Марин Киров:

Представяте ли си главният прокурор да посочи съдия като корумпиран при действителността, в която се намираме?

Представяте ли си главният прокурор да посочи съдия като корумпиран при действителността, в която се намираме?
Марин Киров, юрист

Г-н Киров, правителството на САЩ обяви първия българин със забрана да влиза в страната заради корупция и това предизвика отзвук у нас, какъв е Вашият коментар?

Да, в свое изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви имената на български гражданин и неговото семейство, които са със забрана да влизат в САЩ. Интересното в случая е, че имената са оповестени публично, а не е използвана възможността за конфиденциалност, тоест ясно се дава знак за нетърпимост, когато имат данни за действия, нарушаващи техния национален интерес. Казвам го с препратка, защото за мое голямо учудване ние сме склонни да критикуваме собствените си институции, когато предприемат подобни мерки за защита на нашия национален интерес – и в акциите срещу престъпността, и тогава, когато има данни за шпионска дейност на наша територия. Също така важно е, че става въпрос за съдия от Специализирания наказателен съд и неговото семейство, а също и причината за тази мярка, изтъкната в съобщението  – участие в сериозна корупция, според тях. Може би данните, с които разполагат им дават основание за такова радикално действие

Това, което ми прави впечатление за пореден път са разнопосочните реакции – анализатори, политици и медии, които от години внушават нуждата от външна намеса у нас, за да се решат дадени проблеми, сега сякаш не са доволни от случилото се и неглижират или отричат ситуацията. Но тя е такава, каквато е, независимо дали на тях им харесва – САЩ налагат забрана на български гражданин и семейството му да имат американски визи и обявяват, че според тях той е замесен в корупция.

Защо точно този български гражданин и неговото семейство?

Посоченият не е обикновен чиновник, а съдия от Специализирания съд, който би следвало да правораздава и да въздава справедливост в тежки сфери като организирана престъпност, корупция и т.н. Това е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който преди време стана известен след като пусна разследвания за шпионаж в полза на чужда държава г-н Николай Малинов да напусне България, въпреки мярката за неотклонение и да пътува до Русия, за да получи орден за заслуги. По онова време имаше реакция и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска от Инспектората на ВСС да направи обстойна проверка на работата на магистрата. Сигурен съм, че след този случай, ако българската прокуратура има и получи данни за престъпление, ще действа навременно и адекватно. Не обвързвам действията на американската и българската държава.

Това не е ли вмешателство във вътрешните работи на България обаче и защо САЩ трябва да го посочат като корумпиран, а не главният прокурор, например?

На първо място, според мен, никоя друга държава не може да свърши работата на българските институции за борба с корупцията и престъпността, а и не трябва. Забелязвам, че се бърза с оценките и се стига твърде далеч от хора, които докато са имали полза са се обръщали непрекъснато към чужди държави и институции за съдействие. Те като министри и политици пишеха писма до чужди посолства, до Европейската комисия и т.н., а сега същите казват, че щом сме стигнали до там САЩ да ни посочват кои са корумпираните у нас, значи сме го закъсали.

На следващо място – това е политически и юридически акт с правни последици на чужда държава. Не казвам дали е правилно или неправилно, дали го одобрявам или не, а какво е като действие, защото се спекулира. Всъщност държавният секретар на САЩ съобщи какви мерки те като държава ще предприемат срещу въпросния съдия и неговото семейство. Тези мерки са съобразени с тяхното законодателство и се отнасят до недопускане на американска територия – като държава очевидно имат право на това. След като са оповестени, тези лица вече не отговарят на изискванията за получаване на виза и няма как да пътуват до САЩ. Дали ще бъдат предприети и други мерки, по други актове от американското право спрямо същия съдия, предстои да разберем. Всичко друго по темата са спекулации и политическо отиграване според интереса, а внушението, че някой ни казва какво и срещу кого да правим не е вярно.

По отношение на втората част от въпроса – аз го разбирам така, защо САЩ посочват корумпиран според тях съдия у нас, а не главният прокурор. И ще ви отговоря – защото това е техен политически и правен акт, както вече казах, и касае тяхната държава и също така е по-добре, че САЩ посочват на кой съдия забраняват да пътува до тяхната държава, защото в противен случай главният прокурор щеше да бъде обвинен в репресия.

Представяте ли си главният прокурор да посочи съдия като корумпиран при действителността, в която се намираме - веднага ще бъде упрекнат от съсловни организации и други грантови неправителствени организации и политици, че се намесва в съдебната система, че репресира съдия. Кръговете, които от години обвиняват прокуратурата, че не се бори с престъпността и корупцията, сега при първите решителни действия срещу олигарси и политици се загрижиха за техните права и интереси и непрекъснато атакуват тези действия, камо ли ако Иван Гешев каже, че се съмнява, че даден съдия е корумпиран. Това не бива да радва твърде много магистратите обаче, едва ли главният прокурор ще разпъне чадър върху някой, само заради реакция от заинтересовани страни като съсловна организация или политици. Мисля, че той показва точно обратното като стил на работа. Но в конкретния случай е по-добре, че тази политическа и юридическа мярка на САЩ дойде първа и преди евентуални действия на нашата прокуратура. В крайна сметка тя показва тяхната позиция като държава, а не е и не изчерпва действия на българските власти. Ние и сега наблюдаваме истерична реакция като питат главния прокурор за становище по оповестената мярка и наложената забрана, а не питат председателя на съдийската колегия Лозан Панов, която колегия отговаря за кадровото развитие на съдиите. Опитват се умишлено да вкарат Иван Гешев в познатия сценарий – като главен прокурор да бъде отговорен за всичко в държавата. Но ако посоченият от САЩ беше прокурор, бъдете сигурни, че същите кръгове щяха да са във възторг и от сутрин до вечер да разпъват на кръст прокуратурата и конкретно прокурорската колегия.

Марин Киров е юрист, експерт по законодателство и съдебна реформа. Работи като консултант при измененията на Конституцията от 2015 г. в глава "Съдебна власт" и е участвал в Съвета по съдебна реформа при изработването на промените в Закона за съдебната власт от 2016 г.

Съдийската колегия се събра извънредно заради Андон Миталов – питат САЩ защо смятат, че съдията е корумпиран

Предишна новина

И Пламена Цветанова встъпи като зам.-главен прокурор

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 25
  ВИ | нерегистриран
  2
  -1

  Дано Главния Прокурор ,осъди,всички тези които злоупотребяват с власта и положението ,което им е гласувано в институциите ,независимо каква позиция заема(министър,прокурор,полицай,администратор и др)За да намалее корупцията и безаконието.pfb848

 2. 24
  ССБ | нерегистриран
  2
  -1

  Какви били данните за корупция ли и какво било нарушението ли? Погледнете кориците на делото Малинов уважаеми юристи - онзи го пуска, без да уведоми прокуратурата дори. И нещо важно от коментара, което споделям също. Това не е акт на САЩ с действие в България - това е акт, с който не му дават виза и червена лампа. От там нататък заравянето в пясъка или действията са си наши. Никой няма да дойде да ни бори корупцията.

 3. 23
  Стефанов | нерегистриран
  4
  -1

  Много ясно е посланието на САЩ, точен е и коментара - на всички, които са си мислили, че САЩ ще размества политиката у нас, ами честито, няма да я размества, САЩ си имат техни си приоритети.

  Аз ви питам ако бяха посочили Цветан Цветанов или Румен Петков за корумпирани щеше ли да питате как така и защо, при все, че същите не са осъждани у нас за корупция? Ама често отговорете десни и зелени разбирачи и от разни съюзчета на съдии.

 4. 21
  Дишева | нерегистриран
  4
  -10
  До коментар #18 от "76 | нерегистриран":
  А питате ли я Атанаска Дишева като живее в евтино ведомствено жилище, а пазаруват имоти из страната...само тя си знае какво й е.  А Калин Калпакчиев, който само той си знае как напоследък му се случва да пуска и оправдава ревдовно убийци и тежки криминални типове.  А на Методи Лалов, съветника в СОС, който се прави на герой като признава, че се бил срещал с Пеевски преди да го изберат?  А Христо дето посочвал кой да бъде назначават за шеф в съда? Нещо не го видяхме да съди Бойко Борисов за тези твърдения...  Питате ли ги какво им е на цялата НПО-общност, които чак сега усетиха, че са едни пионки в чужди игри и чужди интереси...

  Калин Калпакчиев дето пусна Полфрийман ли? Аре стига сте го репресирали, той е герой на Хелзинския комитет и либералните ценности.

 5. 20
  lebed | нерегистриран
  3
  -7
  До коментар #19 от "info | нерегистриран":
  Този с много приказки нищо не казва.  “ . Те като министри и политици пишеха писма до чужди посолства, до Европейската комисия и т.н., а сега същите казват, че щом сме стигнали до там САЩ да ни посочват кои са корумпираните у нас, значи сме го закъсали.”  И къде точно тук е противоречието? Този дава пример, с който смятайки, че представя противоречие всъщност доказва точно обратното.

  Наистина много е западнало образованието в България!

  Баш си го казва...пишеха писма до САЩ и арменския поп и чакаха да обявят Цацаров за корумпиран, а като САЩ обявиха някой друг...реват. Не е трудно да се схване. Кой чака спасение от някъде, го получава от никъде...робска психика му викат.

 6. 19
  info | нерегистриран
  10
  -4

  Този с много приказки нищо не казва.  “ . Те като министри и политици пишеха писма до чужди посолства, до Европейската комисия и т.н., а сега същите казват, че щом сме стигнали до там САЩ да ни посочват кои са корумпираните у нас, значи сме го закъсали.”  И къде точно тук е противоречието? Този дава пример, с който смятайки, че представя противоречие всъщност доказва точно обратното.

  Наистина много е западнало образованието в България!

 7. 18
  76 | нерегистриран
  9
  -8
  До коментар #8 от "Асен Асенов | нерегистриран":
  Лицемери - единия ден взимат пари от САЩ за обучения, обясняват ни колко са велики, очакват от тях покровителство, на другия ден като САЩ се намесят викат...ама защо сега, защо така, защо този.

  Щото така...американците си имат техни интереси.

  Българските интереси са си наша работа...обаче и за това сте лицемери - удариха Божков - що сега, що така, политици от всички партии, ами защото всички явно сте яли от него, затова не разбирате защо.

  А питате ли я Атанаска Дишева като живее в евтино ведомствено жилище, а пазаруват имоти из страната...само тя си знае какво й е.  А Калин Калпакчиев, който само той си знае как напоследък му се случва да пуска и оправдава ревдовно убийци и тежки криминални типове.  А на Методи Лалов, съветника в СОС, който се прави на герой като признава, че се бил срещал с Пеевски преди да го изберат?  А Христо дето посочвал кой да бъде назначават за шеф в съда? Нещо не го видяхме да съди Бойко Борисов за тези твърдения...  Питате ли ги какво им е на цялата НПО-общност, които чак сега усетиха, че са едни пионки в чужди игри и чужди интереси...

 8. 17
  akademik | нерегистриран
  7
  -5
  До коментар #7 от "Ковачев | нерегистриран":
  Изненадани няма. САЩ обявяват българин за корумпиран, защото това защитава техния интерес, заради шионските скандали.  Изненадани са само медиите и олигарсите, които от години пишат и създават очаквания, че САЩ ще санкционира Цацаров или Пеевски, нека си го кажем. И след като действителността се размине с мечитете им за разчистване на сметки, надават вой до небесата.  Без да съм фен на Гешев щеще да сте ми много интересни ако бяха обявили прокурор за персона нон грата или ако самия Гешев погне съдия. Лозан Панов и Атанаска Дишева, Методи Лалов ги направихте герои, само защото властите бяха счели, че са извършили нарушения или неморални дейсвтия, нека да не мерим с двоен метър и да не се правим на лисици. Щеше да пищите. Сега пак ви боли защото от години се храните от американски пари, но ви стана ясно, че господарите си имат своя линия и не сте им много надеждни.  Относно проверката на ИВСС, като адвокат съм наблюдавал много калпави проерки, които накрая приключват никак. Явно и тая е завършила така и може би трябва самия ВСС и прокуратурата да се заемат.

  Изненадани има...една групичка по интереси от нпо-сектора, които от години лапат пари от америка сега са нервни, защото се усетиха, че на америка на им пука за тяхното мнение, а само ги ползват всички за каквото си решат...

 9. 16
  ССБ | нерегистриран
  9
  -6

  Много неудобно се получи: Демократичната и протестна и зелена общност са майстори на това да пишат до чужди посолства, НПО-тата и медиите около тях са майстори да получват пари от чужди фондации. Разни сайтове, които са като жабешка трибуна за Цветан Василев от години обясняваха как САЩ ще арестуват едва ли не главния прокурор. И цялата тая дружинка сега недоволстват. САЩ посочиха съдия, а не прокурор. И започнаха с опорните точки - ама той не е осъден, как така го обявявате за корумпиран. Добре де, ако бяха обявили депутата от ДПС Йордан Цонев или някой прокурор от Пловдив примерно, щеше ли пак да ревете, че не е осъден, пък е обявен?  Лицемерни грантаджии.

 10. 15
  Методи | нерегистриран
  11
  -4

  Тъжната истина, която никой не харесва. Христо и сие ревяха на посланиците, чакаха някой да арестува Цацаров или Пеевски, а тя каква стана...

 11. 14
  RRR | нерегистриран
  7
  -4

  Как да работи, не може, демократ е.

 12. 13
  Това момче защо не работи, а дава написани от други интервюта? | нерегистриран
  14
  -5

  Сложно е да бъдеш юрист. Призвание е. Не е услуга.

 13. 12
  | нерегистриран
  14
  -4

  Очакваме следващите с черен печат заради корупция да са някой лесничей или служител на КАТ в малък провинциален град и ще преборим корупцията в управлението но страната ни

 14. 11
  brute | нерегистриран
  13
  -3

  На всеки могат да откажат виза, но да обвиняваш български съдия в престъпление най-безцеремонно и никой да не вземе отношение е отвратително. Трябват реципрочни действия, например по отношение на дамата със специалната усмифффка.

 15. 9
  Veska Panayotova | нерегистриран
  9
  -17

  Точно и ясно ! Дано са ви разбрали !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.