Председателят на ВКС се разграничи от Съдийската колегия и се присъедини към ССБ

Председателят на ВКС се разграничи от Съдийската колегия и се присъедини към ССБ
Председателят на ВКС Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за първи път се осмели да заговори за скандала с осовобождаването на убиеца Джок Полфрийман над 6 години и половина по-рано от затвора, макар и неясно. Той даде изявление пред журналисти преди заседанието на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВКС), на което се яви след две седмици в командировка на неизвестна дестинация.

Единственото, което бе категорично в коментара на Панов, че той се разграничава от позицията на Съдийската колегия по случая и отказва да даде изявление по същество на казуса, тъй като делото е висящо пред съда, който ръководи. "Нали не очаквате да коментирам висящо производство пред ВКС? Това, което мога да кажа е, че хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция, но бих казал, че, за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо кой как след това ще ги интерпретира. Затова на сайта на ВКС може да видите, че има събрани актове по казуса Джок Полфрийман. Това е и ролята на съда – да помага за правната култура на обществото", заяви Панов.

"В една замърсена медийна среда, дори тези, които не са чели актовете и тези, които са ги чели, могат да манипулират и да въздействат на обществото", допълни председателят на ВКС.

Във връзка с разпространените позиция и призив от страна на Съдийската колегия на ВСС, след като скандалът се разрази в цялото общество, Панов заяви, че не е присъствал на обсъждането на нито едно от двете, но въпреки това споделя мнението на Управителния съвет на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), че колегите му са "абдикирали" от отговорностите си. От думите му се разбра още, че самият той не намира основания за проверка от страна на ИВСС на потенциалните причини за отвод на членовете на състава, пуснал Полфрийман - Калин Калпакчиев и Весислава Иванова - заради добре известната им обвързаност с организацията, заради чието положително становище за "поправянето" на затворника искането на австралиеца бе уважено - Българския хелзински комитет (БХК). Присъединяването на председателя на ВКС към становището на ССБ само по себе си е изненадващо, след като в него директно бе поискана оставката на членовете на Съдийската колегия, на която и самият той е член. 

"Съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората позция. Нещо повече, ако си спомняте предаването ми на ИВСС по сигнал на магистрати, беше чрез решение на Колегията, докато това, което сега разбирам, че се е случило, е без акт на Съдийската колегия и без да е внесено в дневния ред. По този начин споделям мнението, че Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в ЗСВ – да брани независимостта на съдебната власт и на магистратите. Целият подход, в който се насажда омраза към магистрати, независимо дали сме съгласни или не със съдебните актове е връщане към епохи, които смятам, че трябва да сме позабравили", заяви председателят на ВКС.

Съдийската колегия отговори на нападките на Панов: Защитихме независимостта на съдебната власт

 

Съдийската колегия отговори на нападките на председателя на ВКС Лозан Панов относно позицията им по казуса с Джок Полфрийман. Повод бе даден заради включеното в дневния ред писмо от Съюза на съдиите в България (ССБ), в което Управителният съвет на съсловната организация поиска оставките на членовете на ресорната колегия. Както се оказа и Панов е съмишленик на това становище.

 

Смятам, че тази ситуация, в конкретния казус, позицията на Съдийската колегия създаде допълнително напрежение. Напълно споделям мнението на колегите от ССБ. Рекацията на Съдийска колегия означава взимането на позиция, което означава намеса в правораздавателната власт на магистратите. По този начин Съдийската колегия не изпълнява задачите да защитава независимостта на съдебната власт и искам да знам по какъв механизъм е взето решението”, започна пръв дебата по писмото на ССБ Лозан Панов.

 

“Дебатът е изкривен и се политизира от различни страни. Аз имам една бележка по повод това, което Вие казахте. Имам различно тълкуване на фразата за разминаването “право и справедливост”. Има разлика между “право” и “правораздаване”. Затова смятам, че Съдийската колегия с тази си позиция не е взела отношение по конкретния акт. Не знам защо така се изкриви тълуването на тази фраза”, отговори му Даниела Марчева.

 

Цветинка Пашкунова напълно подкрепи тезата на Марчева, че Колегията по никакъв начин не е взела отношение в конкретния казус. “Винаги би се създало усещане за нарушен баланс между право и справедливост, тъй като когато се прилагат правни норми не винаги те покриват изискванията на гражданите за справедливост, още повече на близките на пострадалите, за които каквото и наказание да се наложи, то няма да е достатъчно”, каза и Пашкунова.

 

Панов обаче не се отказа от нападателната си позиция и повдигна въпроса защо и как Съдийската колегия е изпратила Калин Калпакчиев и Весислава Иванова на Инспектората към ВСС.

 

Цветинка Пашкунова поясни – “до нас постъпи сигнал от младежкото ВМРО, в който бяха изложени факти за зависимости на членове на съдебния съства, упражнен натиск върху целия съдебен състав, затова и позицията, около която се обединиха колегите от Съдийската колегия, беше, че ние нямаме право да взимаме отношение и има компетентен орган, който е ИВСС. Никакво решение не сме взели, с което да превишим правата си”.

 

“Съдиите не са богове. Но ескалацията на напрежението и личните нападки обаче са напълно недопустими. Ние защитихме независимата съдебна власт и независимите магистрати. Който смята, че не съм права, да си оттегли подписа от тези позиции”, заяви и Вероника Имова.

Накрая, Съдийската колегия приключи дебата без решение във връзка с писмото на ССБ.

Още по темата

Главният прокурор обсъди с председателя на Федералния Върховен съд борбата с организираната престъпност

Предишна новина

Пламен Георгиев подаде оставка от Специализираната прокуратура

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  ти да видиш | нерегистриран
  2
  -1

  В едно гърне пърдите,пък едни от други се разграничавате!

 2. 4
  питащ | нерегистриран
  23
  -8

  Защо ли със същите плам и страст Лозан не защитава редови съдии, извън сектата на ССБ? Най-вероятно защото от тях дивиденти няма да извлече.

  Справка- разговори с Краси "Фронтиера"

 3. 3
  Напълно уместно е изявлението на шефа на ВКС | нерегистриран
  18
  -24

  Без съмнение умен човек.

 4. 2
  222 | нерегистриран
  26
  -15

  А, ама Лозан се е появил най-после от отпуск! Ето това вече е новина! Сега ще почне пак с поредните неадекватни проповеди

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.