Премахването на съкратеното следствие за убийства ще увеличи разходите за вещи лица

Премахването на съкратеното следствие за убийства ще увеличи разходите за вещи лица
Севдалин Мавров, снимка:ВСС

Изпълнението на бюджета на съдебната власт до края на август – един иначе дълбоко рутинен въпрос, който ежемесечно Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда – предизвика сериозен дебат в Пленума на кадровия орган в четвъртък във връзка с кризата за вещи лица, която години наред стои на дневен ред пред българското правосъдие.

Темата бе повдигната от Севдалин Мавров, който изрази опасения, че проблемът с вещите лица ще се задълбочи, след приетите в сряда на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които бе ограничена възможността за приложение на съкратеното съдебно следствие в случаите на умишлени убийства."Използвам случая, че министърът е тук. Вие знаете какви са проблемите, но се опасявам, че с промените в закона и отпадането на съкратеното следстиве разходите за вещи лица и експертизи ще се увеличат. Моля да ни помогнете в тази насока, тъй като е всеизвестен проблемът с липсата на вещи лица и трудното им намиране заради ниските възнаграждения. Един вариант е възвеждането на видеоконферентни връзки. В ход и проект в тази насока, но може би нещата ще вървят по-бързо, ако не разчитаме само на него", заяви Мавров.

Правосъдният министър Данаил Кирилов откликна. "Благодаря за предложението! По отношение на разходите с отпадане на съкратеното съдебно следствие за убийствата, статистиката, която бе предоставена, сочи, че в последните 4 години от 600 дела за убийства около ¼ от тях са били по съкратеното производство. Има логика в това, което казвате – около 25% от делата, ако преминат по общия ред, би могло да се очаква забавяне във времето и увеличаване на разхода. Убеден съм, че има възможност за оптимизация на разходите, включително и в частта за съдебната охрана, която също се претоварва при удължаване на съдопроизводството. Тук остро се поставя и въпросът за квалификацията на вещите лица. Този въпрос обаче трудно ще получи развитие, но разчитам на вашето участие да намерим ефективни форми за стимулиране да намерим качествени вещи лица. Разчитам вие да посочите пътя и формата, а изпълнителната власт да се опита да я осъществи", заяви Кирилов.

"Има решение. Отдавна се говори за създаването на институт за вещите лица, който да е отделен от МВР, но наистина всичко опира до заплащането. Проблемът не е лесен за решаване", отвърна Мавров.

Евгени Диков също взе думата, за да поясни, че проектът, свързан с вещите лица, по който ВСС е бенефициент, се бави поради липсата на движение в законодателните изменения. "Тъй като аз съм координатор на проекта, за който говори г-н Мавров. Вече са направени предложения за законови изменения за въвеждането на видеоконферентни връзки във всички съдилища. Там се забавят нещата. Така, че моля да се придвижат", заяви Диков.

Накрая, Данаил Кирилов пое личен ангажимент да обърне внимание на предложените промени и да задвижи процедурата."Трябва да ги обявим и на Съвета за съдебна реформа, но поемам ангажимент това да стане възможно най-бързо и това да се случи преди коледното прекъсване на това Народно събрание", заяви Кирилов. Пак във връзка с бюджета, министърът на правосъдието се ангажира да направи и справка относно причините за ниския размер на взиманията на съдебната власт, който проблем също е актуален от години. 

Още по темата

ДДС и за коли, взети с генерално пълномощно

Предишна новина

Арестуваха двама във Видин, склонявали към просия в Швеция и Франция

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  В.Д. | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #5 от "Янкова | нерегистриран":
  Уважаеми В.Д., благодаря Ви за конструктивната критика, но, за да сме напълно точни Ви препоръчвам да се запознаете с чл. 122 и чл.123 от НК и тогава пак да напишете коментар.

  Госпожо Янкова, аз чл. 122 и чл. 123 от НК ги познавам достатъчно добре. Но вие внимателно прочетете чл. 115 от НК. Непредпазливото причиняване на смърт НЕ Е убийство.

 2. 5
  Янкова | нерегистриран
  0
  -1

  Уважаеми В.Д., благодаря Ви за конструктивната критика, но, за да сме напълно точни Ви препоръчвам да се запознаете с чл. 122 и чл.123 от НК и тогава пак да напишете коментар.

 3. 4
  В. Д. | нерегистриран
  4
  -1

  Уважаема г-жо Янкова, "умишлено убийство" е тавтология. Всяко убийство е умишлено по дефиниция.

 4. 3
  RRR | нерегистриран
  3
  -10

  Голям праз, някои помнят времената, когато нямаше дори споразумение.Всичко се гледаше от до.

 5. 2
  гост | нерегистриран
  2
  -12

  Хай-евтино ще е хич да не ги съдим.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.