Председателят на Европейската комисия:

Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията*

Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията*
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, снимка: БНТ

През следващите шест месеца ще се говори постоянно за България. Тя заслужава признание за своите успехи. Това заяви в интервю за БНТ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

БНТ: Г-н председател, България за първи път поема председателството на съвета на ЕС. Ще се справим ли?

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Познавам България и българите от края на 90-те години, защото участвах много активно в преговорите по присъединяване на България към ЕС. Имам добро усещане за председателството, защото правителството, и не само то, е добре подготвено. Най-напред се нуждаете от достатъчно самоувереност, каквато по неясни причини понякога ви липсва. За мен България е един голям народ, който е направил и продължава да прави много за Европа. Аз съм уверен, че това председателство ще бъде успешно. А това е важно и за страната. През следващите шест месеца София ще бъде столицата на Европейския съюз, навсякъде ще се говори за България. Българите са заслужили признание за своите успехи. 

БНТ: Да, но във всички доклади корупцията беше основен акцент, също и в западните медии през последните дни. Явно това продължава да бъде проблем за България. Президентът наложи вето на антикорупционния закон, в България се провеждат и протести в защита на природата. Българското правителство е поставено в тежко положение. Според Вас
каква е представата за България в Европейския съюз?

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. България може да покаже много повече, най-вече положителни неща. Убеден съм, че правителството ще направи всичко, за да се справи с корупцията. Някои неща вече бяха направени – да, наистина законът сега е донякъде в застой, но в някакъв момент това ще бъде преодоляно. Вярно е, че ще бъде добре корупцията да бъде елиминирана на всички нива, но аз изобщо не съм съгласен и съжалявам за статиите в пресата през последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това не е вярно, не всички българи са корумпирани. 

БНТ: Как мислите, председателството на България ще окаже ли някакво влияние върху представата за нея, ще я подобри ли?

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Всъщност представата за България в рамките на Европейския съюз няма нужда от корекция. От момента, в който България стана член на ЕС, тя се държи почти като държава-учредителка и е много проевропейски настроена. Това се отнася както за правителството, така и за хората. В повечето допитвания голямата част от българите изразяват много положително отношение към Европа. България не е неутрална страна, в смисъл че не може да упражнява свое собствено влияние. Например, аз приветствам срещата за Западните Балкани, която премиерът г-н Борисов свиква на 17 май в София. България по един естествен начин строи мостове към Западните Балкани, които се нуждаят от европейска перспектива, но играе ролята и на "преводач" за някои неразбираеми неща в Турция. 

БНТ: По време на българското председателство ще се проведе и втората фаза от преговорите за Брекзит. Кои са другите трудни теми за българите?

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Дневният ред вече е набелязан и българското правителство вече участва в значителна степен в неговото създаване. Убеден съм, че политиката за мигрантите и бежанците ще играе първостепенна роля. Друга тема, с която ще трябва да се занимава българското председателство, ще бъде новата система за предоставяне на убежище на ЕС, цифрова Европа, общата отбранителна политика, разширяването на капиталовия пазар. Българското правителство гледа на всички тези теми много сериозно, включително и на преговорите за Брекзит, които се очертава да бъдат изключително трудни. В такива моменти помощта на българското правителство ще бъде търсена много често.

БНТ: Вашите думи бяха: "България и Румъния незабавно трябва да станат част от Шенгенското пространство." Как ще убедите страни като Холандия и дори Германия, че България наистина е готова за Шенген?

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Аз застъпвам твърдото мнение, че България и Румъния трябва да получат достъп до Шенгенското пространство. Най-вече България, която е изпълнила всички технически условия, а това е една огромна свършена работа. Ако България е в Шенген, Европейският съюз ще стане по-сигурен, защото България представлява външна граница. Ние като Европейски съюз предоставяме над 173 полицаи и митнически служители, които да помагат на България при охраната на външната ѝ граница. Аз съм много заинтересуван това да се случи и смятам, че до края на мандата на тази Комисия, тоест до 2019 г., механизмът за наблюдение и контрол трябва да бъде премахнат, за мен това е абсолютно необходимо. И аз не знам как можем да убедим Холандия и Германия, но в крайна сметка задължение на Холандия и на другите страни, които не искат България да влезе в Шенген, е да докажат тезата си. България изпълни задълженията си, сега е на ред на останалите. 

*Препечатваме със съкращения интервюто от БНТ. Заглавието и подзаглавието са на "Правен свят".

Шест месеца условно за мъж, представил фалшив паспорт на летището

Предишна новина

Широко рекламираната реформа за неплатените заплати влиза на спешен ремонт след парламентарната ваканция

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  -1

  Малеее, как си се объркал приятелю Жан,-)

 2. 2
  В България корупция няма | нерегистриран
  3
  -1

  Вирее демкорация. Точка.

 3. 1
  Българите не са корумпирани | нерегистриран
  4
  0

  Защото нямат шанс в България. В тази държава се корумпират само простаците. Те нямат националност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.