Преждевременното пенсиониране на унгарските магистрати е дискриминационно

Преждевременното пенсиониране на унгарските магистрати е дискриминационно

Съдът на Европейския съюз определи като дискриминационно решението на Унгария да пенсионира преждевременно магистратите си.

Делото беше заведено от Европейската комисия и е било разгледано по ускорена процедура. Заключението на съда е, че това решение е неоснователна възрастова дискриминация и противоречи на европейското законодателство за равно третиране.

В Унгария беше приета промяна в Конституцията, с която се намали пенсионната възраст на съдии, прокурори и нотариуси от 70 на 62 години. По силата на този закон стотици магистрати бяха принудени да излязат в пенсия, а опозицията и международните правозащитни организации го определиха като натиск върху съдебната система.

Промяната бе наложена от управляващите в Унгария, което бе разчетено като начин да подменят магистратите със свои назначения. Промените влязоха в сила от 1 януари т.г. През лятото обаче Върховният унгарски съд излезе с решение, че законодателството, което предвижда намаляване на възрастта за пенсиониране на съдиите, противоречи на конституцията, защото нарушава независимостта на съдебната власт.

"Най-напред Съдът установи, че достигналите 62-годишна възраст съдии, прокурори и нотариуси се намират в сравнимо положение с това на упражняващите същите професии лица, които не са достигнали тази възраст. Въпреки това първите, поради своята възраст, са принудени да прекратят своето служебно правоотношение, при което са подложени на по-малко благоприятно третиране от това, което е приложимо към оставащите да работят лица. Поради това Съдът приема, че това положение представлява пряко основана на възраст разлика в третирането", пише в решението на съда.

Европейската комисия призова унгарските власти незабавно да предприемат мерки за изпълнение на съдебното решение, а Венецианската комисия към Съвета на Европа настоя преждевременно пенсионираните магистрати да бъдат възстановени на длъжност.

В решението на съда се казва още, че има противоречие между това решение на властите в Унгария за незабавно намаляване на възрастта за пенсиониране на магистратите и предвиденото пък постепенно повишаване с 3 години на пенсионната възраст при общия пенсионен режим (тоест преминаването от 62 към 65 години възраст за пенсиониране)

"Това противоречие обаче подсказва, че интересите на засегнатите от намаляването на пределната възраст лица не са били взети предвид по същия начин както са били тези на другите служители в обществения сектор, за които пределната възраст е била повишена.

При тези обстоятелства Съдът заключва, че радикалното намаляване с 8 години на възрастта за пенсиониране при разглежданите професии не е необходима мярка за постигането на целта за уеднаквяване на пенсионната възраст при професиите от обществения сектор", пише още в решението.


ВСС отложи гласуването на позицията за Цветанов, не се разбра за текста

Предишна новина

Бойко Борисов трябва да бъде разследван за смъртта на Тодор Димов - Чакъра

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  хроникьор | нерегистриран
  3
  0

  Подобно масово пенсиониране на магистрати беше извършено в България през 1990-1991г. Тогава наред с набедените за комунисти, бяха отстранени много високо квалифцирани юристи, което се отрази пагубно на съдебната система. На освободените места бяха назначени тогава млади съдии, някои от които със съмнителна репутация. Един от тези тови върховни съдии беше Венета Марковска, на чиято главоломна кариера е свидетел цяла България, а сега и ЕК.Именно от тогава започна унищожаването и разлагането на българската магистратура. Понякога си мисля,че нещата няма да се оправят в обозримо бъдеще.

 2. 8
  трай, бабо, да не ти се случва | нерегистриран
  0
  0

  Хайде да не злословим по адрес на В.Орбан: той се е видял в чудо от некадърни и нечистоплътни магистрати и иска да се отърве от тях.Да не би в България положението със съдебната власт да е друго: старите, "заслужили", с БКП минало магистрати са окупирали почти всички места във висшите съдилища, а младите магистрати, излюпени и отгледани в незнайни юридически факултети на почти всички ВУЗ-ове (остава само в НСА да открият юридически факултет), и както казва колегата , обучавани от летящи отряди преподаватели от СУ, че и от УНСС и ПУ, особено пък завършилите в периода на беззаконието 1995-2001 г., четат НПК, ГПК, НК като дяволът - евангелието. Така че да не се наложи и ние да имаме унгарска "царица", белким тогава се оправим. дано само да не е по времето на ГЕРБ, че ще се напълним с милиционери...

 3. 7
  Мнение | нерегистриран
  1
  0

  Не смятам,че магистратите, особено съдиите, трябва да се пенсионират на възраст по-голяма от 60 години. Непрекъснатият контакт с престъпници, напрегнатата работа, стремежът докато си на рабта да напълниш джоба, плюс това да угодиш на тези, които са силни в момента, които са те посочили с пръст за назначение, които разполагат с много пари и именно те са кукловодите зад кулисите на всички власти, всичко това ужасно износва морално и физически магистратите. Имал съм не един и два случаи, когато колега потеглил нанякъде забравя накъде е тръгнал или в коя зала е неговото дело и докато преди, при възраст за пенсиониране 60 години, това все пак беше само забавно, сега вече става печално, защото повечето хора след 60-годишна възраст просто плачат за ,както му казват руснаците, "заслужен отдих". Ама пусти пари и пуста лакомия не са подвластни на възрастта...

 4. 6
  друго мнение | нерегистриран
  3
  0

  Истината е, че Виктор Орбан върши много глупости и с редица законодателни промени връща държавата в средновековието. Въпреки сравнително младата си възраст, този човек работи с критерии от преди столетия

 5. 5
  юрист | нерегистриран
  3
  0

  До "Аман от пенсионери"

  Винаги е имало борба между поколенията. Никога не съм разбирал как политическите пристрастия влияят върху обикновената правна работа. /Когато дължиш наем или връщане на заем, политическата ти принадлежност не променя правата и задълженията по договора/ В момента за България не са толкова стращни магистратите на близка до пенсионната възраст, а многобройните млади"юристи", учили и недоучили знайни и незнайни юридически факултети, обучавани от пътуващи преподаватели.....

 6. 4
  мнение | нерегистриран
  3
  0

  70 години наистина е висока възраст за пенсиониране. С оглед законодателството в ЕС, приемлива е възрастта от 65 години, както е и у нас.

 7. 3
  Лукчо Балучков, | нерегистриран
  0
  0

  След 60 годишна възраст,на заслужен отдих,лозарство ,винарство и риболов!

 8. 2
  ЕК да си гледа нейната работа, а да не раздава акъл и заповеди ! | нерегистриран
  0
  0

  Тези от ЕС да си гледат некадърните еврокомисари, които разсипаха Съюза и после да раздават квалификации на страните-членки. Ако смятат да създават Свещената римска империя, в която 4-5 страни ще колят и бесят, а другите страни ще изпълняват функциите на прасета за коледно клане, смятам че се лъжат...

 9. 1
  Аман от песнионери | нерегистриран
  0
  -2

  Дискриминация друг път.Просто не са имали комунисти на власт.Затова тука трябва всички над 40-45 г. да им бият шута.Нагоре са все комунета , доносници и сътрудници на ДС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.