Предварителни резултати: Седем партии влизат в 45-ото Народно събрание

Предварителни резултати: Седем партии влизат в 45-ото Народно събрание
снимка:БГНЕС

Чл. 99. от Конституцията*

(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

(6) Редът за съставяне на правителство по предходните алинеи се прилага и в случаите на чл. 111, ал. 1.

(7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.

Седем партии влизат в новото 45-то Народно събрание. Това сочат предварителните данни, след края на изборния ден.

ГЕРБ – СДС печели изборите за 45-ото Народно събрание с 25 %, сочат данните на социологическата агенция „Галъп“. Според данните второто място получава „Има такъв народ“ на Слави Трифонов със 17,1 % . Третото място се отрежда на БСП със 16,7 %.

Демократична България и ДПС се борят за четвъртото място съответно с 10,5 % и 10,2 %.

Останалите формации, които преминават бариерата за влизане в парламента, са "Изправи се! Мутри вън!" с  5,0 % според екзитпола на „Галъп“ и „ВМРО – Българско национално движение“ - с подкрепата на 4,7% от гласоподавателите. 

Малко по-различни са данните от екзитпола на „Алфа рисърч“. Според нейните данни, първо място на партия ГЕРБ с 25,7%.

Второто място към този момент е за опозиционната БСП – 17,6%. Трета е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ с 15,2%.

Движението за права и свобода печели 11%, а коалицията „Демократична България“  - 10,4%

Платформата на Мая Манолова „Изправи се. Мутри вън!“ прескача засега бариерата с 4,2%, а ВМРО е на ръба с 4%.

Срокът ЦИК да обяви окончателните резултати с разпределението на мандатите е 8 април, като до 11 април трябва да е ясно и кои са новите 240 депутати.

Въпреки разликите в данните, едно е напълно сигурно – новият парламент ще е „шарен“, както го определиха политолозите и социолозите. Не е ясно към момента обаче дали изобщо ще имаме сформиране на кабинет от първия път, тъй като към момента от ГЕРБ не са коментирали с кого смятат да се коалират, за да може да бъде сформирано правителство. Сценарият по-нататък, ако ГЕРБ не постигнат коалиция и респективно мнозинство, са описани в чл. 99 от Конституцията*. Единствената заявка, която до момента партиите, за които агенциите обявяват, че влизат в парламента, е от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън!“, а именно – коалиция с ГЕРБ е невъзможна.

Сигурното е и, че избирателната активност зад граница на тези избори бе необичайно висока, като пред голяма част от секциите, като тази в Лондон и тази в Мадрид, дори се образуваха огромни опашни от желаещи да упражнят правото си на вот. 

Изборният ден, който започна точно в 7:00 ч. и завърши в 20:00ч. бе белязан и от сериозни проблеми с машините за гласуване. Така вотът с машините бе преустановен още в началото на изборния ден във Велико Търново. От ЦИК уточниха, че проблемите са софтуерни, като става дума за проблеми в списъците на кандидат-депутатите, за които можеше да се гласува с преференция.

Междувременно, изборният ден бе съпътстван и от арести на членове на СИК в град Славяново, Плевенско. Арестът е по редица сигнали за купуване на гласове. Сигнали за купуване на гласове на платформите на коалицията са получени и от Русе, където цената на глас бе 30 лв., Стара Загора - 50 лв. и Девня - 100 лв. на глас. Граждани сигнализираха и за контролиран вот в Ихтиман и Асеновград.

А от прокуратурата съобщиха, че - до 13.00 часа на 04 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 445 преписки и 33 досъдебни производства. Те съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия. Има и осъден - наказание от 11 месеца “лишаване от свобода”, отложено с изпитателен срок от три години и наказание лишаване от право да заема изборна длъжност за срок от две години, постигна прокуратурата спрямо лице, привлечено като обвиняем по бързо досъдебно производство за предлагане на имотна облага с цел склоняване упражняване на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. Хванаха и издирван от властите в Индонезия за „пране на пари“ и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство в опит за изборна измама. Обобщени данни от Националното междуведомствено звено, сформирано по разпореждане на главния прокурор, ще бъдат предоставени в понеделник.

Още по темата

Вече има и осъден за купуване на гласове, още преди края на изборния ден

Предишна новина

Мъж е починал след сбиване в луковитското село Бежаново

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #5 от "Има такива чалгаджии | нерегистриран":
  Ехааа най накрая чалгата и посредствените вицоразказвачи да са политици...да живей Слави мин.пред, Азис - на културата (да покажем че не сме ограничени) и сценаристи ще пишат закони. Да, има такъв народ но той е най необразования, най изпростелия и най болния и затова избира шутоне и подобни нему смешници
  .
  Да живей !

  Прокурорите-медийните, не редовите и читави усещат вече ръжена по задните части!

 2. 5
  Има такива чалгаджии | нерегистриран
  8
  -2

  Ехааа най накрая чалгата и посредствените вицоразказвачи да са политици...да живей Слави мин.пред, Азис - на културата (да покажем че не сме ограничени) и сценаристи ще пишат закони. Да, има такъв народ но той е най необразования, най изпростелия и най болния и затова избира шутоне и подобни нему смешници
  .
  Да живей !

 3. 4
  Яяяя | нерегистриран
  2
  0

  И ПЕЕВСКИ СТАВА ПОЖИЗНЕН ЦАР, А ГЕШЕВ- ПОЖИЗНЕН ВИЦЕЦАР.....АМА СТЕ И ВИЕ ЕДНО SHIT....ИДВА КРАЯТ!

 4. 3
  | нерегистриран
  6
  -1

  Липса на експертиза(в смисъл на квалификация), чалга и Бай Ганьовщина.

  Как можахте да го направите, абе народонаселението в пияно състояние ли гласува, петрички билки ли пуши преди да гласува, като малки отвисоко ли са ги изпускали по главата?

  Много, много зле. Пиша двойка на избирателя.

 5. 2
  | нерегистриран
  0
  -4

  Надявах се ,след изборите да дойде власт, която да направи лустрация, реформа, ревизия на беззаконията в съдебната система, проанализиране на досега свършено, и чистка(в смисъл уволнения и съкращения) в съдебната система, а и да пуснат джипката по адреси на самозабравили се-като в Румъния , Турция, Грузия.
  За жалост няма да се случи. По- зле ще става, а ояждането ще продължи.
  По-зле от тези резултати на изборите трудно мога да си представя. А статуквото сигурно е получило мощен оргазъм от доволство.

 6. 1
  незадоволен | нерегистриран
  0
  0

  Мен резултатите не ме задоволяват!

  .Избори! Избори до дупка!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.