Премиерът предупреди търговците на горива, че ги чакат арести, ако не изсветлят бизнеса си

Премиерът предупреди търговците на горива, че ги чакат арести, ако не изсветлят бизнеса си
Сотир Цацаров, Бойко Борисов, Младен Маринов, Владислав Горанов на представянето на данните за борба с контрабандата на цигари

"Приведете си 100% бизнеса бял. Тези, които не се съобразиха – в контрабандата и нелегалното производство на цигари и алкохол – са в ареста. Доста се направи през тези години и това са стотици милиони повече в бюджета и с това се дава възможност за увеличение на заплатите". С това предупреждение към търговците на горива премиерът Бойко Борисов коментира актуалните данни на "Инициативата срещу незаконната търговия" на цигари и цигарени изделия за четвъртото тримесечие на 2018 г. От тютюневата индустрия отчетоха рекордно ниско ниво на контрабандата в размер на 4,4%. 

Изследването се базира на анализ на изхвърлените кутии от цигари. Обикновено най-висок е делът на контрабандните цигари в пограничните региони. Благодарение на борбата с контрабандата, се увеличават и приходите от акцизи на тютюневи изделия в бюджета. Цифрите показват, че за 2016 г. те са 2 304 млрд. лв., за 2017 г. - 2 368 млрд. лв., а за 2018 г. - 2 536 млрд. лв. Най-сив пазарът на цигари през последните три месеца на миналата година е бил в Хасково, Перник и Плевен. Абсолютният рекорд държи Хасково, където 12% от цигарите са били без бандерол. Най-прозрачна пък е била търговията с тютюневи изделия в Добрич, където незаконните цигари са около 1% от всички продадени. Не е ясно откъде у нас влизат най-много незаконни цигари, но страните, за които се знае, че имат сериозен принос за контрабандата, са Македония, Гърция и Турция.

"Политическата воля е важна, но е важно, че институциите направиха капацитет, за да вършат тази работа", коментира още Борисов данните за нивата на контрабандата на цигари, като в изказването си акцентира преди всичко на предстоящите действия по пресичане на злоупотребите в търговията с горива.

"Сега ще излезе и Наредбата за видеонаблюдението и вече много започнаха да скърцат. Защото не може да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идват танкери, да речем. Трябва да се прави преди това. Тотално видеонаблюдение ще има по пристанищата", заяви Борисов. "Аз истински се надявам, че ако Българската петролна и газова асоциация, малките и средните бензиностанции и по същия начин неправителственият сектор и организациите могат да наблюдават всичко, което правим. Целта ни е субективният човешки фактор да бъде сведен до минимум. Вече имаме 100% контрол върху пристанища, рафинерии. Убеден съм, че до няколко месеца резултатите в горивата ще бъдат същите, мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха с цигарения бизнес, са в арестите. Моят съвет към всички е по най-бързия начин да си приведат бизнеса в бяло", коментира министър-председателят.

"Съпротивата е голяма. Всеки иска, ако може вместо 6 лв. да даде 3 лв. за една кутия цигари. Същите тия хора обаче искат после пенсиите и заплатите им да се увеличат. Така че моят апел по темата за горивата – защото е актуална, е асоциациите да направят така, че да изпълняват наредбите. С тези, които не се съобразиха по другите браншове, видяхте какво се случи. Моментът е такъв, че държавата се дисциплинира", каза Бойко Борисов. "Използваме всички мерки максимално да се осветли секторът", коментира още Борисов.

Главният прокурор също изрази удовлетворение от данните за спад в контрабандата на цигари. В края на 2018г. по инициатива на Сотир Цацаров депутатите гласуваха поправки в Наказателния кодекс, които криминализираха и нелегалното производство на тютюневи изделия. "Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари. Така че тази цифра – 4,4% е най-ниската досега и съм удовлетворен, че това е израз на добрата работа на прокуратурата и МВР", посочи Сотир Цацаров. 

В изказванията си Борисов и Цацаров визираха специализираните операции срещу нелегални дейности, свързани с Миню Стайков, Ветко и Маринела Арабаджиевите, фамилията на Евгени Станоев - Бирмата и др.

 

Елена Янакиева е новият председател на Административен съд-Варна

Предишна новина

Негенцова и искащите оставката й продължават споровете за управлението на адвокатурата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  Трезвен | нерегистриран
  5
  0

  Това като реклама на цигари...

  Щях да съм доволен, ако с този хъс се водеше и кампания срещу тютюнопушенето! Ама знае ли човек, дали непушачите няма да се окажат по-голям враг!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.