Председателят на ВКС с вила на морето… за 26 хил. лв.*

Председателят на ВКС с вила на морето… за 26 хил. лв.*
Бит, морал и власт - вилата на Лозан Панов край Варна, снимки: стоп-кадър от бТВ и в-к "Труд"

През октомври миналата година, когато държавата все още не се тресеше от "Апартаментгейт", някак между другото отмина информацията, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов си е закупил вила до Варна, в местността Галата, за сумата от… 26 хиляди лева. Този факт е установен от Националната агенция за приходите (НАП) по повод извършваната на Панов данъчна ревизия, а самият Панов предпочете да отговори на приходната администрация не по законоустановения ред, а чрез медията "Капитал" на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, пише в-к "Труд".
 
В публикация от 28 октомври редакцията на "Капитал" посочва, че е получила достъп до жалбата на Лозан Панов, самия ревизионен акт и доказателствата към него. Тъй като тази информация е данъчна тайна, очевидно е, че тези документи са й били предоставени от самия Панов. Макар обстоятелството, че председателят на ВКС ползва медия на подсъдимо за участие в организирана престъпна група лице, за да води война с институциите, само по себе си да е изключително укорителено и неморално, в случая по-важното е, че данните, които изнася Лозан Панов (още повече през призмата на сегашния скандал с евтините имоти на властта), би следвало да доведат до незабавното му отстраняване от поста.
 
Оказва се, че през 2013 г. Панов придобива парцел и вила в местността Галата-Прибой край Варна за само 26 000 лева, при положение, че цените на подобни имоти тогава са много по-високи. Придобивката му включва една втора идеална част от 480 кв. м. земя, а постройката върху нея е със застроена площ от 37 квадратни метра. НАП установява, че декларираната при сделката цена е цели шест пъти по-ниска от реалната, като заключението на лицензирания оценител е приложено към ревизията. Изводът е, че председателят на ВКС е укрил значителни доходи, върху които не е платил и съответните данъци. В желанието си да "оневини" Панов, журналистът от "Капитал" Росен Босев – зет на Румяна Бъчварова, който по ирония взе дейно участие и в разразилия се сега "Апартаментгейт", слага саркастично определение на тези действия на данъчните органи като "реална цена по усмотрение". При апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев и останалите "отстреляни" хора от властта заради имотите им, тази "реална цена по усмотрение" обаче изобщо не смущава "разследващите" псевдомедии и макар цените на квадратен метър да са били от порядъка на 600-800 евро, целият поръчков медиен хор – "Капитал", "Дневник", "Медиапул", "Клуб Зет", "Бивол", "Фрог" и т.н., пееше само една песен – как пазарната цена била 2500 евро на квадрат, поради което или всички били укрили доходи, или били получили награда за свършени услуги. С едно изключение – след като се разбра, че съпругата на Лозан Панов също е купила от "Артекс" апартамент на рекордно ниската цена от 225 евро на квадратен метър, същите "моралисти" се опитаха с фалшиви новини и елементарни оправдания да отклонят вниманието от този скандал, припомня "Труд".
 
В случая с вилата на Панов, "Капитал" също се опитва да омаловажи придобивката, като акцентира, че това било "едноетажна дървена постройка от 37 кв.м.", а земята била в съсобственост. Експертизата пък е оспорена с аргумента, че една от аналогичните цени на продажба на сходни имоти била на ресторант, който бил на плажа.
 
Каква обаче е истината за "дървеното бунгало" на Панов?
 
Според проверка на "Труд", реалните пазарни цени през 2013 г. на сходни имоти в Галата (земя и постройка) са се движили в порядъка от 30 000 евро до 60 000 евро, а само земя от 240 квадратни метра, предвидена за застрояване, би струвала минимум 20 000 – 25 000 евро. И това при положение, че се касае за обикновени имоти, без панорама и сравнително отдалечени от морския бряг. Платената пък от Панов цена от 26 000 лева би отговаряла само на 500 квадратни метра земеделска земя – лозе, ливада или нива и то на километър от морето.
 
Справка в кадастъра обаче разкрива, че вилата на Лозан Панов не само че има морска панорама, двуетажна е (което поставя и въпроса дали вторият етаж е законен или не, при положение, че в нотариалния акт такъв не е описан), а е и на броени метри от самия плаж, поради което цената й става значително по-висока.
 
Нещо повече, в режисирано по бТВ интервю на Елисавета Панова беше показана и самата вила на Панов, а снимката ясно разкрива, че изобщо не се касае за едноетажна постройка, както досега твърдяха медиите на Иво Прокопиев, а за двуетажна луксозно довършена къща с дограма, френски прозорци, тераса и изолация, с квадратура минимум 70-80 м2. (точната квадратура според самия Панов е 74 кв.м., защото я е посочил в декларацията си пред Сметната палата за 2013 г.)
 
Така се оказва, че освен Елисавета Панова, съпругът й и председател на ВКС също е придобил и то през същата 2013-та година атрактивен имот, за който е заплатил цена много под пазарната му оценка. Какво се крие зад това - търгувал ли е с влияние Панов, или пък е платил пари в брой – "на черно", за да спести данъци и държавни такси, тепърва трябва да се установи.
 
Едно е сигурно обаче, а именно, че скандалите с имотите на семейство Панови, които бият по евтиния всички останали придобивки на хората във властта и двойният стандарт, прилаган спрямо председателя на ВКС от медиите на подсъдими олигарси, поставят изключително остро въпроса както за липсата на всякакъв морал у най-висшия представител на съдебната власт, така и за зависимостите му от задкулисието. Панов вече заяви, че няма никакво намерение да подава оставка или да се оттегли в отпуск и макар тези му действия, или по-скоро липсата на такива, по същество да дискредитират цялото съдийско съсловие, може би и в това има някаква полза – така на обществото става кристално ясно заради кого именно доверието в съдебната ни система е на най-ниското си от десетилетия ниво.
 
"Върху този въпрос не е лошо да се замислят – както Панов, докато пие питието си на морския бряг, в имот "за 26 000 лева" и в компанията на съпругата си, закупила жилище за 225 евро на квадрат при пазарна цена от 2500 евро, така и членовете на ВСС, заради които председателят на ВКС все още заема поста си. Въпросът би трябвало да си постави и президентът Румен Радев и то не само на Консултативни съвети за национална сигурност, а по принцип. Защото двойният аршин в случая на "семейство Панови" не само че не е уместен, но е и в състояние да повлияе върху рейтинга на всеки политик, който си позволи да го прилага", коментира вестникът.
 
 
 

Още по темата

Президентът поиска решителни мерки срещу корупцията

Предишна новина

Ние сме съдебната власт, Лозане!*

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 25
  *************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 24
  | нерегистриран
  9
  -7

  Не е вярно, че вилата е купена на значително по-ниска от средната пазарна цена. Тя е купена по средни панови цени. Затуй не ви излизат сметките. Ако ги сметнете по панова цена, ще видите, че спрямо цената на апартамента на Бети вилата на Лозан не е на занижена цена. Ами вие ги сравнявате с цените, на които други хора купуват и затова не ви излизат сметките.

 3. 22
  | нерегистриран
  13
  -2

  какво всъщност пише в "Капитал":  Най-големият укрит доход според НАП се отнася за бунгало, което Панов е придобил през 2013 г. в местността Прибой, Галата, южно от Варна. Става дума за едноетажна дървена постройка от 37 кв.м, която е построена върху терен от 480 кв.м, от който той придобива 1/2. Данъчните приемат, че цената, посочена в нотариалния акт и преведена по банка (26 хил. лв.), е шест пъти по-ниска от реално платената. НАП възлага оценка на експерта Маргарита Попова, която предоставя заключението, че стойността е... 122 хил. лв. Оценката е обоснована с две сделки, вписани в регистъра през 2012 и 2015 г., и цените на 20-ина обяви за продажба на недвижими имоти. Едната от сделките, които експертизата взима за сравнение, е за апартамент в жилищен блок в другия край на Варна (нищо че в документа пише, че е в местността Галата), а другата - за ресторант на плажа. Всички оферти, които са взети за сравнение от НАП, са за къщи с парцел и нямат общо с дървеното бунгало на Панов. Първо - то е временна постройка и върху съвладетелски парцел, който не може да бъде продаден отделно, защото е само 240 кв.м. Начинът, по който НАП оценява парцела, поразително напомня на сметките, направени в "Телеграф" на Пеевски в публикация от 2017 г. за имуществото на Панов.  Председателят на ВКС оспорва и други констатации в ревизионният акт като твърденията на данъчните, че не е отговарял на запитванията им. "В хода на ревизията ми бяха изпратени общо пет искания за представяне на документи и писмени обяснения, с които по неясни причини ми се изискваха различни документи, голяма част от които вече бях представил или бяха служебно събрани при проверката. Въпреки това аз съм предоставил всички поискани документи и съм отговорил на всички поставени въпроси, независимо че част от тях касаеха личния ми живот и нямаха отношение към имущественото ми състояние", пише Панов в жалбата си.

 4. 21
  до 4 | нерегистриран
  5
  -9

  и аз като теб мисля

  Давай Панов и двамата с жената още можете,каквото сам си направиш и господ не може да ти направи

  Егати ние сме съдебната система,малий бай Ганя оживял

 5. 20
  Чакаме вести от инспектората, НАП или медиите ... | нерегистриран
  11
  0

  Правят ли проверка на "апартаментгей" във ВСС? В медиите имаше достатъчно материали за самосезиране!!! Защо в медиите не се отразява за всички свързани с "апартаментгей" във ВСС???

 6. 18
  Лозанита Моралистка | нерегистриран
  10
  -14

  Това се оказа големият моралист и борец срещу статуквото - крадец и половина! Крал, крал, че се олял!

 7. 17
  | нерегистриран
  10
  -7

  Български народе! Не гледай имотите за милиони на Елена Йончева, още по-малко бирената фабрика на Мишо Миков. А най-вече не гледай приватизираното от Курнела.  Тук за милиони няма закони. За милионите никой не пита отде са. У нас броим апартаментите, но не виждаме фабриките и хотелите, които разбойнически бяха откраднати от българската държава.  Тъй че цялата драма ще се сведе до тераса, вила и апартамент, пък макар и на 3 етажа.

 8. 16
  | нерегистриран
  10
  -8

  Почти всички граждани си минават сделките на фиктивни цени, за да избегнат данъци и такси. На реални цени минават само тези, които искат да си гарантират, че ще си получат парите, ако нещо им се случи с имота, което не им е било известно преди сделката и няма как да са го знаели. Така, че при положение това е масова практика и самите нотариуси я насърчават какво повече да се коментира...Трябва да се измисли друг метод за определяне на дължимите данъци и такси при покупката на имоти, но това е въпрос на друга тема.

  Лозан е действал като голяма част от българското общество. Колкото и да ни е неприятно, че хора с възможности си минават сделките на фиктивни цени, трябва да се замислим ние как си купихме къщите и апартаментите. И ако ще му търсят сметка, то нека да е за всички, а не само за хората на ключови позиции.

 9. 15
  | нерегистриран
  18
  -7

  Егаси КОЛИБАТА!! МОЖЕ ЛИ НА ТОВА ДА КАЗВАТЕ, ЧЕ Е ВИЛА??

 10. 10
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 9
  Сан Ремо | нерегистриран
  16
  -18
  До коментар #2 от "ххх | нерегистриран":
  Ееее, злобата и завистта нямат край! Спрете се бе! Сульо и Пульо имат имоти къде ли не, що един съдия да няма! За колкото са му я продали за толкова я купил. вие нямаше ли да си купите ако можехте?!  Защото Сульо-Лизан или не си декларира имотите, или ги е купил на смешно ниски цени.

  Някъде в ГЕРБ подават оставки за подобни "дреболии", при Лизан и Бетин такава не може да стане.

  Сакън, че ще накърнят независимостта на цялата съдебна система.

  ДОкъде стигнахме - едно семейство нищожества да дават имиджа на съдийското съсловие, ужас!

 12. 8
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 7
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 6
  **************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 5
  Лозе, не на страха! | нерегистриран
  17
  -19

  Докато правеше стачки, Лебеда е замогвал!

  Докато ни уверяваше, че ВСС е блато - той е купувал!

  Докато се бореше със статуквото - той е крал!  Оказа се-Лебеда е в тандем с тях! Е, бил най- минатия, но сред тях, които наричаше блато и статукво...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.