  1
  -4
  До коментар #10 от " | нерегистриран":
  Лозанчо тотално е изтрещял! Основанията за искането за наказание са под всякаква критика. Това означава административните ръководители да спрат да разпределят дела! Дали делото е окомплектовано с протоколи и т. н. го преценява състава. Адм. ръководител няма право да се намесва тук! Той само разпределя делото.

  Във "върховния му съд" сигурно така правят.

 3. 21
  | нерегистриран
  10
  -3
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  Лозан прави голяма грешка, че скача срещу спец. съдилищата! С арестите на олигарси те печелят рейтинг, докато този на Лозан се срива застъпвайки се за кметските взели подкуп. И заради тях, той наказва съдии! Това изглежда зле в очите на хората!

  Лозан и неговата клика във ВКС смятат, че те са най-великите и че цялото "разпределение" трябва да минава през тях. Цялата група скоро ще отиде на бунището.

 4. 20
  | нерегистриран
  9
  -7

  Перспективата за скорошна раздяла с поста явно е довела до тежко душевно разстройство човека!  След като заседанието е било приключило, то протоколът би трябвало да е подписан от присъствалите. Ако има нарушение, то е на състава, който не е подписал протокола дори когато жалбата срещу съдебния акт вече е била депозирана в по-горния съд.

  А тричленката изпълнила лозановата поръчка трябва да бъде привикана на дисциплинарка пред ВСС да обясни що не са проверили за разсеяността да не проверят как така заседанието е приключило, а протоколът не е готов. Напомням, че става дума за протокол от приключило заседание, а не за написване на мотиви към присъда. Или тези, дето е трябвало да го подпишат са чакали отговор на въпроса дали ще получат 3х10%х75?  А на Ушев не е ли задължение да "администрира възможно най-бързо" придвижването на протоколът (дето е трябвало да е подписан още преди написването на жалбата срещу него, а не това да стане след като тя вече е била депозирана в по-горния съд)? Или Лозан вече се бори в България да има бално правосъдие?  И не на последно място не е лошо да се провери дали интересът на Лозан към това дело, не е свързан с подкрепата, която му беше оказана от кръгове близки до подсъдимата фризьорка. Макар че това вече отива не към дисциплинарно, а направо към наказателно производство.

 5. 19
  Съдия | нерегистриран
  11
  -3

  Мотивите на предложението са написани на много ниско юридическо ниво. Бъркат се базисни правни понятия. Не се прави разлика между валиден съдебен акт и протоколирането му. Жалко, че това е нивото на председателя на ВКС!

 6. 18
  Отчаян ход | нерегистриран
  11
  -4

  На отчаян човек.

 7. 17
  питащ | нерегистриран
  12
  -6

  Питам коментиращите тук,с какви познания са в наказателното правораздаване? Ако изложените факти са такива,каквито са описани след проверката,считам,че има основание да се образува и досъдебно производство,не само дисциплинарно.

 8. 16
  Ушев главен прокурор! | нерегистриран
  9
  0
  До коментар #12 от "Адвокат | нерегистриран":
  Не че харесвам Ушев, но Панов тотално се излага с подобни предложения. Той се държи като перманентно дрогиран! Ние го подкрепихме за атаките против него, но с това поведение той наистина ще направи Ушев главен прокурор!

  .. и да се менкат о гешев!

 9. 15
  Корумпакът от ЦУМ | нерегистриран
  12
  -7

  Кога ще се арестува Цацаров?

  Има ли разследване за искания подкуп от 10000 лева от гражданина Чобанов?

  Има ли разследване за аферата ЦУМ?

  Има ли разследване за укриването на данъци от овощните градини?

  Кой плаща заема за апартамента на дъщерята на Цацаров?

 10. 14
  Въпрос | нерегистриран
  20
  -14

  Защо на Лозан му е толкова важно това дело?! И защо не му се задава този въпрос?! Какво го свързва с Иванчева и Петрова?

 11. 13
  | нерегистриран
  20
  -12

  Лозан прави голяма грешка, че скача срещу спец. съдилищата! С арестите на олигарси те печелят рейтинг, докато този на Лозан се срива застъпвайки се за кметските взели подкуп. И заради тях, той наказва съдии! Това изглежда зле в очите на хората!

 12. 12
  Адвокат | нерегистриран
  16
  -16

  Не че харесвам Ушев, но Панов тотално се излага с подобни предложения. Той се държи като перманентно дрогиран! Ние го подкрепихме за атаките против него, но с това поведение той наистина ще направи Ушев главен прокурор!

 13. 11
  съдия | нерегистриран
  20
  -13

  Интересно как си е преминал правомощията председател на съд, като е казал на колегата си да предвижи делото там, където е трябвало да отиде?! Може би Лозан Панов очаква ние да комуникираме помежду си само чрез писма? Или въобще да не коуникираме! Срам ме е, че това е преДседател на ВКС!

 14. 10
  | нерегистриран
  19
  -10

  Лозанчо тотално е изтрещял! Основанията за искането за наказание са под всякаква критика. Това означава административните ръководители да спрат да разпределят дела! Дали делото е окомплектовано с протоколи и т. н. го преценява състава. Адм. ръководител няма право да се намесва тук! Той само разпределя делото.

 15. 9
  ************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.