Преизбраха Асен Шопов за председател на Военен съд-Пловдив

Преизбраха Асен Шопов за председател на Военен съд-Пловдив
Военен съд-Пловдив, снимка:Министерство на отбраната

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) преизбра полк. Асен Шопов за председател на Военен съд-Пловдив.

„Дълбоко мое убеждение е, че качественото и компетентно управление следва да се основава на приемственост, запазване и надграждане на постигнатите успехи, добрите практики и високите постижения, съчетано с предприемане на мерки за подобряване и оптимизиране на работата на съда“, мотивира явяването си в процедурата съдия Шопов.

Той обоснова желанието си да поеме втори мандат начело на съда и с това, че в настоящия период на реформиране на съдебната карта на военното правораздаване, е необходимо органът да има титулярен ръководител. „Предложенията за оптимизиране трябва ясно да очертават очакваните ползи и резултати. Две такива основни начала са: повишаване на качеството на правосъдието при запазване на достъпа на правосъдие във всички негови аспекти. Всяка промяна в броя и седалищата на съществуващите военни съдилища не трябва да бъде самоцелна и да изхожда единствено от съображения за бюджетни икономии. Структурата на военните съдилища трябва да отговаря на нуждата от предоставяне на качествено правосъдие. Качеството на правосъдието има пряко отношение към достъпа до правосъдие“, посочи полк. Шопов.

И допълни: „Натовареността на съдиите и на съдилищата е въпрос, чиято първостепенна важност се определя по няколко причини: Нормата на натовареност на съдиите не означава норма на труд в общоприетия смисъл. Разпределението на делата се извършва на случаен принцип чрез съответния софтуерен продукт. Работата на съдиите не следва да се отчита само единствено чрез количествени показатели, а така също и с оглед на сложността на делата. Спецификата на всяко едно дело предопределя и неговата сложност, а оттам предопределено е реално необходимото време за приключването на делата. Тази специфика в дейността на съдиите сочи, че работата им не следва да бъде измервана само механично по количествен признак и статистически данни за натовареност“.

На въпрос относно вече внесените проекти за реформа на военните съдилища, полк. Шопов коментира, че се надява да бъде приет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с който се предвижда увеличаване на компетенциите на военните магистрати и подкрепя идеята на кадровици за девоенизирането им.

Съдия Шопов бе подкрепен единодушно от Съдийската колегия на ВСС.

Междувременно, кадровиците избраха полк. Георги Георгиев за председател на Военния съд в Сливен. Съдия Георгиев всъщност бе и единственият възможен кандидат, тъй като в съда реално правораздава само той и колегата му полк. Воля Кънев. Последният обаче вече е бил два мандата начело на съда и вече няма право по закон да се кандидатира за поста.

В изложението си полк. Георгиев беше обран, но също като избраният за председател на Военния съд в Пловдив, бе категоричен, че реформата във военното правораздаване трябва да се прави внимателно и в посока на възлагане на органите му на допълнителна работа, а не на съкращаване на щатове.

Най-голямо впечатление на кадровиците обаче направи фактът, че полк. Георгиев и единственият му колега в съда – полк. Кънев – всъщност не могат да се понасят. Последният дори периодично пускал докладни срещу колегата си по различни причини. Полк. Георгиев бе попитан защо отношенията между двама им са толкова обтегнати, като той поясни, че негативното отношение на колегата му срещу него започнало, след като настоял близка до полк. Кънев съдебна администраторка в съда да бъде освободена от длъжност заради съкращаване на щата.

Въпреки липсата на консенсус между единствените двама съдии във Военен съд-Сливен, кадровиците решиха единодушно, че полк. Георгиев трябва да го оглави. „Имаме състезание с един участник и никога не може да се появи втори участник. Длъжни сме да изберем някой от възможните кандидати, а това е само Георги Георгиев. Но искам да кажа друго. Месец след месец, година след година минава и ние нищо не правим, за да сложим край на недопустимата ситуация. Военният съд в Сливен работи по-малко от останалите, с двама съдии в огромен конфликт между тях. Това не ми се струва нормална ситуация“, коментира избора си кадровикът Красимир Шекерджиев.

Още по темата

Бойко Борисов обвини прокуратурата, че угажда на Румен Радев

Предишна новина

Връщат мерки срещу COVID-19 при над 200 болни на ден

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Научен сътрудник | нерегистриран
  0
  0

  А ти различаваш дървеното желязо и дефлорация от дефлация???

 2. 3
  различаваш ли Завист и Комплещксарщина от РЕАЛНОСТ | нерегистриран
  3
  -1

  Като завеждаш "музейното дело " трябва дса знаеш ,че от политически офицер ,артилерист и джудист юрист не става , камо ли административен ръководител на съд.
  Дано Луков да стане поне заместник ,защото от целия личен състав той е най-подговен юрист с опит и задълбочени познания!
  Трябва да има справедливост!

 3. 2
  Музейко | нерегистриран
  2
  -3

  Отчаяха се завистниците и комплексарите!

 4. 1
  господа офицери! | нерегистриран
  20
  -2

  Отчайващо ! Дори майор Величка Влашева са накарали да се изкаже положително видно от протокола от събранието!Надявам се ,че е било по принуда.
  Някога военните съдилища имаха и военна колегия във ВКС.Всяка година издаваха една червена книжка с практика на военната колегия ,която се четеше,защото имаше какво да се научи от достойни юристи!
  Опитите да бъдат реанимирани военните съдилища в Пловдив и Сливен при този потенциал и кадрови капацитет са само губене на средства и време.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.