Премиерът маха ръководството на Българската банка за развитие


Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил изпълнителният директор и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени,след като банката отпусна заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева.

"Един въпрос, който не ми е зададен, но искам да отговоря. Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. И понеже и финансовият министър ми каза, че никой с него не се е консултирал, и на министъра на икономиката, който е принципал на ББР, съм му разпоредил изпълнителни директори и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел, но понеже не ми отива да кажа, че не съм, защото ББР действа като всяка останала банка, но за народа това е държавна банка. Затова министърът принципал да свиква борда и да освобождава всичко в него", заяви Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Главният икономист на ББР Илия Лингорски коментира вчера пред "Хоризонт" призива на вицепремиера Томислав Дончев – банката да обясни кредит от 75 млн. лева, отпуснат на фирма, която няма дейност и активи, които да обезпечат такова задължение:

"Това е кредит в подготовка от доста време за компания, дългогодишен клиент на банката. Миналата година компанията успешно е приключила подобен проект и е изплатила всичките си задължения. Това е проект, който не е свързан с увеличението на капитала на банката, с мерките, които правителството обяви. Това е проект, който ще позволи на две български банки да освободят портфейли на кредитори, които не обслужват свои задължения, а това ще освободи ликвидност в тези банки. Така те ще засилят кредитната си дейност, а техните кредитополучатели, които не са изпълнявали задълженията си, ще могат да предоговорят по-благоприятни условия".

14-годишен преби и обра 80-годишна жена във Враца

Предишна новина

Министрите от кабинета ще заседават онлайн

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  За коя фирма става дума? | нерегистриран
  0
  0

  -Коя е фирмата кредитополучател? Следва да се погледне в търговския регистър какви ГФО са обявявали и колко дългогодишни клиенти на банката са те... Какъв кредит е изплатила на банката вече тази фирма?

  -Усвоен ли е вече кредита от 75 млн.? Ако да, тогава как е усвоен? Направо по сметка на кредитополучателя ли? Дали ББР са се сетили да платят направо на банките от които се купуват пакетите необслужвани кредити?... Така както става усвояването при ипотечните кредити.

  -ББР видяла ли е цесията, има такава вече, за колко пари се купуват вземанията и какъв е размера на сумата на придобитите вземания?  Парите в ББР са общи и искаме отчет!!!  ––––––––––––

  Делчо Делчев.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.